Toto byly legendy! Nejzajímavější telefony sjednocené i rozdělené značky Sony Ericsson, které měly „něco navíc“

  • Sony, Ericsson a Sony Ericsson mají za sebou bouřlivou historii
  • V minulosti všechny tyto firmy dodaly na trh zajímavé telefony
  • Část z nich se nesmazatelně zapsala do historie

Byla to divoká doba. Svět, v němž mohli výrobci experimentovat a nehledět na následky. Firmy Ericsson a Sony měly každá svou vlastní vizi, nakonec se dohodly, že spojí své síly proti konkurenci, aby si to o pár let později opět rozmyslely. Samostatně i společně uvedly na trh spoustu mobilních legend, které pomáhaly formovat mobilní trh. Zavzpomínejte s námi na legendy, které se možná objevily i ve vaší dlani.


Nesmrtelné legendy

Sony Ericsson T68i (2002)

První telefon spojené značky, Sony Ericsson T68i, se zapsal mezi největší legendy všech dob. A to i přesto, že se nejednalo až o takovou novinku. Prakticky totiž došlo jen k přejmenování Ericssonu T68m, který dostal nové barvy a vylepšený software. Ve své době se jednalo o jeden z nejlépe vybavených telefonů, a ještě dnes po něm prahnou sběratelé z celého světa. Jednalo se o první Sony Ericsson s barevným displejem (LCD-STN), který uměl komunikovat s okolím pomocí Bluetooth či infraportu.

Klepněte pro větší obrázek

K telefonu šel dokonce připojit doplňkový VGA fotoaparát MCA-25, pořízené fotky jste mohli rovnou poslat MMSkou. Mezi další zajímavé příslušenství patřilo i Bluetooth autíčko CAR-100, které jste ovládali joystickem telefonu. Auto se dobíjelo ze širokého systémového konektoru, a pokud měl někdo T68i včetně autíčka, byl skoro jako celebrita. Ve své době stál telefon 20 tisíc korun a zahrál si i v bondovce Dnes neumírej.

Sony Ericsson T610 (2003)

Kdo ho neměl, tak ho chtěl. Kdo ho měl, tak se jím chlubil. Kultovní Sony Ericsson T610 měl snad všechno správně - jedinečný design, dobře ovladatelnou klávesnici i, na svou dobu, velký 1,8" displej. Ten byl však pasivní, takže jste při překreslování mohli na displeji vidět „duchy“.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon se mohl jako jeden z prvních pyšnit integrovaným fotoaparátem, který měl rozlišení 288 × 352 pix. A také samostatnou spoušť na boku. Kdysi jsme na tento telefon koukali, jako na elektroniku z jiného světa, dnes jsou foťáky běžným standardem, nad kterým se nikdo ani nepozastavuje. Na telefonu jste si mohli ve své době zahrát povedené Java hry, vyzvánění bylo polyfonní.

Sony Ericsson Z200 (2003)

Stylové véčko od Sony Ericssonu s „budíkem“ na vnějším displeji si pamatujeme zejména kvůli vyměnitelným krytům a také kvůli výraznému uchu, za nějž jste mohli véčko pověsit třeba na krk.

Klepněte pro větší obrázek

Véčko Z200, které jste si kvůli designu s ostatními modely jen tak nespletli, bylo ve své době určené pro běžné uživatele. Před osmnácti lety stálo okolo šesti a půl tisíc korun. A jak tuto dobu přiblížit dnešní mladé generace? Třeba tak, že jste si přes premium SMS kupovali hry, melodie nebo schémata, jejichž reklama na vás vykoukla v tištěném časopise... A tato doba už se nikdy nevrátí.

Diskuze (26) Další článek: Už i iPhone můžete mít jako NFTčko. Na jeho zádech je zvěčněný sám Satoshi Nakamoto

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , , , Ericsson R600, Ericsson T39m, Ericsson T65, Sony CMD-J7, Sony CMD-Z5, Sony CMD-Z7, Sony Ericsson C902, Sony Ericsson G900, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P990i, Sony Ericsson Satio