TOP 5: Nejzásadnější mobily historie

Vybrali jsme pětici nejdůležitějších telefonů, které spoluutvářely mobilní historii. Připomeňte si je s námi, možná jste některý z nich kdysi sami používali.

Ericsson T68 (rok 2001)

Monochromatické displeje se na GSM mobilech držely dlouhých deset let. Japonci už v té době samozřejmě byli o kus napřed, do Evropy se ale první barevný mobil dostal až v roce 2001. Stal se jím Ericsson T68, tehdejší sen všech manažerů. Displej byl sice jen pasivní a zobrazil pouhých 256 barev na maličké úhlopříčce půldruhého palce, proti ostatním mobilům to byl ale obrovský skok vpřed. Ovládání probíhalo nezvykle pomocí joysticku, ostatní výbavu převzal T68 od už tak téměř dokonalého flipového modelu T39, včetně tehdy ještě zdaleka ne tak samozřejmé technologie bezdrátového přenosu Bluetooth. Nechybělo tedy vůbec nic.

  
Ericsson T68 v tmavošedé barvě

Přesto si tento model ve své původní podobě užil nečekaně krátkou dobu na výsluní. Chystalo se totiž nevídané spojení dvou velkých mobilních jmen, která nadále měla vystupovat pod společnou značkou – Sony Ericsson. Sympatický model T68 v tmavošedé nebo zlaté tak ustoupil do pozadí modrostříbrných koncernových barev, dostal menší facelift a byl uveden po pouhém půl roce již jako Sony Ericsson T68i. Od té doby doprovází písmeno „i“ v názvu většinu telefonů švédsko-japonského podniku, i když nejde o žádné znovuuvedené modely.


Oficiální fotografie druhé barevné varianty Ericssonu T68

Spojení se Sony přece jen na pionýra s barevným displejem mělo příznivý efekt. Původní Ericsson T68 se totiž začal prodávat za cenu kolem 25 tisíc, jeho nástupce T68i byl při uvedení za šest měsíců rovnou o pět tisíc levnější a navíc eliminoval i některé dětské nemoci v podobě pomalých reakcí menu nebo konstrukčních nepřesností. Úspěšně na tuto dvojici v následujících letech navázaly modely T610 a T630.

Přečtěte si dobovou recenzi Ericssonu T68

Nokia 7650 (rok 2002)

Píše se rok 2002 a Nokia začíná psát novou kapitolu mobilních dějin. Právě v tomto roce se do evropských končin dostává první mobil s vestavěným fotoaparátem. Jmenuje se Nokia 7650. Ze začátku většině lidí není vůbec jasné, k čemu by mohl být foťák v mobilu dobrý, ale učí se. Nejpraktičtější ukázku zvolil Eurotel, který při uvedení tohoto telefonu uspořádal velké turné po Česku, na kterém promotéři mobilem fotografovali kolemjdoucí a odesílali snímky pořízené pouhým VGA fotoaparátem na jejich soukromé e-maily. Rozlišení bylo legračně malé, mobilní optika v plenkách, tudíž snímky nevěrné a rozostřené, ale komu by to tehdy vadilo.


Nokia 7650 nebyla rozhodně žádný drobeček

Pod touto hardwarovou inovací se však skrývalo ještě větší překvapení, což si tehdy málokdo uvědomoval. Nokia 7650 totiž položila základ smartphonům, jak je známe v dnešní podobě. Tedy telefonům, které naoko vypadají jako obyčejné mobily, ale uvnitř žijí rozšiřitelným operačním systémem. V 7650 byl poprvé použit Symbian 6.1 S60 verze 0.9. Tohle prostředí bylo jakousi betaverzí a neobjevilo se už v žádném následujícím modelu. Majitelé se tedy setkávali s množstvím různých bugů a proti „hloupým“ Nokiím Series 40 si stěžovali hlavně na výrazné zpomalení v ovládání. Tohoto neduhu se Symbian zbavil úplně až ve své třetí edici v roce 2006.

 

Přes značnou kontroverzi v přijetí operačního systému do mobilů, které nemají být doslova komunikátory, se Nokia 7650 záhy dočkala nástupce v podobě baculatého modelu 6600. Symbianové působení tím v řade 7xxx tím zcela neskončilo, objevil se zde ještě model atypického lasturovitého tvaru 7610. Sedmičková série totiž v té době sloužila jako experimentální, až později ji Nokia adaptovala pro stylové telefony. Cena Nokie 7650 se v době uvedení pohybovala kolem 20 tisíc korun, takže si ji nemohl pořídit každý a jako taková nebyla ani pro každého určena. Vyhráli si s ní hlavně technoidi, kteří už tehdy začali přemýšlet, jak využít jejího operačního systému k vylepšení funkcí.

Přečtěte si dobovou recenzi Nokie 7650

Témata článku: , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Razr2 V8, Nokia 7650, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Siemens SL45, Sony Ericsson T68i, Zásadní inovace, Dějiny, Jediný mobil, Mobilní dějiny, MOBI, Elegantní tělo, Sympatický model, BellSouth, Elegantní tvar