Tvůrci Essential Phonu to nevzdávají. Nová značka OSOM má přinést telefon s důrazem na bezpečnost

Je tomu jen pár let zpět, kdy na trh s telefony přišla nová značka Essential od otce Androidu, Andyho Rubina, která si dala za cíl přinést telefon s čistým androidem, dlouhou podporou a překvapivě i modulární konstrukcí. Telefon Essential Phone PH-1 byl jeden z prvních s výřezem displeji a neměl ani špatný hardware. Na trhu ale neuspěl a firma nakonec oznámila, že s telefony končí.

Někteří z jeho tvůrců si však založili vlastní start-up zvaný OSOM (foneticky má připomínat slovo awesome - boží) a pustili se do vývoje vlastních smartphonů. Tentokrát ale už bez Andyho Rubina. Původní plán sice dle informací serveru Android Police bylo uvést dříve ukončené telefony Essentialu, ale nakonec se vydali jinou cestou a vzniknul první model OSOM OV1.

Nová vize, podobný tým

Za projektem stojí hlavní šéf výzkumu a vývoje z Essentialu - Jason Keats, ale i stejný vrchní designér Dave Evans, což je na vzhledu chystané novinky trochu znát. Naštěstí ale telefon půjde cestou jednoduchosti, takže už opouští vizi modulární konstrukce. Hlavním cílem je tentokrát maximální bezpečnost díky speciálním úpravám v systému. Ten má vycházet z čistého Androidu a má uživatelům nabídnout skvělý uživatelský zážitek a navrátit jim kontrolu nad systémem.

Na snímcích prototypu je vidět také čtečka otisků prstů a duální kamera na zádech, jejíž kvalita je prý pro tvůrce rovněž prioritou, jelikož byla jedním z mnoha hřebíčků do rakve původního Essential Phonu. Bližší specifikace samozřejmě autoři neprozradili, ale prý se již brzy dočkáme. Pokud se všechno podaří, měl by být telefon dle slov autorů představen v době kolem mobilního veletrhu MWC v Barceloně, případně někdy v první polovině roku 2022. 

Se značkou Essential však také nemusí být úplný konec. Její ochranou známku a patenty začátkem roku koupila společnost Nothing, která na příští rok také chystá vlastní smartphone. Přestože tedy značka v původní podobě skončila, její odkaz zřejmě může pokračovat dál, a to hned v několika podobách.

Takto vypadal Essential Phone PH-1:

Váš názor Další článek: Huawei Watch 3 a 3 Pro nově podporují eSIM. Jen si budete muset připlatit za samostatný tarif

Témata článku: Essential, , , , , , , , , Konstrukce, Evans, Nová značka, Značka, Essential phone pH, Android Police, Essential Phone, Jason, Telefon, OSOM, Tvůrce, Důraz, Essentialu,