Trh smartphonů letos klesne o pětinu. Návrat na původní čísla může trvat tři roky

Prognostici z výzkumné společnosti Strategy Analytics upravili původní optimistická čísla o letošním předpokládaném poklesu trhu s chytrými telefony. Březnové odhady mluvily za rok 2020 o propadu prodejů o 10 %, novější projekce z konce dubna uvádí pokles tržeb o 21 %. Návrat na původní čísla z doby před koronavirovou pandemií může přitom trvat i několik let.

Průměrná prodejní cena (ASP) smartphonů za letošní rok má zůstat zhruba na stejné úrovni. I když spousta spotřebitelů nákup nového zařízení kvůli krizi odkládá nebo volí levnější modely, na trhu se letos prodá více 5G zařízení, která jsou obecně dražší než 4G telefony. Uvedení nového iPhonu SE (2020) v cenové kategorii do 400 dolarů a jeho očekávané velké prodeje také pomohou upevnit stávající průměrnou cenovou hladinu.

Trh se smartphony se podle analytiků začne vracet do normálu až začátkem roku 2021, přičemž na původní hodnoty před celosvětovou pandemií se může vrátit až za tři nebo čtyři roky. Zeměmi s největším obratem z prodeje telefonů zůstanou nadále Čína, Spojené státy, Indie a Japonsko. Nejdražší zařízení (telefony s nejvyšší ASP) si budou kupovat zákazníci v Japonsku a Jižní Koreji.

Diskuze (4) Další článek: Chytré hodinky Xiaomi Mi Watch Color dostanou „graffiti“ edici Keith Haring

Témata článku: , , , , , , , , , SMA, ASP, Japonsko, Trh, Pandemie, Země, Číslo, Zařízení, Telefon, Původní číslo, Jižní Korea, Prodej telefonů