TOP 5: Nejzásadnější mobily historie

Vybrali jsme pětici nejdůležitějších telefonů, které spoluutvářely mobilní historii. Připomeňte si je s námi, možná jste některý z nich kdysi sami používali.
Kapitoly článku

Jak poznáme legendu? Její jméno znají i ti, kdo se s ní nemohli za svého života potkat. Ti, kdo ji zažili, si ve spojitosti s ní vybaví doby dávno minulé a se sentimentem v oku rádi zavzpomínají. Věřte nebo ne, své legendy má i svět mobilních telefonů. I když jde o svět relativně mladý, dal za dobu své existence vyniknout několika stěžejním zařízením, bez kterých si mobilní dějiny nedovedeme představit a stejné to bude pravděpodobně i za pár let. Pojďme se ohlédnout za pěti nejzásadnějšími mobily historie.

Na začátku si připomeňme, že historie mobilní telefonie jako takové se začala psát v roce 1983. Tehdy Michael Douglas ve filmu Wall Street poprvé použil mobilní telefon ve smyslu, v jakém jej známe dnes. Tedy telefon nezávislý na domácí základnové stanici, se kterým se můžete pohybovat volně v prostoru, aniž byste byli omezeni dosahovou vzdáleností od doku, do té doby vždy napevno připojeného do sítě. Prvním komerčně prodávaným mobilem se stala analogová Motorola DynaTAC 8000X. Před 27 lety za ni první zájemci museli zaplatit astronomické 4 tisíce dolarů.

Klepněte pro větší obrázek 
Motorola DynaTAC 8000X

Ano, bez této Motoroly by se určitě mobilní dějiny neobešly, historie by se možná začala psát jinak a později, ale pořád to není dost na to, aby se tento pionýr mobilního volání zařadil do našeho žebříčku pěti nejstěžejnějších mobilů všech dob. Význam legend totiž nemusí spočívat vždy v jejich prvenství, ale také v oblíbenosti, rozšířenosti, správném načasování nebo jiné specifické vlastnosti, díky které se mobil dostane do povědomí nejen odborné, ale hlavně laické veřejnosti.

U nás jsme počátky mobilní historie mohli začít sledovat až o osm let později, v roce 1991. V tehdejším federativním Československu začala svou síť na morálně zastarávající technologii NMT budovat společnost Eurotel. Dodavatelem prvních přístrojů se stala Nokia s modelem MD59. Ano, byla to „ta“ legendární kufříková Nokia, jejíž váha kolem 4,5 kg měla s mobilitou pramálo společného. Pořizovací cena činila přes padesát tisíc korun a pekelně drahá byla i minuta hovoru – proti zažité koruně za impuls na pevné lince bylo 20 Kč za minutu něco nepředstavitelného.

Klepněte pro větší obrázek 
„Kufříková“ Nokia MD59

Nokia 5110 (rok 1998)

Motorola měla ve vývoji mobilů sice nejdelší tradici, svůj velký náskok před konkurencí ale začala poprvé ztrácet ke konci devadesátých let minulého století. Do povědomí mobilních uživatelů se tou dobou agresivně drala značka Nokia. První úspěchy zaznamenala už v polovině 90. let s modely 1610, 1611 a 2110. Pravou trefou do černého byl ale až model 5110. V roce 1998 doplnil v portfoliu poměrně úspěšný vyšší typ 6110, nasadil však mnohem rozumnější cenu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5110

Ovládání za pomoci jediného kontextového tlačítka NaviKey, které někteří nenáviděli a jiní si ho nemohli vynachválit, přebrala 5110 od staršího modelu 3110, styl nabídky pak od soudobé sestry 6110. Nevídaným luxusem byl pětiřádkový monochromatický displej s dynamickým fontem a hlavně výměnný přední kryt Xpress-On. Nokia přišla s několika vlastními barvami skořápek kryjících klávesnici, svět následně zaplavily tisíce dalších grafických provedení, převážně importovaných z Číny. Nezapomenutelnou relikvií té doby se stala také hra Snake, česky Had. Obyčejnou 2D hru se v pozdějších letech jala Nokia různě vylepšovat a rozšiřovat do prostoru, Had ale už nikdy nedosáhl takové obliby. Uvidíme, jak se bude dařit reinkarnované 2D verzi, kterou teď výrobce nabízí ke stažení ve svém Ovi obchodě.

Klepněte pro větší obrázek
Barevných variant existovala opravdu spousta

Dát za lowendový mobil kolem 10 tisíc korun nepřišlo koncem devadesátých let nikomu až tak zvláštní, a tak se 5110 v průběhu několika let prodaly celosvětově desítky milionů kusů. Tento model pak paradoxně způsobil svou nadčasovostí výrobci vrásky – kanibalizoval vlastní nástupce, kteří kromě integrované antény vlastně nenabídli nic zásadně nového. Přesto se díky elegantním tvarům bez trčící antény a hlavně s masivním rozšiřováním mobilní telefonie ve světě dařilo i následovníkům 3210, 3310 a 3330.

Témata článku: , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Razr2 V8, Nokia 7650, Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Siemens SL45, Sony Ericsson T68i, Zásadní inovace, Elegantní tvar, Mobilní historie, MOBI, Mobilní dějiny, Douglas, Mobil, Motorola DynaTAC, Motorola StarTAC