Toto byly největší legendy BlackBerry. Značku definovala klávesnice a pak ji i pohřbila

  • BlackBerry, to jsou legendární smartphony s QWERTY klávesnicí
  • Značka zažila strmý vzestup i pád na absolutní dno
  • Ke vzkříšení nedošlo ani po přechodu na Android

Kanadská značka BlackBerry se u mnohých uživatelů nesmazatelně zapsala do jejich mobilní historie. Firma začala mobilní zařízení chrlit do světa v roce 1999, byť pod názvem RIM (Research in Motion) existovala již od roku 1984. Nejprve se jednalo o pagery, poté přišly na řadu komunikátory a telefony s černobílým, posléze s barevným displejem.

Už tehdy ale byla stěžejním prvkem všech zařízení samostatná a prostorná QWERTY klávesnice, která je do dnešních dní jednoznačným poznávacím znamením. Když vidíme u telefonu QWERTY klávesnici, skoro každého jako první napadne spojitost s touto legendární značkou. Ta se ve své době vyhřívala na výsluní, nejen díky klávesnici, ale také díky pokročilému šifrování a moderním službám. Už od počátku si tak značka budovala reputaci zejména mezi politiky a firemními manažery, kteří přicházeli do kontaktu s citlivými a utajovanými informacemi.

Trailer na chystaný film mapující vzestup a zkázu BlackBerry:

Rok 2012 znamenal pro BlackBerry největší slávu, kdy na celém světě používalo telefony této značky až 80 milionů uživatelů. Marketshare značky byl v USA okolo padesáti procent, z globálního pohledu výrobci patřilo 20 % mobilního trhu! Tehdy se však jednalo o zařízení s vlastním uzavřeným systémem, což byla velká slabina oproti nastupující konkurenci. Dařilo se, jak Androidu, tak zejména iPhonu. Ten přišel na trh v roce 2007, a zcela změnil smýšlení lidí. Proč chtít klávesnici pod displejem, když si ji můžete zobrazit na dotykovém displeji, a jen v případě potřeby?

BlackBerry s odpovědí na iPhone přispěchal až v roce 2013. V telefonech začal nabízet zcela přepracovaný BlackBerry OS 10 s částečně dotykovým ovládáním, kterým chtěla značka opět vydobýt post světové jedničky. Ovšem systém dostával funkční aktualizace jen po dobu tří let. Už od roku 2015 bylo jasné, že je BB OS 10 v jakési hibernaci. Dostával jen nutné záplaty a bezpečnostní aktualizace, a neaktivní vývoj znamenal i trvalý pokles uživatelů.

Zkázu značky předznamenala premiéra iPhonu

Souběžně však značka začala nabízet i první smartphony s Androidem, aby alespoň částečně držela tempo s konkurencí. Jenže už od roku 2013 bylo jasné, že finančně na tom firma není zrovna dvakrát nejlépe. Od roku 2016 tak zařízení značky BlackBerry začala pod licencí vyrábět firma TCL. Soustředila se čistě na Android se softwarem Blackberry, který mateřská firma jinak nabízela samostatně. 

Novinky však na trhu nedokázaly prorazit, hrály na nostalgickou notu, ale nedokázaly přijít ani s odladěnou konstrukcí. Některým telefonům se odlepoval displej, jiným zase odpadávala tlačítka. Úplně posledním modelem značky z éry TCL byl BlackBerry Key2 LE, po němž však licencování skončilo. Novou licenci získala v roce 2020 firma OnwardMobility, která dva roky slibů nedokázala přetavit ve finální produkt. A s tím sága BlackBerry definitivně skončila. Na jaká zařízení vzpomínáme dodnes?

Na dalších listech zavzpomínáme na nejznámější BlackBerry první generace.

Diskuze (35) Další článek: Řada Redmi Note 12 přichází do Česka. Čtveřice modelů, všechny mají AMOLED, nejvyšší pak 200Mpx foťák

Témata článku: Blackberry, , , , , , , , , , , , , , , Blackberry 7230, Blackberry Bold 9900, Blackberry Classic, Blackberry Curve 8520, Blackberry Key 2 LE, Blackberry Keyone, Blackberry Leap, Blackberry Passport, Blackberry Pearl 8100, Blackberry Priv,