Tube vs. Touch HD: bitva dotykových titánů

První dotykový Symbian a vrchol platformy Windows Mobile. Jak si v přímém souboji poradí s nejběžnějšími úkoly?

Navigace a GPS modul

Hitem posledního roku je jednoznačně GPS čip v telefonu. GPS se očekává i v modelech "střední třídy" telefonů. HTC Touch HD obsahuje mimořádně citlivou GPS, a to i ve srovnání na dedikované externí moduly s MediaTek či SiRF Star III chipsetem.

GPS modul v Nokii je o poznání méně citlivý. Porovnával jsem oba telefony za jízdy v autě. První fix u HTC Touch HD byl do 10 sekund, u Nokia Tube trval 2 minuty. Následně při jízdě na dálnici (tedy bez rušení budovami či lesem) ukazoval Touch HD celkem 10 satelitů a vynikající příjem signálu, Nokia pouze 70% příjem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
iGo 8 a Google Maps na Touch HD

Následně jsem oba telefony vypnul a znovu zapnul. Touch HD chytil signál za 8 sekund, Nokia Tube na to potřebovala téměř minutu. GPS modul v Nokii a jeho implementace je použitelná, byť citlivostí a rychlostí jen průměrná. V HTC Touch HD lze GPS označit za vynikající.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia Maps v akci, menu aplikace

Nokia Tube ovšem nabízí jeden trumf - obsahuje zdarma dostupnou aplikaci Nokia Maps. Tato může fungovat podobně jako Google Maps (aplikace zdarma dostupná pro HTC Touch HD, ale existuje i pro Tube), tedy stahovat si mapy online ze serveru, navíc si ovšem můžete pomocí PC aplikace Map Loader předehrát libovolné mapy od NAVTEQu na microSD kartu a neplatit nic za datové připojení.

Vlastní navigace s Nokia Maps není již zdarma a je zpoplatněna podobně jako koupě TomTom či iGo 8 na HTC Touch HD (což jsou jednoznačně lepší navigační systémy). Ovšem pro běžné údaje o poloze a díky možnosti zobrazit mapu pro vaši lokaci bez nutnosti platit za datové přenosy Nokia Tube vede. Pokud vezmu do úvahu cenu Nokia Tube a její zaměření na tržní segment "starších dětí a cool mládeže", tak je toto navigační pojetí zcela dostačující. TomTom či iGo na Touch HD je lepší do auta, ale mládež se potřebuje navigovat spíše pěšky, tramvají či autobusem. Na toto je Nokia Maps perfektní a nestojí vás nic navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nahrání mapy do Nokia Maps na PC, zakoupení licence na navigaci

Práce s kontakty

Jednou z nejčastějších činností, kterou provádíme na telefonu, je vyhledání kontaktu a následné zavolání, poslání SMS či MMS zprávy a emailu.

Kontakty na Nokia Tube

V případě Nokia Tube se do seznamu kontaktů dostanete stisknutím ikony vpravo dole na Today obrazovce. Následně se vám zobrazí seznam, v němž je velice obtížné skrolovat prstem, protože Nokia Tube neumí rychle skrolovat gestem po celé obrazovce, jen pomalu a nesnadně najetím a držením prstu na poslední (či první) položce seznamu. Ostatně na to už jsem si ztěžoval výše.

Také se vám ihned nezobrazí klávesnice pro rychlé vyhledávání kontaktů, musíte explicitně kliknout prstem do malého políčka hledání. Pokud to uděláte, uvidíte dále jen klávesy A-N, pro počáteční jméno či příjmení hledaného kontaktu, takže pro O-Ž kontakty se musíte přepnout šipkou do druhé sekce. Když poté začnete psát, Nokia Tube zobrazí jen taková písmena, která můžete použít, po dalším znaku zase menší množinu a tak pokračujete.

V praxi to není tak zábavné, jak to popisuji. Vyhledání kontaktu trvá dlouho, navíc se vám pozice písmen neustále mění pod rukama jak jich ubývá a míchají se mezi sebou písmena s a bez diakritiky. Na první obrazovce s klávesnicí (před napsáním prvního písmene) navíc nevidíte vůbec sekci kontaktů, klávesnice zabírá celou plochu. Toto se Nokii vůbec nepovedlo.

