Týden mobilně 359: Vodafone předvedl, jak přenese gigabit vzduchem! Jde to, ale…

  • Představíme smartphone Acer Liquid Zest Plus
  • Přeneseme data rychlostí 1 Gbit/s. Jen na pár centimetrů, ale jde to!
  • Chybět nebude ani komentář k nejzajímavějším událostem uplynulého týdne

Týdnem mobilně vás tentokrát provedou Honza a Kuba. Na Mobilní pavlači proberou nejzajímavější novinky uplynulého týdne a představí vám Acer Liquid Zest Plus.

Vodafone se začátkem listopadu pochlubil, že umí spojit čtyři LTE pásma a přetlačit rychlost mobilního připojení přes těžko uvěřitelný gigabit. To byla teorie. Filip se zajel podívat, jak to vypadá v praxi. Opravdu to funguje, ale asi se budete smát. Antény vysílače a přijímače jsou jen několik centimetrů od sebe. Jinými slovy: laboratorní podmínky.

Klepněte pro větší obrázek
Jak změříte více než gigabit na downloadu?
Obtížně, v internetu není server, který by zvládl posílat data takovou rychlostí.

Ale i tak vypadá vývoj. Není to tak dávno, co jsme za nereálné považovali LTE o rychlosti 100 Mbit/s a dneska ho máme (s trochou štěstí na vysílače a prázdnou síť). Kdy se dostaneme na megabit? Technologie budou dostupné asi za dva roky, síť může být připravená ještě dříve, ale pochopitelně ne celoplošně. Navíc nepůjde o rekordní rychlosti, ale spíše kapacitu v místech, kde se kumulují lidé. Typickým příkladem je stadión a na něm pořádaný megakoncert.

Teorii komentuje Bohdan Byrtus z technologického oddělení Vodafonu.

Diskuze (8) Další článek: Samsung získal 35 ocenění v rámci CES 2017 Innovation Award

Témata článku: Acer, , , , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Zest, Acer Liquid Zest Plus, Teorie, T - Mobil, Voda, MOBI, Pře, Vzduch, Týden, Mobil, Typický příklad, Giga, Stadión, Honza, T Mobil,