Touratech + RAM: držák PDA na motorku a kolo (test)

Vyzkoušeli jsme antivibrační pouzdro pro kapesní počítač se superodolným držákem na motocykl nebo kolo. S kombinací výrobků firem Touratech a RAM se lze vydat třeba i na Paříž-Dakar.
Kapitoly článku

Antivibrační podložka s nepromokavým pouzdrem firmy Touratech v kombinaci s variabilní modulovou sestavou držáku z produkce firmy RAM přináší bezpečnou alternativu pro upevnění kapesního počítače na motocykl nebo jízdní kolo. Tuto sestavu jsem vyzkoušel s běžným kapesním počítačem Acer n50, používaným k navigaci se samostatným bluetoothovým GPS modulem. Testování bylo zaměřeno na letní silniční mototuristiku s cestovním nekapotovaným motocyklem Suzuki VX800.

 

Klíčové vlastnosti

  • praktičnost
  • variabilita uchycení
  • kombinovatelnost pro více jízdních prostředků

 

Hlavní nedostatky

  • vyšší cena
  • nedokonalá vodotěsnost pouzdra
  • čistota strojního opracování podložky

 

Testovaná sestava

  • Odpružený držák s pouzdrem na PDA: standard nebo diagonal. Cena 2 389 Kč včetně DPH ve verzi pro motocykly a 2 231 Kč s uchycením na kolo.
  • RAM – kulička s plochou základnou pro připevnění k podložce: cena 260 Kč
  • RAM – kulička s úchytkou pro připevnění k trubce řidítek: cena 395 Kč.
  • RAM – držák se dvěma kuličkami použitelný na brzdový nebo spojkový třmen na řidítkách (cena nezjištěna).
  • RAM – kulička s okem M8 pro připevnění pod šroub 8 mm: cena 440 Kč.
  • RAM – spojovací stavitelné rameno: cena 440 Kč.

 

Závorky na řidítka

Většina motorkářů jméno Touratech zná. Firma se snaží pokrýt celé spektrum výrobků pro potřeby vyznavačů jedné stopy, specializuje se zejména na oblast moto touringu a cestovního endura. Testovaná nosná sestava pro použití kapesních počítačů pro navigaci při cestování na motocyklu je určena právě jim. Stejně dobře poslouží motoristům i cyklistům.

Pro připevnění podložky od Touratechu k motocyklu nebo kolu byly využity kloubové adaptéry amerického výrobce RAM. Podložku je možné připevnit i samostatně pomocí dodávané objímky přímo na kruhový profil o průměru 12 mm, tedy například na hrazdičku řidítek u některých typů motorek. Samotný nosný držák je určen výhradně pro kapesní počítače. Majitelé jednoúčelových navigačních přístrojů s touto sestavou nenaleznou uplatnění. Pro ně jsou určeny jiné držáky z nabídky Touratechu.

Testovaná komponenta Handlebar brackets je důmyslně odpružená podložka pro bezpečné, vibrace eliminující uchycení kapesního počítače na motocyklu nebo jízdním kole. Skládá se ze dvou ploten, které jsou vzájemně spojeny třemi plně odpruženými spoji. Podložka slouží jako nosná plocha pro pouzdro. To je k ní připevněno pomocí suchého zipu a zajištěno plastovým knoflíkem.

Podložka na první pohled zarazí svým extravagantním designem, který je jednoznačně podřízen praktické funkčnosti. V kombinaci s připevněným pouzdrem pro kapesní počítač je hned mnohem hezčí. K záporným vlastnostem podložky patří nečisté strojní opracování s nezabroušenými a nechráněnými hranami ploten, které zanechávají při nechtěném kontaktu s lakem viditelné stopy.


Handlebar brackets • pohled zespodu • systém odpružení • a z jiného úhlu Suchý zip počítač udrží

 

 

Kombinace podložky a pouzdra je velmi praktická. Jednak proto, že lze podložku kombinovat s různými dodávanými pouzdry dle typu počítače. Pak také, že PDA lze s pouzdrem z podložky sejmout a používat samostatně. Počáteční pochybnosti, jestli je uchycení pouzdra suchým zipem dostatečné, během krátkého používání mizí. Pouzdro drží na podložce velice dobře a jeho upevnění včetně zajištění plastovým knoflíkem nezabere žádný čas.

