TrafficNFO: aktuální stav českých silnic na mobilu

TrafficNFO je javová aplikace pro mobilní telefony, která informuje o problémech na českých silnicích. Ví, kde je zrovna zácpa, kde uzavírka a kde vysoká hustota provozu. Program je navíc zatím zdarma. Proč si cestu nezpříjemnit za pomoci moderních komunikačních prostředků?
Prakticky denně se dovídáme o nejrůznějších dopravních nehodách, které dokážou často i na několik hodin prakticky zablokovat silnice či dálnice. Není pak příliš příjemné, když spěcháte na důležitou schůzku a kvůli špatné dopravní situaci přijedete s několikahodinovým zpožděním.

Možností, jak takovým případům předcházet, je několik. V tomto článku představíme velmi užitečnou javovou aplikaci pro mobilní telefony. TrafficNFO je společný projekt společností Alarex-group a ÚAMK a. s. Na mobilu dokáže zobrazovat aktuální dopravní situaci v celé České republice.

Doprava v kapse

Aplikace TrafficNFO je napsána v jazyce Java. Pokud tedy vlastníte mobilní telefon vybavený Javou a možností datových mobilních přenosů, můžete ji používat. V současnosti probíhá testovací provoz, v jehož rámci si můžete aplikaci vyzkoušet zcela zdarma. Ke stažení jsou nejrůznější varianty podle typu používaného telefonu. Všechny najdete na domácích stránkách (www.trafficnfo.com). Pro stažení instalačního souboru ve formátu JAR stačí v uvedené adrese přejmenovat soubor traffic.jad na traffic.jar.

Pokud nevíte, jak telefon správně nastavit, nabízí výrobce jednoduchý návod. Zde v sedmi krocích popisuje vše, co je pro bezproblémový chod programu třeba.

V celé ČR

Po instalaci aplikace budete vyzváni k zadání registračních údajů. Tyto údaje se shodují s uživatelským jménem a heslem zadaným při registraci na domácích stránkách. Stisknutím tlačítka Uložit budete dotázání na volbu připojení k internetu. Vyberte datový profil a vyčkejte, až se TrafficNFO spojí s databází a aktualizuje potřebné údaje.

 
Registrace • hlavní nabídka

Hlavní nabídka je rozdělena do několika částí. První položka Doprava ČR informuje o situacích, které by vás mohly na cestách nepříjemně zaskočit. Podle ikony můžete najít až pět různých událostí – Nehoda, Omezení, Uzavírka, Obecná informace a Počasí. Každá z těchto položek má přiřazen specifický zvukový signál přehrávaný během zobrazení nové události. Zvukové signály tak oznamují další dopravní situaci, aniž by bylo třeba neustále vizuálně kontrolovat displej telefonu.

   
Možnosti výběru oblasti

Zkratka vedle ikony události signalizuje kraj a okres, další řádek pak přesněji definuje městskou čtvrť nebo silnici. Mimo zmiňovaných položek na hlavním displeji najdete ještě dobu trvání uzavírky, přesné místo a směr, v jakém je doprava omezena. Kliknutím na tlačítko OK lze pak zobrazit podrobný popis události. Na podrobnější procházení dopravních omezení ale doporučujeme zastavení vozidla, protože zde už letmý pohled k přečtení celého textu nestačí.

   
Informace o dopravní situaci

Cestujeme do Prahy

Druhou položkou je dopravní situace v pražských ulicích. Po vybrání příslušné městské části se postupně zobrazuje dopravní situace na nejdůležitějších tepnách vybrané oblasti. Stupně jsou značeny zelenou a červenou barvou, přičemž čím více zelené, tím lepší dopravní situace na vás v daném místě čeká. Čas poslední aktualizace je zobrazen v záhlaví displeje.

Díky jednoduchému ovládání programu ani není třeba sundávat ruce z volantu. Situace v pražských ulicích se automaticky pousouvá. Stačí letmý pohled a okamžitě jste v obraze.

  
Doprava v Praze

Užitečným nástrojem jsou filtry. Pokud často jezdíte po jedné trase, je zbytečné stále znovu a znovu vyhledávat v dopravní situaci celého kraje. V nastavení filtru stačí zadat kraj, okres, typ a číslo silnice a o vaši trasu se již aplikace postará sama. Při stahování pak budou položky automaticky kontrolovány a zobrazeny pouze v případě shody s údaji uvedenými v nastaveném filtru. Filtrů si lze vytvořit hned několik. Každý pak hlídá jeden z často používaných dopravních směrů.

Podrobnosti o výše zmiňovaných možnostech najdete i v přehledném manuálu.

Nebojte se o data

Samozřejmě, že v případě omezených datových přenosů je třeba hledět i na ekonomickou stránku věci. Ani v tomto ohledu však TrafficNFO neztrácí body. Právě naopak. Provoz je až neuvěřitelně úsporný. Jedinou náročnější operací je aktualizace seznamu okresů a krajů prováděná po prvním přihlášení. Konkrétní údaje, jak je na tom trafficNFO s datovou náročností, najdete zde.

 
Nastavení filtru • ukázka datové náročnosti

Podle vyjádření autorů celého projektu bude TrafficNFO službou pro všechny. Od tohoto záměru by se měla odvíjet i cena po ukončení testovacího období. Bez poplatků za datové přenosy se bude pohybovat mezi třiceti až šedesáti korunami měsíčně.

TraffinNFO je podle prvních zkušeností velice nadějný projekt. Při zachování stávající cenové politiky a úrovně zpracování má před sebou určitě velkou budoucnost. Na projektu se ale stále pracuje a může to být právě váš podnět, který autorům pomůže vytvořit ještě dokonalejší aplikaci.

Diskuze (10) Další článek: Alcatel OT 556: všechno hezky zaoblíme (test)

Témata článku: , Zastavení vozidla, Stav, První položka, Český, Akt, Testovací období, Obecná informace, Mobil, MOBI, Nadějný projekt, Síl