Týden mobilně 538: O spuštění 5G v ČR, levnějších 5G mobilech a nečekaném konci špičkového telefonu

O2 ve středu oznámilo spuštění první české veřejně přístupné 5G sítě, od července poběží v Praze a v Kolíně. Už bylo na čase, nabídka 5G telefonů se pomalu rozšiřuje. Jen tento týden jsme se dočkali zahájení prodejů 5G telefonů LG Velvet nebo překvapivý návrat HTC v podobě modelu U20. Qualcomm představil nový Snapdragon 690, který podporu 5G přinese i do střední třídy.

Na druhou stranu se nabídka 5G telefonů v Česku sníží o dva špičkové modely. Xiaomi totiž v tuzemsku nečekaně ukončuje prodej vlajkových telefonů Mi 10 a Mi10 Pro. Důvodem bude pravděpodobně nízká poptávka. Jako kompenzaci však Xiaomi do ČR přináší cenově dostupnou 30 000mAh powerbanku. Spolu s O2 nám v týdnu udělali radost také ostatní operátoři, kteří zrušili absurdní poplatek za vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacených karet.

O čem byla dneska řeč:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Nové chytré hodinky přímo od Xiaomi. Jmenují se Mi Watch Revolve a baterie vydrží až dva týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Kolín, Spuštění, NEC, T Mobil, Špičkový telefon, Telefon, SPU, Česká republika, Praha, Mobil,