Pouzdra jsou dodávána ve třech velikostech. Standardní pouzdro je určeno pro kapesní počítač běžných rozměrů, větší varianta pak pro přístroje s integrovanou GPS a výklopnou anténou. K dispozici je ještě o poznání větší verze, vhodná buď pro některé konkrétní větší přístroje, nebo nabízející možnost mít v pouzdru kromě PDA ještě další věci (například bluetoothový GPS modul). Všechna pouzdra jsou dodávána včetně distančních podložek řešících různé tloušťky zařízení. Ty jsou určeny k vypodložení PDA tak, aby bylo pevně fixováno.

  Klepněte pro větší obrázek 
Standardní pouzdro • spodní strana se suchým zipem • s připevněnou podložkou • dohromady s variantou diagonal Všechny tři varianty pouzdra jsou vybaveny stejně velkým oknem pro displej. Je potaženo silnou, ale docela měkkou průhlednou folií. Její průhlednost nijak neovlivňovala čitelnost displeje. Taktéž jsem nepozoroval žádnou tendenci fólie se vlnit. Citlivějším prvkem na úhel pohledu kvůli odleskům byl samotný displej.

 

Velikost průzoru více méně přesně odpovídá rozměru displeje. To se ale ze dvou důvodů nejevilo jako nejšťastnější. V pouzdru nejsou přístupná hardwarová tlačítka kapesních počítačů, která by jinak bylo možné přes fólii využívat. Obdobná připomínka platí pro GPS modul, který lze umístit do velkého typu pouzdra společně s PDA. V pouzdru se ale nedá zapnout a nelze ani sledovat jeho provozní stav.

Do pouzdra není problém vložit kapesní počítač umístěný i ve vlastním koženém obalu. Tloušťka pouzdra však podstatně znecitlivuje okraje displeje. Pak je třeba podstatně více tlačit na stylus a tím vystavovat ochrannou fólii nadměrnému opotřebení v krajích. U běžných navigačních aplikací toto nehraje vzhledem k rozsahu nutného ovládání roli. Dá se obecně říct, že nutné ovládání běžných navigací v PDA není problematické, ale na rozsáhlejší práci je vhodnější počítač z ochranného pouzdra vyjmout. Komfort složitého ovládání není jistě u ochranného pouzdra prioritou, proto to nehodnotím jako negativní vlastnost, ale pouze konstatuji zkušenost.

Uzavírání pouzder je řešeno krytým zipem se dvěma jezdci, dostatečně dlouhým po obvodu pouzder. Jedná se o praktické řešení, které dává možnost snadno operativně protáhnout v potřebném místě napájecí kabel ke kapesnímu počítači.

Součástí pouzder je i atypicky masivní stylus pro ovládání počítače, zasunutý vně pouzdra v pryžových očkách. Stylus je opatřen zesíleným neaktivním koncem, ve kterém je otvor pro připevnění šňůrky – abyste ho neztratili. Výrobce s touto možností počítal, spojovací šňůrka však není součástí balení.
Outdoorový stylus • kovový zip • zavírání je kvalitní • bezpečí pro PDA Pouzdra nejsou zcela vodotěsná, podle Touratechu by ale měla splňovat standard IPX6 a tedy odolávat stékající vodě. Během testu jsem se do žádného deště nedostal, takže mohu pouze reprodukovat toto prohlášení výrobce.

 

 


Článek pokračuje v další kapitole: montáž na motocykl, polohování, zhodnocení zkušeností

Témata článku: , , Horské kolo, Krátké používání, Třmen, Vhodné umístění, Touring, Praktické řešení, Motor, Držák, PDA, Běžný rozměr, Suzuki, Celkové shrnutí, Ochranná vrstva, Kolo, Test