Klepněte pro větší obrázek  
Seznam kontaktů na Nokia Tube

Kontakty na HTC Touch HD

Na HTC Touch HD se s kontakty pracuje mnohem lépe. Na "Today" obrazovce si můžete zvolit oblíbené kontakty a jedním kliknutím prstu jim zavolat, poslat SMS, MMS či email. V samotné aplikaci kontaktů se zobrazí ihned plná QWERTY klávesnice a snadno a rychle vyhledáte požadovaný kontakt, navíc i telefonní modul disponuje funkcí SmartDialing, která vyhledává kontakty pomocí T9, takže se dá bezpečně a bleskurychle ovládat téměř i za jízdy v autě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledání kontaktů v Kontaktech a v telefonním modulu na HTC Touch HD

Práce s kontakty na Nokia Tube je nepovedená, a bude vám to vadit každý den, zvláště pokud máte srovnání na perfektní vyhledávání jaké implementuje HTC ve svém Touch HD. Zde je velký prostor pro další optimalizace firmware u Nokia Tube.

Synchronizace na PC

Nokia přichází na Windows se sadou aplikací Nokia Ovi Suite, Nokia Music, Nokia Download, Nokia Connection Manager, Nokia Application Installer, Nokia Map Loader, Nokia PC Suite a Nokia One Touch Access. Pokud se vám to zdá mírně zmatené a přehnané, přesně tento dojem mám i já. Není to sice tak zlé jako sync telefonu pomocí hudebního přehrávače (iTunes pro iPod), ale nemá to k tomu moc daleko.

Klepněte pro větší obrázek  
Nokia Ovi Suite - jedna z mnoha instalovaných Nokia aplikací

Osobně mi mnohem více vyhovuje přístup Microsoftu, který nabízí malou a jednoduchou aplikaci Centrum synchronizace mobilních zařízení, která umí synchronizaci PIM položek (na Outlook) a souborů, plus integrace telefonu do Průzkumníku počítače, a zbytek (jako třeba hudba) se řeší přes Windows Media Player 11 a obecně aplikacemi již integrovanými ve Windows XP či Vista.

Klepněte pro větší obrázek 
Na HTC Touch HD se používá software pro sync od Microsoftu

Každopádně, přestože je sada Nokia aplikací "velký moloch", navíc často s rozdílným designem, telefon připojí k počítači spolehlivě, umí jej synchronizovat, nahrát mapy i přistupovat do vnitřní paměti i na paměťovou kartu.

Závěr

Nokia Tube je první pokus společnosti Nokia o dotykový telefon, a je to na něm vidět. Má některé vyloženě dobré vlastnosti - kompaktní design, relativní robustnost konstrukce, možnost nahrání offline map zdarma do Nokia Maps, či opravdu hlasitá reprodukce na vestavěné reproduktory, nicméně negativ je dle mého názoru až moc.

Patří sem nesnadné psaní na softwarové klávesnici, nízká citlivost displeje, rám kolem displeje ztěžující dotykové ovládání, příliš primitivní "Today" obrazovka s chybějícími odkazy na základní a nejčastěji používané funkce, opravdu zdlouhavé vyhledávání v kontaktech, a další chyby, což Nokii Tube v přímém srovnání na Windows Mobile zařízení s TouchFlo 3D nestaví do moc dobrého světla.

Můj závěr jde asi proti ladění většiny recenzí, co jsem o tomto telefonu již četl, ty byly mnohem více pozitivní a klidně se jimi řiďte, osobně ale považuji Nokii Tube zatím spíše za beta-test nové platformy než za vyspělý, softwarově dokončený a po všech stránkách dokonale promyšlený produkt.

Nokia bude muset ještě hodně zapracovat, než ze své dotykové platformy udělá skutečného konkurenta pro Windows Mobile zařízení s TouchFlo 3D a jejich perfektním mixem snadného ovládání a velkého množství funkcí.

To, co ovšem mluví pro Nokii Tube a zcela celou rovnici obrací, je cena. Hodně věcí se totiž dá přehlédnout, když tento telefon koupíte za 9 000 Kč, a nikoliv za 14 500 Kč + 3 500 Kč za offline mapovou aplikaci (TomTom, SmartMaps či iGo), za což se běžně prodává HTC Touch HD.

U Nokia Tube se dá také předpokládat budoucí dostupnost ve slevových balíčcích operátorů při podepsání či prodloužení smlouvy na 2 roky, zatímco HTC Touch HD musíte (zatím?) kupovat v plné ceně. Z tohoto pohledu bude zcela jistě existovat segment trhu, který Nokia Tube dá zcela oprávněně přednost a za svoji cenu jim nabídne dobrou hodnotu.

Témata článku: HTC, Nokia, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Celá obrazovka, Tube, Hudební žánr, Skrolování, Třetí varianta, Požadovaný kontakt, Hlasitá reprodukce, Dotyk, Dosah ruky, Běžný den, Bitva