Treo 750: legenda s Windows Mobile (test)

Po modelu Treo 680 s operačním systémem PalmOS přichází takřka shodný bratříček s operačním systémem Windows Mobile.

Operační systém a softwarové doplňky

Treo využívá operační systém Windows Mobile 5.0 s opravně-aktualizačním balíčkem AKU2,6. Nejedná se tedy o nejnovější verzi 6.0, která se již pomalu začíná objevovat u konkurenčních přístrojů. Windows Mobile 6 ale výrobce slíbil jako bezplatně dostupný update, což nemohu nepochválit. Dostupný by měl být v průběhu tohoto roku.

06.png 07.png 08.png
Operační systém a úvodní obrazovka v celé kráse

Kapitola o operačním systému měla být ponejprv hrozně nudná. Výrobce komunikátoru na platformě Windows Mobile obvykle ze základního operačního systému odpáře aplikaci Pictures, aby ji nahradil co do schopností srovnatelnou aplikací, avšak nesoucí jeho honosný název. Jinému je úplně jedno, že nelze s hardwarovou klávesnicí logicky hledat a vytáčet kontakty. A do třetice je výrobce schopen nabídnout přístroj, na kterém bez pera nevytočíte ani telefonní číslo, ani si nenapíšete textovou zprávu. Zkrátka, většina výrobců nezapracuje na tom důležitém. Jakoby před uvedením na trh nedali svůj přístroj k vyzkoušení běžným uživatelům.

První odpoledne s Palmem skončilo převelikou spokojeností. Výrobce výrazně zapracoval na snadnosti využití základních funkcí, tedy volání a textovou komunikaci. Konkrétně přidal přímo na today obrazovku řádek pro vyhledávání kontaktů. Stačí přístroj zapnout a s pomocí hardwarové klávesnice vyťukat kontakt. Řádek se otevře a zobrazí se odpovídající záznamy. Výběrem telefonního čísla a zeleným sluchátkem sestavíte hovor. Zeleným sluchátkem neotevřete virtuální klávesnici, nýbrž roletku s posledně volanými kontakty, s možností otevření kompletní historie volání. Pravým stavovým tlačítkem se nedostanete do seznamu kontaktů, nýbrž k praktičtější nabídce s několika položkami: rychlé vytáčení, kontakty, klávesnice pro zadání telefonního čísla, historie volání, manažer bezdrátových spojení.

Hovory a volání

S pohodlností při vytáčení hovorů jsem tedy naprosto spokojen. Nemusíte vytahovat pero nebo patlat displej. Nevýhodou zůstává nemožnost hledání ve jménech s diakritikou, některým uživatelům může tato vlastnost opravdu vadit. Telefonní seznam nabízí samozřejmě neomezenou kapacitu, ke každému kontaktu lze přiřadit přes 40 položek. Kontakty, kalendář, e-maily, úkoly a poznámky lze synchronizovat s počítačem prostřednictvím aplikace ActiveSync.

09.png 10.png 11.png 12.png
Vyhledání a vytáčení kontaktu přímo na úvodní obrazovce

Spokojen jsem i s kvalitou sluchátka. Zvuk je dynamický, nepostrádá středy ani nižší tóny. O basech ale nemůže být řeč. Vysokou hlasitost sluchátka oceníte zejména na rušné ulici, podmiňuje ji však i volající. Přístroj bohužel neumí zaznamenat přímo probíhající hovor v odpovídající kvalitě, nedochází k záznamu z reproduktoru, pouze z mikrofonu. Chcete-li tedy hovor nahrát, doporučuji zapnout hlasitý odposlech. Palm Treo sice podporuje UMTS, absence přední kamery bohužel zapovídá možnost oboustranného videohovoru.

Reakce na přijetí hovoru jsou bleskové, neexistují prodlevy jako u některých konkurenčních přístrojů. Ukončení probíhajícího hovoru je však již znatelně delší, pro někoho možná nepříjemně delší. Po stisku červeného sluchátka trvá asi dvě vteřiny, než Treo spojení ukončí a umožní své vypnutí.

Na textovky s elegancí

Odstavce sice odděluji odpovídajícími nadpisy, volání a textové zprávy se však stále vztahují k operačnímu systému, jeho úpravám Palmem a praktičností použití ve srovnání s ostatní konkurencí. Palm provedl významnou úpravu i v případě textových zpráv.

