Toshiba vstupuje na pole Pocket PC

Toshiba nechce konkurovat levným kapesním počítačům pro studenty, vzala si příklad z Compaqu prodávajícího dražší iPaqy a nabídne dokonce Pocket PC se zabudovaným 1GB diskem.
Toshiba Genio bude existovat ve dvou variantách. Genio e550 a Genio e550/MD. Pro začátek bude 20. srpna uveden na japonský trh e550, který obsahuje několik unikátních vlastností. Od ostatních Pocekt PC zařízení jej odlišují zejména zdvojené rozšiřující konektory. Jako většina ostatních Pocket PC zařízení podporu Compact Flash II, navíc ale podporuje také SD karty, které začal nedávno podporovat také Palm. Mezi chystaným příslušenstvím je i BlueTooth karta, která bude právě zabírat slot pro SD karty a pozice pro Compact Flash tak zůstane prázdná. e550/MD, který bude na japonský trh uveden v září obsahuje navíc zabudovaný 1GB disk MicroDrive. Ten se normálně instaluje do Compact Flash slotu, ale v případě Genia bude zabudován přímo do počítače, takže konektor zůstane volný. S gigabajtovým diskem bude život rozhodně zábavnější. Ve světě Pocket PC se zatím jedná o unikát, ale například na filmy to bude velmi příjemné, MPEG4 je počítačem podporován.

Z hlediska běžnějších technických parametrů se Toshiba inspirovala úspěchem Compaqu. Používá také 206MHz procesor StrongARM. Stejně tak je použitý kvalitní barevný displej. Od Toshiby, která patří k inovátorům LCD displejů bychom ostatně něco horšího nemohli ani čekat. Standardní kapacita paměti je 32 MB (dalších 32 je ROM). K počítači se Genio připojuje přes USB rozhraní.

Protože Genio obsahuje všechny náležitosti v jednom těle přístroje, nepoužívá návleky jako iPaq, jsou jeho rozměry trochu buclatější. Toshiba uvádí rozměry 77,5×125×17,5 mm. Na druhou stranu, takový iPaq s doplňkem pro PCMCIA kartu nemá daleko k cihle.

Oficiálně nejsou stanoveny ceny ani termíny dodávek do Evropy. Přesto se na Internetu objevila cena 560 dolarů za základní model. Vzhledem k totožným vlastnostem s iPaqem (kromě SD slotu) je to cena přece jen poněkud vysoko nasazená. Verze s gigabajtovým diskem by pak měla stát okolo 800 dolarů.

Váš názor Další článek: Zázračné Oskarty zlevnily. Pročpak asi?

Témata článku: Toshiba, , , Pocket PC, Vstup, Pocket, Pole, VST, Pol