Toshiba e800: konečně vyšší rozlišení (recenze)

Toshiba e800 je historicky prvním kapesním počítačem platformy Pocket PC, který přichází s vyšším rozlišením displeje. Podívejte se, jak vypadá VGA rozlišení na displeji PDA.

Toshiba se v oblasti kapesních počítačů pohybuje již poměrně dlouhou dobu, nikdy se jí však nepodařilo přijít s takovým modelem, který by v podvědomí uživatelů zanechal červený vykřičník. S tím je ovšem konec. Toshiba se nyní chopila opratí a poprvé ukazuje nový směr v kapesních počítačích. Není pochyb o tom, že ostatní výrobci ji budou následovat.

Pořádný kus techniky

Máte-li rádi malé kapesní počítače, nebude Toshiba asi nic pro vás. Díky rozměrům ji mohu zařadit mezi větší kapesní počítače, po boku FS Looxe 610. Toshiba e800 navíc přichází s novou vizáží, která šetří v poslední době tolik oblíbenou stříbrnou barvou – jako by se vracela o tři roky zpět do doby Cassiopeie E-115 či Everexu Freestyle, kdy se stříbrná ještě tolik nenosila.

 
Toshiba ze dvou stran: velký fešák

Tělo Toshiby je vyrobeno z tmavě modrého, jakoby metalízového plastu. Tento povrch má jednu ohromnou nevýhodu – je na něm vidět každý otisk prstu. Modrou doplňují stříbrná hardwarová tlačítka a dva pruhy po stranách. Ty jsou rovněž z plastu a k bezpečnému držení rozhodně nepřispívají. Z celkového pohledu vypadá Toshiba velmi dobře, ovšem věřím, že můj názor nebude sdílet každý, zvláště po „stříbrné horečce“.


Ovládací pero je teleskopické

Kapesní počítače od Toshiby – to nejsou ulíznutá šasi bez výstupků, tlačítek a přepínátek. Kam se podíváte, tam je něco zajímavého. Na přední straně zaujme největší displej v kategorii Pocket PC, má úhlopříčku celé čtyři palce. Pro srovnání, běžné PDA má 3,5“ či 3,8“. Pod displejem je sestava hardwarových tlačítek v nezvyklém provedení. Pětisměrný ovladač je perfektní, jednotlivé směry mají drobnou prohlubeň pro hrot pera. Tlačítko uprostřed je od pětisměrného ovladače úplně odděleno a navíc vystupuje nad úroveň okolí – tlačítko je tak konečně stoprocentně použitelné. Po obou stranách ovladače nechybí čtyři tlačítka: kalendář, úkoly, domů a kontakty. Nalevo je netypicky umístěna stavová kontrolka, vpravo si všimnete reproduktoru.


Hardwarová tlačíkata jsou vyřešena na výbornou

Podívejme se na levou stranu. V dolní části je poněkud nešťastně umístěn infraport. Při obvyklém držení PDA v levé ruce je okénko zacloněno dlaní a při vysílání je třeba vzít kapesní počítač do druhé ruky. V horní polovině je tlačítko Hold, se kterým se setkávám podruhé – jako první s tímto tlačítkem známým především z discmanů či MP3 přehrávačů přišel Acer n10. U Aceru jsem na tlačítko poněkud spílal, ovšem Toshiba mé přání vyslyšela. Acer se totiž při přepnutí tlačítka prostě vypnul. U Toshiby však při poslechu MP3 a přepnutí tlačítka Hold nedojde k vypnutí kapesního počítače, ale jen ke znecitlivění tlačítek. U hardwarových tlačítek si můžete všimnout drobných popisků (play, stop, další stopa apod.), tlačítka jsou ve Windows Media Playeru již přednasavena. Toshiba tak vychází posluchačům hudby maximálně vstříc.

Nad tlačítkem Hold je kolébkový ovladač, pro Toshibu typický. Jako náruživý čtenář eknih a internetu ji za to chválím. Nad ovladačem je pak již jen tlačítko diktafonu.


Pohled na boční stranu odhalí ovládací prvky a infraport

Neméně zajímavá je i horní hrana. Samozřejmostí je 3,5 mm stereo Jack pro připojení sluchátek či linkového výstupu. Mikrofon bývá obvykle umístěn ve spodní části, Toshiba volí horní hranu. Malé tlačítko pro zapnutí přístroje nevyčnívá nad okolí, šance nechtěného zapnutí je tedy minimální. V horní hraně se nad sebou tísní slot Secure Digital a Compact Flash. Karta Compact Flash se u Toshiby obvykle vytahuje pomocí malého špalíčku, jehož zatlačením karta povyskočí. V horní hraně je také dioda signalizující aktivované Bluetooth, netypicky v oranžové barvě. Dioda září, jen co je pravda.


Horní hrana: dva paměťové sloty a zářivá dioda

V levém horním rohu má své obvyklé místo velmi zajímavě provedené ovládací pero. Skládá se ze dvou částí, které se do sebe teleskopicky vsouvají. Šachta pro pero je dlouhá jen tak, aby se tam vešlo pero složené. Při vkládání dochází k zasouvání obou částí do sebe. Mechanismus v šachtě pak zajistí, že se při vytažení pero opět vysune do celé délky. Vytahování jde vcelku ztuha, s bříškem prstu si nevystačíte.


Pero má na vrchním konci malou plastovou zarážku

Levá část je zajímavá snad jen otvorem soft-resetu. Zato dolní hrana, tam se dějí věci! Toshiba jakoby zaslechla mé nadávky, když jsem se u modelu e755 ve spěchu přehmátnul, místo zapnutí Wi-Fi odpojil hlavní akumulátor, a tím kompletně smazal obsah celé paměti. V dolní části se sice opět nachází oba přepínače v těsné blízkosti – bezdrátová komunikace i tvrdý reset – ovšem ten nebezpečnější je již zajištěn gumovou zátkou. Bluetooth lze de/aktivovat hardwarovým tlačítkem, snazší je však ponechat přepínač v poloze On a vypínání provádět softwarově pomocí stavové ikony. Uprostřed nechybí systémový konektor a vlevo od něj konektor pro napájení.


Zadní straně dominuje rozměrný akumulátor

Téměř polovinu zadní strany zabírá akumulátor, který je zajištěn posuvným tlačítkem. Hlavní zdroj energie je typu Li-Ion a má solidní kapacitu 1 320 mAh. V pravém horním rohu si můžete všimnout očka pro uchycení poutka.

Toshiba se po hardwarové stránce povedla, všechny ovladače jsou dobře umístěny a nic důležitého nechybí. Ještě jednou musím pochválit neobvyklé tlačítko Hold a kolébkový ovladač. Škoda jen toho pera, které jde vytahovat hodně ztuha. Toshiba má kvalitní zpracování, všechny části k sobě výborně lícují, nikde nic neskřípe ani nevrže.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Toshiba, , Rozlišení, Moravia, Běžná práce, Obvyklé místo, Everex, Bezpečné držení, Dolní lišta, Rozumné řešení