TrekBuddy: turistická navigace pro každý javový mobil

Aplikace TrekBuddy promění běžný mobilní telefon v kvalitní turistický navigátor. Umožní prohlížet mapy i bez GPS modulu.
Kapitoly článku

CMS – všechny informace na displeji

CMS je balíček vzhledu, který určuje, které údaje a v jaké podobě se budou v aplikaci zobrazovat. Pokud vám toto vysvětlení přijde nedostatečné, zkusím zde uvést pár příkladů.


Obrazovka CMS může vypadat například takto

Jak je z obrázků vidět, možnosti CMS jsou skutečně široké a aplikace s nimi umí zobrazit spoustu údajů. Kromě aktuální rychlosti, polohy a nadmořské výšky ukazuje také průměrnou rychlost, azimut, vzdálenost, aktuální čas, dobu trvání aktuálního výletu a další údaje.

Chcete-li, můžete aplikaci využít také pro navigaci na zadané zeměpisné souřadnice. Stačí přidat v nastavení nový bod, do něj zadat souřadnice, kam chce navigovat, uložit jej a poté v možnostech vybrat Navigate to. Na obrazovce CMS se poté zobrazí zbývající vzdálenost a také předpokládaná doba trvání cesty při aktuální rychlosti. Nechybí samozřejmě ani šipka, která ukazuje, kterým směrem máte jít. Myslím, že tato vlastnost aplikaci přímo předurčuje pro geocaching.

Pro CMS navíc platí stejná věc jako pro mapy. Můžete stáhnout již hotové z internetu, ale nic vám nebrání si vytvářet vlastní. Pokud jsou pro vás některé z údajů nedůležité, na své CMS je neumístíte, a místo toho například zvětšíte ostatní ukazatele, aby byly lépe čitelné.

Hotové CMS a spoustu informací o nich najdete na této stránce (je třeba bezplatná registrace). Stažené a rozbalené CMS poté zkopírujte do složky ui-profiles, kterou jsme vytvořili předtím. Nezapomínejte, že si musíte stáhnout CMS ve stejném rozlišení, jako má displej vašeho telefonu.

Pro hračičky

Pokud vám nestačí standardní nastavení aplikace, můžete si ji částečně přizpůsobit. Možnosti nastavení jsou široké, většinu z nich pravděpodobně ani nevyužijete.

Zajímavá je například možnost nastavení výchozí mapy, která se zobrazí po startu aplikace. Dále je možné nastavit druh používaného GPS přijímače, druh písma, zda se má zaznamenávat trasa a případně v jakém formátu. Líbí se mi možnost vypínat a zapínat podsvětlení.

Z dalších doplňkových funkcí bych zmínil možnost odeslat svou aktuální pozici pomocí SMS, případně přiřadit fotografii zeměpisné souřadnice.


Možnosti nastavení jsou skutečně široké

Konec teorie, vyrážíme

Nyní bych se rád věnoval svým praktickým zkušenostem s touto aplikací. Na začátku jsem řešil hlavně problém s dlouhou dobou načítání map, který jde ale obejít pomocí postupu, který jsem uvedl výše. Kromě toho, že mapa poté zabírá více místa, to má také nevýhodu, že pohyb mezi jednotlivými kousky mapy není úplně plynulý. Často se stává situace, kterou vidíte na obrázku. Vaše pozice je v některém rohu mapy, takže vlastně pořádně není vidět okolí. Toto je bohužel daň za dekomprimované mapy.

Výhradu mám také k situaci, kdy si prohlížím mapu, poté připojím GPS a aplikace začne mou polohu na mapě přesouvat na aktuální. Tato změna je totiž dosti pomalá, navíc to pak často může vypadat jako na obrázku níže. Uvítal bych, kdyby byla nějaká možnost přímo přeskočit na aktuální polohu.


Ukazatel se přemisťuje na aktuální polohu, bohužel ne vždy je tato změna plynulá

To jsou ale jediné výhrady, které k aplikaci mám. Za celou dobu jsem nezažil jediný pád, vše stále funguje jak má. Velmi často používám obrazovku CMS, líbí se mi možnost odeslat SMS se svou aktuální polohou, velkou výhodu vidím v tom, že si můžu vybrat telefonní číslo přímo z telefonního seznamu uloženého v telefonu.


Doplňkové funkce

Obrovskou výhodu TrekBuddy vidím v nízkých pořizovacích nákladech. Kromě GPS modulu stačí i průměrně vybavený telefon. Spoustě lidí se také může hodit možnost prohlížet si mapy v telefonu. Někomu by možná mohlo chybět vyhledávání na mapě, ale je třeba si uvědomit, že mapa je vlastně jen kalibrovaný obrázek.

Má cesta, aneb TrekBuddy v akci




Zobrazení pozice na mapě v praxi

Ideální do přírody a na kolo

TrekBuddy patří mezi nejlepší javové aplikace, se kterými jsem se setkal. Umožňuje totiž většině uživatelů užívat si turistické navigace bez nutnosti vlastnit zbytečně drahý telefon. Výhody jasně převyšují nedostatky. Navíc je pochopitelné, že autor nemá například možnost aplikaci otestovat na všech možných telefonech, tím spíše, že aplikace není komerční, je distribuována zdarma a autor z ní tedy nemá žádný zisk. Vzhledem k rychlému vývoji aplikace navíc předpokládám, že časem se odstraní i tyto drobné chybky.

TrekBuddy funguje na téměř všech telefonech vybavených technologií Java, a to už je v současné době většina. Takže stačí zakoupit bluetoothový GPS modul, a můžete vyrazit – třeba hledat geocache.

Kde hledat další informace?

Domácí stránka autora programu. Kromě nejnovější verze aplikace si na ní můžete stáhnout i starší verze (i když to nedoporučuji, novější verze je téměř vždy lepší, stabilnější a má více funkcí). Ve fóru najdete spoustu tipů, případně vám uživatelé poradí, proč vám aplikace nefunguje a jak problém odstranit..

Zajímavosti o CMS. V této sekci se dozvíte spoustu zajímavostí o CMS, především si zde ale můžete stáhnout již hotové výtvory.

Návod na výrobu vlastní mapy. Pokud ale nemáte velmi speciální požadavky, pak si pravděpodobně vystačíte s již hotovými mapami.

Tabulka kompatibilních telefonů. Pro základní orientaci je dostačující, ale autor z pochopitelných důvodů nemá možnost aplikaci vyzkoušet na všech telefonech. Proto pokud jste svůj telefon v seznamu nenašli, TrekBuddy přesto zkuste nainstalovat, s velkou pravděpodobností budete úspěšní.

Dokumentace. Dokumentaci TrekBuddy udržuje komunita uživatelů. Najdete zde popis konfigurace pro různá zařízení, možnosti úprav, seznam vyzkoušených zařízení a další informace.

Témata článku: , , , Sony Ericsson M600i, Rychlý vývoj, Mobil, Pár příkladů, Stejná věc, Komunita uživatelů, Stejná možnost, NMEA, Pro +, MOBI, Doba trvání