TomTom Go 910: širokoúhlý pohled na svět (megarecenze)

TomTom Go 910 je vynikající přenosný navigátor, všechna čest. Ale má i několik much, kvůli kterým by se výrobce měl chytit za nos. Připravili jsme velmi podrobnou megarecenzi s obrázky a osmi videoukázkami.

Klíčové vlastnosti

  • Mapy celé pokryté Evropy a severní Ameriky, dobré mapy ČR
  • Velký a jemný displej
  • Velmi citlivý GPS přijímač
  • Ergonomie prostředí a pohodlné ovládání
  • Detailní možnosti nastavení
  • Pokročilé možnosti práce se zájmovými body
  • Program TomTom Home pro správu z počítače
  • Pevný disk 20 GB a USB Mass Storage
  • Podpora RDS-TMC (po dokoupení příslušenství)
  • Spojení s mobilním telefonem: pro data nebo jako handsfree

Hlavní nedostatky

  • Vyšší cena
  • Větší rozměry a hmotnost
  • Displej mohl být ještě jasnější
  • Konstrukčně špatný držák
  • TomTom nelze nabíjet bez držáku nebo dokovací stanice
  • Pomalá optimalizace trasy
Kde to jsem? Na Navigovat.cz: více informací

Podrobné parametry TomTomu Go 910 najdete v katalogu autonavigací

Nerozdělenou recenzi bez kapitol si můžete přečíst v textové verzi Navigovat.cz

Možnosti pevné navigace za čtvrtinovou cenu

TomTom Go 910 je přenosný navigační systém určený pro použití v automobilu. Pod slovem přenosný si lze představit, že zařízení lze používat ve více vozech. Při opuštění auta ho zřejmě majitel bude brát s sebou, aby nelákalo zloděje. TomTom tedy není pevně vestavěný v palubní desce a není napojený na systémy automobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TomTom Go 910

Go 910 je výhradně navigátor určená do auta. Není vodotěsný, takže se nedá doporučit pro použití na motocyklu. Kvůli velikosti a hmotnosti lze také téměř vyloučit použití při turistice. Navigace navíc nemá turistické mapy a kvůli přichytávání na nejbližší silnici je orientace v terénu obtížná. Na moře a vodu? Také ne, chybí mapy. Letadlo? V žádném případě. TomTom Go 910 je speciální navigace pro řidiče.

Navigátor Go 910 je určen hlavně lidem, kteří často cestují. Pro občasné použití by se investice kolem dvaceti tisíc korun asi nevyplatila, najdeme levnější a takřka stejně efektivní řešení. Ve srovnání s pevnými navigacemi zabudovanými do automobilu je ale TomTom několikrát levnější. A funkčně nabídne totéž.

Tři plus jedna navigace

TomTom představil novou řadu Go x10 v březnu tohoto roku. Kromě testovaného nejvyššího modelu Go 910 do ní patří ještě dva navigátory, které se kromě ceny liší funkční výbavou. Zatím se u nás ale ještě neprodávají, jejich ceny proto odhaduji z doporučených zahraničních cen.

TomTom Go 910: 19 980 Kč, už se prodává.

TomTom Go 710: odhad 16 tisíc korun. Obsahuje pouze mapy západní Evropy (model Go 910 celou Evropu plus severní Ameriku), data se ukládají na paměťové karty (Go 910 má pevný disk), neobsahuje MP3 přehrávač, prohlížeč obrázků, chybí mu funkce text-to-speech pro přeříkávání psaných textů, nemá ve standardní výbavě dálkové ovládání.

TomTom Go 510: odhad 14 tisíc korun. Od modelu Go 710 se liší menším, pouze regionálním pokrytím map, ke kterým přidává průjezdní trasy Evropou.

