Toshiba e800: konečně vyšší rozlišení (recenze)

Toshiba e800 je historicky prvním kapesním počítačem platformy Pocket PC, který přichází s vyšším rozlišením displeje. Podívejte se, jak vypadá VGA rozlišení na displeji PDA.
Kapitoly článku

Chytré Bluetooth

Toshiba e800 disponuje vlastním správcem bezdrátového připojení Bluetooth. Na první pohled je tento software poněkud komplikovaný, druhý pohled však odhalí zajímavé možnosti a ojedinělý způsob přístupu k této bezdrátové komunikaci.


Na první pohled složitý správce Bluetooth

Chcete-li například využít mobilní telefon pro přístup k internetu, zapnete jej do režimu zjistitelný a v Toshibě zvolíte vyhledání dostupných zařízení. Klepnutím na nalezený mobil prohledá Toshiba jeho dostupné profily. Teprve při výběru daného profilu dojde ke spárování zařízení.

Správce Bluetooth je opravdu povedený, disponuje například „bezpečnostními profily“, které určují nastavení v jednotlivých situacích. Například pro profil „doma“ si můžete zapnout viditelnost, konektivitu a vypnout zabezpečené připojení. V profilu „mobilní“ pak lze nastavit nejvyšší úroveň zabezpečení.

Příslušenství – skvělá kolébka

Podívejme se nyní, co nám výrobce k e800 přibalil. V hezké krabici je obvyklé Companion CD obsahující základní programy – MS Outlook 2002, ActiveSync a nějaké programy od výrobce. Druhé CD obsahuje malou lokalizaci od Moravia Consulting, počeštěná tak bude jen klávesnice a nikoli celý operační systém. Samozřejmostí je hromada listin, manuály, záruky a podobně.

 
Kolébka zapůsobí s příchodem večera

AC adaptér je umístěn mezi zásuvku a synchronizační kolébku, což považuji za rozumné řešení. Konečně se dostáváme k synchronizační kolébce, která vypadá na první pohled obyčejně. Podstavec je kulatý a poměrně mohutný, má čtyři protiskluzové nožičky a nápis Toshiba. Kouzlo kolébky se ukáže teprve ve chvíli, kdy do ní vložíte kapesní počítač. Průsvitný pruh obepínající kulatý podstavec se rozzáří tmavě modrým světlem – velmi hezký efekt. Abych ale jen nechválil, kolébka nemá druhou pozici pro nabíjení náhradního akumulátoru ani otvory pro odložení pera při práci.

V krabici postrádám jakékoli pouzdro, což je vzhledem k ceně přístroje vskutku na pováženou. Jsem si vědom, že si uživatelé často koupí nové lepší pouzdro, ovšem do té doby je jejich nový kapesní počítač takřka nepřenositelný.

Výdrž akumulátoru

Někteří uživatelé se u Toshiby e800 obávají vyšší spotřeby displeje se čtyřnásobným rozlišením. Po technické stránce – rozlišení je sice čtyřnásobné, fyzická plocha je však jen o málo větší než u běžných kapesních počítačů. Jednotlivé body jsou zkrátka menší, a tím spotřebují i méně energie. To potvrzují i zkušenosti a testy, Toshiba se drží na lepším průměru.

Zařízení  běžná práce    Bluetooth    Wi-Fi  Bluetooth & Wi-Fi 
 Toshiba e800  n/a 4:22  n/a  n/a 
 Acer n10  5:09 n/a  n/a  n/a 
 Asus MyPal A620  3:46  n/a n/a  n/a 
 HP iPAQ h1940  3:51 3:50   n/a n/a 
 HP iPAQ h2210  4:12 4:46   n/a n/a 
 HP iPAQ h5550  4:07 2:52  1:53  1:51 
 FS Pocket Loox 610  5:10 4:01  3:31  3:24 
 T-Mobile MDA II  n/a 4:32  n/a  n/a 

Takový displej do každého PDA

Toshiba je první vlaštovkou nevyhnutelné evoluce kapesních počítačů na platformě Pocket PC. Konkurenční PalmOS se svým rozlišením 320 × 320 či 320 × 480 bodů se ze svého prvenství dlouho neradoval. Toshiba má navíc ještě jedno eso v rukávu, a tím je cena. Je stanovena na 22 000 korun za model s Bluetooth, další tisícovku si připlatíte za model s Wi-Fi. Revoluce může začít!

Nevynechejte kompletní galerii obrázků v poslední kapitole.

Klady a zápory

+ rozlišení displeje
+ velká paměť, dva paměťové sloty
+ hezká kolébka

- větší rozměry
- absence pouzdra
- dočasná nekompatibilita aplikací s vyšším rozlišením

Ve zkratce

Toshiba e800 BT (Wi-Fi)
Zdroj:
CHG Trade a.s
Cena: 21 958 Kč vč. DPH
Operační systém: Windows Media 2003
Rozměry: 135 × 77 × 17 mm
Hmotnost: 195 g
Procesor: Intel XScale PXA263 400 MHz
Bezdrátová komunikace: infraport, Bluetooth (Wi-Fi)
RAM/ROM: 128 / 32 MB
Dostupná RAM/ROM: 128 / 32 MB
Displej: 240 × 320 a 640 × 480, 65 536 barev
Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card (SDIO), Compact Flash Type II
Akumulátor: vyměnitelný, Li-Ion 1320 mAh
Příslušenství: synchronizační kolébka, síťový adaptér, základní lokalizace


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Toshiba, , Rozlišení, Dolní lišta, Bezpečné držení, Everex, Běžná práce, Rozumné řešení, Obvyklé místo, Moravia