Sociální sítě | Web | Twitter

Twitter spouští Super Follows – sledování za měsíční předplatné. Vydělají tvůrce, síť, Google i Apple

Sociální síť Twitter neustále hledá další cesty, jak monetizovat svou platformu. Po reklamách umísťovaných mezi příspěvky, přišla v červnu tohoto roku s předplatným Twitter Blue. Aktuální novinka Super Follows má na bleděmodrou sociální síť přivést zajímavé tvůrce obsahu, kterým budou jejich sledující platit.

Hned v úvodu je nutné podotknout, že novinka je v tuto chvíli dostupná pouze v aplikaci Twitter pro zařízení s operačním systémem iOS. Navíc je zatím omezená pouze na uživatele ze Spojených států a Kanady.

Super sledování

Funkce, která byla poprvé odhalena v únoru tohoto roku, umožní uživatelům přihlásit se k odběru oblíbených účtů za měsíční předplatné výměnou za exkluzivní obsah. Pro tvůrce je Super Follows dalším nástrojem v nově vznikající mozaice možností monetizace napříč sociálními platformami.

Majitelé způsobilých účtů si mohou nastavit cenu za předplatné, přičemž si mohou účtovat 2,99, 4,99, nebo 9,99 dolaru měsíčně (tj. cca 66, 110, nebo 220 Kč). Mohou se pak rozhodnout, že některé tweety budou určené pouze předplatitelům, zatímco běžnými příspěvky mohou nadále oslovovat svou neplatící základnu sledujících.

Platící odběratelé budou označeni speciálním odznakem „Super Follower“, který je v moři tweetů odliší od neplatících sledujících. Majitel účtu tak bude moci přednostně komunikovat s uživateli, kteří se rozhodli ho finančně podpořit. U účtů, jež mají zapnutou funkci Super Follows, se tato možnost zobrazí v podobě výrazného tlačítka na profilové stránce.

Možnost monetizace příspěvků zatím nebude k dispozici všem – prozatím se jedná pouze o jakousi přihlášku na čekací listinu. Aby měl uživatel nárok na zapnutí funkce Super Follows, musí mít nejméně deset tisíc sledujících a alespoň 25 tweetů za poslední měsíc.

Peníze půjdou tvůrci, Twitteru, Googlu i Applu

Uživatelé aplikace Twitter pro iOS v USA a Kanadě mohou „super sledovat“ vybrané účty. V příštích týdnech se tato možnost rozšíří na další uživatele po celém světě. Na straně tvůrců je zpeněžování prozatím povoleno pouze v systému iOS, nicméně brzy by mělo být dostupné i na Androidu.

Twitter uvádí, že příjmy ze Super Follows budou podléhat standardním (poněkud kontroverzním) 30% poplatkům za nákupy v aplikacích, které vybírají společnosti Apple a Google. Twitter si do příjmu prvních 50 000 dolarů bude brát pouze 3% podíl z výdělků. Jakmile účet dosáhne 50 000 dolarů, začne si Twitter strhávat 20 % z výdělku.

Super Follows není prvním experimentem Twitteru v oblasti monetizace. V květnu představil aplikaci Tip Jar, která umožňuje účtům přijímat jednorázové platby prostřednictvím integrace s aplikací Cash App a dalšími platebními platformami. Test je prozatím omezen na množinu účtů vybraných „tvůrců, novinářů, odborníků a neziskových organizací“.

Dát uživatelům možnost zpoplatnit prémiový obsah je pro Twitter významný krok do prostoru kreativních tvůrců. Stále více platforem přidává nástroje, které umožňují jejich uživatelům vydělávat si tvorbou obsahu – v ideálním případě si je udržet a generovat přitom i vlastní příjmy.

Váš názor Další článek: Astronomové v dávném vesmíru vystopovali zárodek kupy galaxií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,