Turistické mapy SmartMaps Locator: vyměňte auto za pohorky

Turistické mapy jsou součást rodiny produktů SmartMaps Locator. Vznikly s primárním cílem poskytovat turistům s kapesním počítačem digitální mapové zázemí.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • systém ovládání aplikace bez pera
  • dobré a účelné mapové pokrytí, variabilita použití mapových listů podle potřeby
  • přehledné a účelné využití plochy displeje
  • dobré cenové zvýhodnění kompletu mapových sad

Hlavní nedostatky

  • líná odezva na PDA
  • omezené možnosti vlastních zájmových bodů (geocaching)
  • omezené zoomování map

Není to tak dlouho, co jsme na Navigovat.cz recenzovali digitální mapy TourNavigator. Nyní jsme měli možnost vyzkoušet podobně zaměřenou aplikaci od firmy PLANstudio, dílčí produkt z řady SmartMaps Locator s jednoduchým a výstižným názvem „Turistické mapy“.


Ukázka lokality - plán města 1:10 000, 1:20 000, 1:40 000, turistická mapa 1:25 000

Raději zdůrazním, že se nejedná o navigační program. Řada SmartMaps Locator nenabízí plánování tras ani hlasovou navigaci. Jde o digitální verzi podrobných mapových podkladů pro ty, kteří dávají přednost displeji s GPS před papírem.

Turistické mapy jsou alternativou rastrových map pro majitele přístrojů postavených na platformě Pocket PC/Windows Mobile nebo Palm OS. Stolní počítač nebo notebook je sice také potřeba, ale pouze za účelem instalace systému do kapesního přístroje. Produkt je distribuován na jednom CD v praktickém plastovém obalu jako filmy na DVD. Legálnost kopie a její použití je vázáno na sériová čísla, která se zadávají během instalace.

Stejně jako u konkurenčního Tour Navigatoru můžeme u produktu Turistických map psát samostatně o ovládací aplikaci a mapových podkladech. Jedno bez druhého samozřejmě nelze provozovat, ale je čistě na volbě zákazníka, jaký rozsah mapových podkladů zvolí.

Je libo jen kousek, nebo celý dort?

Systém umožňuje použití libovolného počtu jednotlivých map. Distribuce nabízí mapové podklady ve dvou mapovacích měřítcích. Základní sada v měřítku 1:50 000 pokrývá celé území České republiky pomocí patnácti bezešvých mapových listů. Mapy této sady jsou nabízeny za jednotnou cenu 490 Kč včetně DPH, celek pak za zvýhodněnou cenu 2 990 Kč.

Podrobnější sada v měřítku 1:25 000 pokrývá pouze turisticky atraktivnější území a obsahuje mapové listy dvaceti lokalit. Jednotlivé listy lze zakoupit po 350 Kč. Celek je opět zvýhodněn, stojí 1 990 Kč.


Porovnání podrobností turistické mapy 1:50 000, 1:25 000, plánu města 1:10 000

Přestože to při současné ceně datových karet již není takový problém jako dříve, je potřeba předem uvažovat i s potřebným místem. Jednotlivé mapy obou sad zabírají místo 20–40 MB, pouze výjimky mají 10 MB. Pokud budete chtít s sebou nosit celý komplet, musíte počítat pro sadu 1:50 000 s místem 480 MB a pro sadu 1:25 000 s místem 370 MB.

Každý mapový list je součástí instalace jako jeden velký datový soubor, umístěný v příslušné složce na datové kartě. Rastrové obrazy zmapovaných území jsou zakódované a lze je zobrazit pouze ovládací aplikací. Využitelnost mapového obrazu je vázána na koupí získané sériové číslo.

Tip: Prohlédněte si klad turistických map v měřítku 1: 50 000 a 1:25 000

Co si kdo vybere

Přestože podnětem k recenzi byl samostatný dílčí produkt Turistické mapy, stojí za to zmínit co nabízí ostatní balíčky série SmartMaps Locator. V první řadě je to mapová sada Cyklo-turistického atlasu ČR 1:75 000 za 1 190 Kč, jehož verzi pro kancelářské počítače jsme recenzovali nedávno.

