Tři čeští operátoři spojují síly pro projekt mobilní televize

Start mobilní digitální televize se blíží. Operátoři kují pikle a myslí na licenci, na niž zatím nebylo vypsáno výběrové řízení.

Trojice mobilních operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone plánuje společně získat kmitočty, na kterých by mohla vysílat mobilní televize ve standardu DVB-H. Informoval o tom deník E15. Přitom zatím není jasné, kdy Český telekomunikační úřad vypíše tendr na přidělení frekvenčního pásma.

Všichni za jeden provaz

Ředitel služeb mobilních portálů T-Mobile Michal Němec deníku sdělil, že operátoři aktuálně kompletují dokumenty potřebné pro založení dceřiné společnosti tak, aby se mohli ucházet o licenci na provozování sítě. Společnou firmu, jež zatím nemá jméno a není ani zapsána v obchodním rejstříku, by vlastnila Asociace provozovatelů mobilních telefonů. Ze hry venku je tak čtvrtý český operátor U:fon, jenž není členem asociace.

Klepněte pro větší obrázek

Výběrové řízení by mělo být podle slov předsedy rady ČTÚ Pavla Dvořáka vypsáno ihned po úspěšném nastartování digitalizace pozemního televizního vysílání DVB-T. První regiony by do ostrého provozu měly přejít už v září 2008, tendr na mobilní televizi proto můžeme očekávat už v průběhu třetího čtvrtletí tohoto roku.

Operátoři se už nyní začínají dohadovat, jak vlastně takové společné provozování firmy s mobilními televizními službami bude fungovat. Podle deníku E15 by každý z operátorů poskytoval svým zákazníkům vlastní obsah, v závislosti na dohodách s jednotlivými televizními stanicemi. Zástupci jednají i o detailech, zda a jak se budou operátoři ve vedení firmy střídat, a o ekonomických aspektech hospodaření společnosti.

Provozovatel (zatím) neznámý

O2 a Vodafone nechtějí zatím tento plán příliš konkretizovat. ,,Diskuse s našimi konkurenty ohledně provozu společné DVB-H sítě probíhají. Kdy a jakým způsobem se bude tato spolupráce institucionalizovat, je předmětem jednání," uvedl pro E15 mluvčí Vodafonu Filip Hrubý.

Podle informací deníku mobilní operátoři nechtějí multimediální digitální síť provozovat sami. Technické řešení hodlají nabídnout třetí straně, ve hře je několik provozovatelů včetně Českých radiokomunikací. Ty získaly nedávno podobnou zakázku od České televize na provozování digitálního signálu DVB-T.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Evropa už má své DVB-H mobily: Nokia N77 se v Česku neprodávala, nový Samsung P960 se objeví i u nás

T-Mobile je ze tří zainteresovaných operátorů považován za průkopníka testování služeb mobilní digitální televize. Už před necelými dvěma lety rozdal mezi 250 odborníků, novinářů i nadšenců speciální přístroje Motorola, na nichž mohli během šesti týdnů sledovat deset televizních kanálů (více informací v článku T-Mobile spustil DVB-H: televize v mobilu pro první vyvolené).

Od té doby se ale mnohé změnilo a mobilní digitální televizi začíná šlapat na paty klasický pozemní formát DVB-T. Vývojářům se totiž podařilo znatelně snížit energetickou náročnost přístrojů, které se stávají v praxi použitelnými. To si uvědomují i sami operátoři, Vodafone zařadil v srpnu do své nabídky první televizní mobil pro příjem pozemního digitálního signálu LG HB620T.

Diskuze (27) Další článek: U:fon má další prodejnu a o fous lepší pokrytí

Témata článku: , , , , LG HB620T, Nokia N77, Samsung P960, Obchodní rejstřík, MOBI, Člen asociace, Televize, Digitální síť, Mobilní portál, Mobil, Projekt, Filip Hrubý, Mobilní televize, Pro +, Síl,