Turbína v mobilu a čas, který se vám přizpůsobí: nic není nemožné

Co se děje ve světě nejmodernější mobilní techniky? Tak třeba byly vynalezeny hodinky, které svůj čas přizpůsobí vašemu stresu, objevila se přenosná konzole Sony Playstation 2 s LCD displejem a miniaturní turbína, která dá notebooku energii na dva týdny. A nejen to.

Jste ve stresu? To chce klid a přesný čas!

V oblasti náramkových hodinek jsme již viděli hodně podivností. Měli jsme zde binární hodinky, hodinky s jednotným internetovým časem, hodinky s vysílačkou, telefonem nebo televizním přijímačem. Ale stresující hodiny, ty jsou opravdovou novinkou!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Že se vám tyto hodinky vzhledově příliš nelíbí? Určitě se vám ale zalíbí z funkčního hlediska!

Přitom se rozhodně nejedná o nic složitého. Jejich vynálezce vycházel ze známé pravdy: když jsme ve stresu nebo spěcháme, čas nám zdánlivě ubíhá daleko rychleji, než jindy. A naopak, když jsme v klidu nebo se nudíme, čas se pro změnu nesnesitelně vleče. Náramkové hodinky Avidus Stress Watch mají ve spodní části pláště senzory, které podobně jako například známý detektor lži sledují míru vašeho stresu a rozrušení. Čím více se tedy stresujete, tím více se hodinky předbíhají a čím více se nudíte, tím více se opožďují. Že je to k ničemu? Nemáte pravdu, alespoň nám pomohou bojovat se stresem...

Podívejte se na názorné video (1,4 MB, formát MOV) 

Přiveďte pracovníky supermarketů do blázince!

Pokud si ovšem za necelých patnáct amerických dolarů pořídíte přívěsek na klíče s infračerveným modulem TV-B-Gone. Jedná se o nevelké zařízení napájené malým knoflíkovým článkem, které po stisknutí tlačítka vyšle signál pro vypnutí všem televizním přijímačům, které jsou v dosahu. Přestože různí výrobci používají pro vypnutí svých přijímačů různé signály, je TV-B-Gone až překvapivě úspěšný. Vše probíhá tak, že po stisknutí tlačítka začne zařízení vysílat nejrůznější signály v rychlé sledu a předpokládá, že některý z nich dokáže televizi vypnout. Tato procedura může trvat více než minutu; vše záleží jen na tom, na jaký signál zareaguje právě vaše televize a jestli tento signál bude mezi prvními nebo až mezi posledními. V každém případě zajímavé je použití například v supermarketu, kde se postupně vypínají televizory různých výrobců přesně podle toho, kdy obdrží správný signál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Názorná ukázka • a to je ten malý zázrak

Když Joju mrzne bříško

Za rovných patnáct amerických dolarů můžete zakoupit poměrně hezké modré Jojo. Ano, přesně takový ten disk na špagátku, který po nacvičeném pohybu rukou poslušně běhá nahoru a dolů. Jenže není Jojo jako Jojo, tohle dokáže při hraní vyrobit tu nejlepší zmrzlinu na světě!

Klepněte pro větší obrázek 

Tělo disku je totiž duté a lze do něj vložit vše, co pro dobrou zmrzlinu potřebujete: šlehačku, cukr i oblíbenou vanilkovou příchuť. Poté dutinu stačí uzavřít, vložit Jojo do mrazícího boxu na tak dlouho, až jeho obsah ztuhne natolik, že ani za zatřepání nebude jevit snahu k pohybu. Pak již stačí si jen deset minut hrát s Jojem, odzátkovat a vyklopit do misky či na moučník jeden kopeček té vaší, právě vyrobené zmrzliny. Páni, na co všechno ještě nepřijdou...

A co takhle pořádnou pařbu na cesty?

Hrajete si rádi, ale současné přenosné herní konzole nejsou nic pro vás? Nic se neděje, poradíme vám, jak si vyrobit přenosnou konzoli Sony Playstation 2 s LCD displejem! Kompletní návod včetně technických výkresů i fotografií zveřejnil Benjamin J Heckendorn na svých stránkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kutil Tim v akci

A není to zase až tak složité – stačí pouze koupit si speciální sadu vysokokapacitních akumulátorů určených pro napájení přenosných DVD přehrávačů, jednu herní konzoli Sony Playstation 2, displej z konzole SNES portable (stejně dobře by ale mohl posloužit displej určený k PlayStation 1, který nyní zakoupíte za necelou tisícovku). K tomu přidejte trochu zručnosti, základní nástroje a moře času a hle, PlayStation 2 Portable je na světě!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A tady je výsledek

Pořádný tryskáč ve vašem mobilu

Vedoucí výzkumného ústavu Massachusetts Institute of Technology, Alan Epstein, představil na tiskové konferenci konané začátkem tohoto měsíce miniaturní proudový motor! Nejde rozhodně o žádného bumbrlíčka, celá turbína je velké přibližně jako naše dvoukoruna. V její komoře se spaluje běžný plyn určený do zapalovačů a na jednu nádržku velikosti mikrotužkové baterie dokáže až deset hodiny rotovat rychlostí přesahující milion otáček za minutu. Technicky se jedná o motor s radiálním kompresorem, odvod horkých spalin je řešen do stran „čipu“, kde je díky mnoha chladícím otvorům jeho teplota snížena natolik, že může být uzavřen uvnitř malého prostoru. V konečném důsledku se prý turbína nijak zvýšeně nezahřívá. Běžný notebook by pak s tímhle zdrojem energie mohl fungovat až čtrnáct dnů na jednu plynovou patronu. 

Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (24) Další článek: T-Mobile ruší službu MobilePager

Témata článku: , Názorná ukázka, MOBI, Kter, Mobil, Kompletní návod, Malý zázrak, Proudový motor, Nen, Čas, Kompresor