Standardní aplikaci Inbox ponechal Palm výhradně pro emailovou komunikaci, textové zprávy zastřešuje program Messaging. A přenáší to nejlepší z Trea 650 s Palm OS i do operačního systému Windows Mobile. Kdo měl starší komunikátor v rukou, již zřejmě tuší, o co jde. Aplikace Messaging pracuje s běžnými SMS naprosto odlišně. Hlídá souvislosti v textové komunikaci mezi různými odesilateli a zprávy řadí podobně jako v chatu. V seznamu tak nemáte desítky SMS od stejného odesilatele. Položek je tolik, s kolika protějšky si píšete. Po rozklepnutí vidíte kompletní přijaté i odeslané zprávy. V okamžiku zjistíte, na kterou zprávu vám protějšek odepisuje, co jste mu napsali již v minulosti a jak vám odpověděl. Nemusíte hledat souvislosti v přijatých a odeslaných SMS podle data. Zkrátka jako byste si s protějškem psali prostřednictvím ICQ, pouze používáte textové zprávy.

13.png 14.png 15.png 16.png
Výtečná aplikace pro textovou komunikaci

Jedná se o geniálně jednoduché zlepšení výrazně zpříjemňující textovou komunikaci. Až se divím, že ji ostatní výrobci i obyčejných modelů nevyužívají. Jen pro zajímavost, společnost Apple tento styl textové komunikace propaguje u svého iPhone jako revoluční novinku.

Messaging slouží i pro tvorbu multimediálních zpráv. Limituje maximální velikost 300 kB a umožňuje vložení obrázku, videa, zvuku a vCard vizitky. Obrázek, například z fotoaparátu, zmenší na přijatelnější velikost. Umožňuje vložit více stránek s obrázky a dalším obsahem, limituje vás pouze celková velikost zprávy.

17.png 18.png 
Editor multimediálních zpráv automaticky zmenší fotografie

Emailovou komunikaci zastřešuje Inbox. Zde lze vytvořit více POP3 či IMAP účtů, nastavit automatické stahování v zadaných intervalech nebo číst synchronizovanou poštu z počítače. Nechybí podpora zabezpečení, oboustranná práce s přílohami a další užitečné funkce.

Vzhůru na internet

Treo jako správný komunikátor nabízí mobilní datové přenosy, díky nimž se můžete odkudkoli připojit k síti a využívat všechny dostupné služby. Zastaralé, spojově orientované datové přenosy typu CSD s rychlostí 9,6 kbit/s dnes již snad nikdo nevyužívá. Smršť podpory datových přenosů začíná u GPRS, pokračuje přes EDGE k UMTS a vrcholí HSDPA. Rychlost přenosu dat se tak může pohybovat od jednotek až po stovky kilobajtů v downlinku za vteřinu. UMTS a HSDPAvšak využijete pouze v síti O2. Treo jsme vyzkoušeli i jako modem k notebooku pro připojení k internetu. Hodláte-li jako pojítko využívat USB kabel, stáhněte si aktualizovaný ovladač z oficiálních stránek Palmu.

Mobilní datové přenosy lze využít libovolně v závislosti na dostupných aplikacích, podobně jako u běžného počítače. Emailový klient, internetový prohlížeč a MSN Messenger nabízí operační systém v základu. Nic vám však nebrání stáhnout klienta pro ICQ, aplikaci pro zjištění počasí, kurzy, RSS čtečku s pravidelnou kontrolou novinek, multimediální přehrávač pro streamové video a podobně. S Treem můžete vyřídit několik mailů cestou do práce, zodpovědět všetečné pracovní dotazy kolegů na ICQ nebo jen pročíst novinky na informačních portálech. Právě přístup ke službám internetu činí komunikátor komunikátorem a pokud bych právě tyto schopnosti nehodlal využívat, koupil bych si obyčejný mobil za pár fialových.

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, HTC P4350, HTC Tytn, O2 XDA Orbit, Palm Treo 680, Palm Treo 750, Windows!, Předchozí věta, Honosný název, MOBI, Bezdrátová sluchátka, Win, Wind, Test, Rozumný rozměr, Jistý problém, Softwarový nástroj, Legenda, Nestandardní rozlišení, Mobil, Windows Mobile, Kompletní historie, Obyčejný model, Odrazná plocha