TomTom Live už podporuje roaming

Když jsem před několika týdny ve Velké Británii testoval TomTom Go 940 společně se službami Live, jako jednu z nevýhod jsem uváděl zamknutí služeb jen na jednu zemi. Tyto služby není možné používat v zahraničí, ani v zemích, kde je Live už dostupné; TomTom se zde jednoduše nepřihlásil do mobilní sítě. Přestože se najde řada uživatelů, kteří jezdí jen ve své domovině, pro řadu ostatních to mohl být podstatný nedostatek.

TomTom však nyní mění svoji politiku. U nového modelu TomTom XL Live bude možné služby Live využívat ve všech evropských zemích, kde jsou zprovozněny. Zatím to je Velká Británie, Francie, Německo, Švýcarsko a Nizozemsko. Poplatky za využívání zůstanou stejné, TomTom nezavede žádné roamingové příplatky.

Výrobce nezapomněl ani na majitele navigací Go x40 Live, kteří možnost využívat mobilní služby v roamingu získají formou aktualizace firmwaru. Plánuje se ale až na konec roku 2009.

 
Dopravní zprávy HD Traffic jsou skvělé, ceny benzínu ale neodpovídaly realitě

Třicet procent je úspěch

Před několika dny se internetem (nedaří se mi najít původní zdroj) rozšířila informace, že služby Live si po vypršení zkušební verze ve Velké Británii znovu aktivovalo – rozumějte zaplatilo – 30 % uživatelů. Autoři článků a údajně i TomTom to hodnotili jako velké zklamání. Osobně si ale myslím, že třicetiprocentní úspěšnost lze v případě této služby celkem drahé služby považovat za úspěch.

Služby Live nejsou nic, bez čeho by se nedalo žít. Když použiji ostřejší jazyk, za něco stojí jen dopravní zpravodajství HD Traffic, ostatní služby buď nefungují spolehlivě, nebo jsou zbytečné. Vzhledem k tomu, že HD Traffic ještě nemá stoprocentní pokrytí, mnoho uživatelů ho vůbec nevyužije. Nezanedbatelná skupina podle mě navíc ani nezjistila, že ve své navigaci nějaké služby Live mají. Třicet procent je podle mě úspěch.

Možná už máte pocit, že článek o TomTom Live visí na čestném prvním místě titulní strany už příliš dlouho a že na Navigovat.cz přibývají pouze bleskovky. Je to tak, veškerý volný čas teď totiž trávím přípravou velkého srovnávacího testu přenosných navigací. Třiadvacet přístrojů zhodnotíme u stolu i při jízdě, výsledek vyjde v polovině června v časopisu Mobility a v rozšířené verzi přibližně ve stejnou dobu i na Navigovat.cz. Už ale brzy bude hotovo a webu se začnu znovu věnovat tak, jak si zaslouží.

Diskuze (5) Další článek: Palm Pre: pro vybrané už 5. června

Témata článku: , , Stoprocentní pokrytí, Tom, Původní zdroj, Velké zklamání, Podpor