TSMC potvrdilo ukončení spolupráce s Huawei. Poslední procesory mu dodá v září

Podle některých měřítek největší výrobce procesorů na světě, taiwanská firma TSMC, v minulém týdnu potvrdila, že ukončila spolupráci se společností Huawei a od 15. května od ní nepřijímá objednávky. TSMC tímto krokem dodržuje exportní pravidla Spojených států, která zakazují dodávky pro Huawei firmám resp. jejich produktům, které využívají americké technologie.

To je pro Huawei další velký problém, protože TSMC vyráběla procesory HiSilicon Kirin používané ve smartphonech Huawei. Nyní TSMC pracuje pouze na objednávkách sjednaných před 15. květnem, uzavřené mají být do poloviny září. Poté spolupráce firem pravděpodobně usne.

TSMC nekomentuje, zda americké úřady žádá o výjimku pro pokračování spolupráce. Spíše to ale vypadá, že se bude soustředit na ostatní klienty: Apple, Qualcomm, MediaTek, či AMD. TSMC dokonce oznámilo, že i navzdory ukončení spolupráce s Huawei očekává 20% nárůst přijmů, a to hlavně díky větší poptávce po 5G čipech.

Huawei tak pravděpodobně musí začít hledat náhradu a nebude to mít lehké, jelikož TSMC je po stránce výrobního procesu nejdál a už přechází na 5nm architekturu a dokonce oznámilo plány pro 3nm čipy. Jediným štěstím pro Huawei je, že součástí poslední objednávky pro TSMC za obřích 700 milionů dolarů má být chystaný Kirin 1000. Tím by firma mohla alespoň částečně pokrýt dodávky pro vlajkové telefony Mate 40.

Zdroj: Nikkei

Diskuze (8) Další článek: Všechno, co potřebujete vědět o 5G sítích. Sledujte bezplatnou on-line konferenci

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Procesor, Spolupráce, Objednávka, Pro +, Čip, Ukončení spolupráce, English, Ukončení