TomTom stále prodává i malý model One (cena přibližně 10 000 Kč, přečtěte si recenzi). Tento navigátor vychází ze starší řady Go 500/700 a chybí mu některé nové funkce. Použitelnost při navigaci je ale stále dostatečně vysoká, a pokud budeme srovnávat jen nejdůležitější funkce, zase tolik rozdílů oproti novým modelům nenajdeme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TomTom One: levný a pro navigaci stačí

What’s new?

Co všechno přináší nová řada TomTom Go x10 vzhledem k loňským modelům? TomTom se chlubí hlavně následujícími body, ke kterým přidávám komentář.

Nový design: subjektivně je opravdu hezčí než starý.

Širokoúhlý displej: z rozlišení 320 × 240 bodů je dnes 480 × 272 bodů. K viditelnosti displeje v jasném prostředí mám ale výhrady, ještě se o nich dočtete.

Zlepšený GPS přijímač: má opravdu výrazně vyšší výkon. TomTom používá velmi citlivý čipset Sirf Star III, se kterým jsem polohu mnohokrát určil i v místnosti.

Nové funkce a softwarová vylepšení: více či méně užitečné drobnosti najdeme i u samotné navigace, ale hodně novinek s ní už úplně nesouvisí (MP3 přehrávač, galerie fotek).

Program TomTom Home: slouží pro správu navigátoru z počítače, práci s databázemi, pro aktualizaci firmwaru. Ještě o něm bude podrobně řeč.

Kolébka Home: stojánek s USB kabelem, kterým se TomTom propojí s počítačem.

Předinstalované databáze bezpečnostních kamer: TomTom dokáže upozornit na místa, kde bývají policejní radary. Bohužel ale jen v zahraničí, kde lze navíc koupit i aktualizaci tohoto seznamu. U nás ale lze (a bylo možné i dřív) stejně dobře používat databáze radarů z webu POI.cz.

Podpora RDS-TMC: k TomTomu lze připojit přijímač dopravních informací, zobrazovat je na mapě a optimalizovat podle nich trasu.

Hardware: na displej tlačte dvakrát

Přestože je TomTom Go 910 přenosný navigátor, jeho rozměry a hmotnost jsou už na hranici. Však si představte: šířka 112 mm, výška 81 mm a hloubka 66 mm, hmotnost 340 gramů. Není to kostka, ale zvláštní jehlan se špičkou vzadu. Do kapsy se nevejde, malou tašku zaplní. V autě ale navigaci nechat nemůžete, na zloděje působí jako feromony. A riskovat, že se někdo zkusí podívat do schránky v palubní desce? To budete TomTom raději nosit s sebou a třetina kilogramu je znát.

Klepněte pro větší obrázek
Špička směrem dozadu

Video: TomTom Go 910 ze všech stran, posoudíte proporce navigátoru, prohlédnete si detaily.

Jediným ovládacím prvkem na celém těle je vypínač – neslouží k ničemu jinému než zapnutí a vypnutí. Veškeré další ovládání je na dotykovém displeji. Ten má rozměry 88 × 50 mm a rozlišení 480 × 272. Zobrazení je velmi jemné a při umístění displeje půl metru od řidičova oka dokonalé. TFT displej zobrazí pětašedesát tisíc barev, kryje ho matná vrstva, ve které se neodráží okolí. Osvětlené plochy, třeba navíc ještě bílá košile, ale zobrazení spolehlivě přebije.

Klepněte pro větší obrázek Vypínač na horní ploše


Článek pokračuje v další kapitole: displej, citlivý GPS přijímač, dálkové ovládání a ostatní příslušenství

Témata článku: , , Veterina, Bodový systém, Hlavní novinka, Skandinávie, Detailní možnost, Samostatná položka, Mega, Zábavní park, Ostatní příslušenství, Mega +, Malý model, Hraniční přechod, Jachta, Širokoúhlý, Klinika, Lékárna, Jižní Morava, Pohled, Aktivní funkce, Půjčovna aut, Anglický hlas, Veterinář, Nejrychlejší trasa