Dále PLANstudio vydalo sadu autoatlasů v mapovacím měřítku maximálního rozlišení 1:100 000 pro Českou a Slovenskou republiku, doplněnou celou Evropou 1:800 000. Každý ze zmíněných autoatlasů je nabízen za 990 Kč.

Produktem s nejpodrobnějšími mapami je balík 250 plánů měst ČR a SR, dodávaný jako celek za 1 490 Kč. Výjimku tvoří plán rozšířené Prahy, který je poskytován i samostatně za 490 Kč. Všechny mapové podklady měst jsou zpracovány v rozlišeních 1:10 000 až 1:40 000.

Záleží tedy na každém, pro jakou kombinaci map se při koupi rozhodne. Například v případě kombinace turistických map, plánů měst, autoatlasu ČR a autoatlasu Evropy by cena takového celku byla necelých 8,5 tisíce korun. Jedná se sice o nemalé množství dat, konkrétně o 1,5 GB mapových podkladů a informací, celková cena však již zavdává k většímu přemýšlení o takové investici.

Pixely versus papír uprostřed lesa

Vraťme se nyní zpět k hlavnímu mapovému balíku pro turistiku v ČR. Po přečtení názvu produktu si hodně lidí jistě představí dobře známé papírové "zelené padesátky". Těmto turistickým mapám jsou poskytované podklady i nejvíce podobné.

Podklady dodávané v podrobnosti 1:50 000 na mě subjektivně působily svými detaily jako velmi dobrý a podrobný autoatlas s doplněním turistických vrstev a informací. Mapy sady 1:25 000 pak vypadají jako kombinace zmiňovaných turistických padesátek a některého ještě podrobnějšího státního mapového díla. Součástí obou měřítek je výškopis ve formě vrstevnic a vrcholových kót. Mapy samozřejmě obsahují i značení turistických tras a cyklostezek.

I když jsou mapy prodávány po jednotlivých lokalitách, při zobrazení v přístroji nejsou viditelné přechody mezi jednotlivými listy sousedních mapových podkladů. Pouze hranice dvou území s rozdílnými dostupnými měřítky je znatelná. I v tomto případě však na sebe jednotlivé liniové prvky dobře navazují.

Nedokonalost vychází najevo pouze u popisů a názvů v mapě. Ty mohou být na okrajích mapových listů nepříjemně odříznuté. Toto však nelze považovat za chybu. Spíše jen za potvrzení, že se jedná o digitální rastrové mapy a podobnost s papírovými mapovými listy není pouze náhodná.


Ukázka podkladů 1:50 000 • 1:25 000 • zvětšený prostor podrobnější z map • přechod v místě dvou měřítek

Poskytované mapové podklady ale nemusí vyhovovat každému. Tomu, kdo je již zvyklý na vektorové mapy, asi displejová verze papíru k srdci nepřiroste. Pokud se pokusím subjektivně hodnotit dodávané podklady sám za sebe, tak musím napsat, že osobně se mi tento typ map líbí a vyhovuje mi. I když jde o kompaktní zobrazení na malém displeji, kresba mi opravdu hodně připomínala staré dobré papírové turistické mapy. Samozřejmě jsou povýšené o spolupráci s GPS a jiné možnosti digitální techniky.

K vlastnímu zobrazení map bych měl drobné výhrady pouze k podivným skokům měřítka při zvětšování. Uvítal bych také možnost odzoomování na větší náhled, než kde končí hranice aplikace.


Článek pokračuje v další kapitole, ve které se povíme hlavně o ovládací aplikaci SmartMaps

Témata článku: , , Auto, LOC, Stručný popis, SMA, Celý komplet, Nemalé množství, Dopravní prostředek, Sériové číslo, Samostatný díl