Čipy | Architektura | ARM

Tohle příští rok najdete v mobilech i počítačích. Arm ukázal výkonnější procesory i grafiky

  • Tolik novinek najednou zatím Arm nikdy nepředstavil
  • Odhalil procesory Cortex-X2, Cortex-A710 a Cortex-A510
  • Grafická jádra Mali nabídnou více výkonu i nižší spotřebu

Šest týdnů po uvedení nové architektury v9 Arm představil i první procesorová jádra na nich postavená. Ta pak doplní i o čtyři grafické čipy nové generace. V obou případech roste výkon i efektivita. V prvních produktech se jich dočkáme příští rok.

Cortex-X2

Nejvýkonnějším procesorovým jádrem nové rodiny Armu bude Cortex-X2. Jeho předchůdce X1 plní roli top jádra ve Snapdragonu 888 a Exynosu 2100. U novinky Arm věří v rychlou adopci jak u špičkových mobilů, tak i notebooků. X2 slibuje lepší predikci větvení, má o 30 % větší reorder buffer a o jeden cyklus kratší pipeline.

Podle Armu by měl jeho celočíselný výkon stoupnout oproti X1 až o 16 %, výkon ve strojovém učení pak bude dvojnásobný. Armv9 totiž s sebou přináší i vektorové jednotky pomáhající v AI a vědeckých výpočtech, v případě X2 se využívají SVE2 o šířce 128 bitů. SVE znamená křemík navíc, ten ale Arm ušetřil tím, že z jádra odstranil podporu 32bitových instrukcí, jde tedy o plně 64bitový procesor.

arm-cortex-2021-3.jpg
Nové mobily s jádry Cortex-X2 mají nabídnout až o 30 % vyšší než ty stávající (zdroj: Arm)

Cortex-X2 se bude v mobilech nejčastěji používat v jednojádrové variantě, avšak špičkové čipy mohou nabídnout i čtyři jádra v kombinaci s novými Cortexy-A710, o nichž bude řeč v další kapitole. Do notebooků pak budou moci zamířit i osmijádrové procesory tvořené pouze jedním klastrem jader X2. Jednovláknový výkon X2 je podle Armu až o 40 % vyšší než u Intelu i5-1135G7.

A jak je na tom IPC v porovnání s ostatními Cortexy? Jako základ mějme dva roky starý model A77, který ještě dnes najdeme ve spoustě mobilů. Cortex-A78 zvýšil výkon o 7 %. Cortex-X1 je o 20 % výkonnější než A78. A Cortex-X2 pak o zmíněných 16 % před X1.

Diskuze (6) Další článek: James Bond a Hvězdná brána změní domov. Amazon kupuje MGM za 8,5 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,