Týden mobilně 543: závody v rychlém nabíjení, trapas po anglicku a překvapení od Samsungu

O2 rozčíslo tradiční okurkovou sezonu uvedením dosud nejvýhodnějšího datového balíčku na předplacence v akci Datamánie. 100 GB za 300 Kč měsíčně už lze považovat za prakticky neomezený mobilní internet a konečně za rozumnou cenu. I v této nabídce najdeme několik „specifik“, ale jako celek je na české poměry nevídaně výhodná.

Britská výzkumná společnost Cable udělala Česku medvědí službu, když spočítala průměrnou cenu za 1 GB mobilních dat u tuzemských mobilních operátorů na 200 Kč. Podle těchto počtů bychom byli na 187. místě z 227 zemí světa. Tak špatně na tom naštěstí nejsme, ale k premiantům typu Estonsko a Finsko máme ještě hodně daleko. Kontraproduktivnost průzkumu je zřejmá –operátoři teď budou mít další důvod, proč každé podobné mezinárodní srovnání bagatelizovat.

Český Vodafone se sloučil a zase rozdělil. Ale takto řečeno je to trochu zjednodušené. Předchozí spojení s českým UPC byl totiž jiný krok, než současné rozdělení na správce pasivní infrastruktury a samotného operátora, což je úkon, který firma dělá globálně na úrovni celé skupiny Vodafone. Důvod je podobný jako kdysi u O2 – lepší kapitalizace majetku. Vodafone chce pomocí výnosů z vydělené „správcovské“ firmy částečně sanovat obrovské ztráty, v nichž se teď celá britská skupina topí.

Pokračují závody v rychlém dobíjení smartphonů, 100wattové polínko do ohně tentokrát přiložil velký hráč Qualcomm. Samsung v tomto týdnu představil mnoho nových hardwarových produktů – podrobně jsme je probrali v samostatných článcích. Dnes se zastavíme u jedné „zapadlé“ novinky, o které se tolik nemluvilo, ale přitom má přinést ještě mnohem užší propojení telefonu s počítačem, tím pádem i platforem Windows a Androidu.

Další Týden mobilně je tady, tentokrát s Filipem a Tomášem. Děkujeme, že se díváte!

O čem byla řeč:

Diskuze (6) Další článek: Easter egg v Androidu 11: kočičí minihra odkazuje na novinku v systému

Témata článku: , , , , , , , , , , Mezinárodní srovnání, Filip, Estonsko, Datamánie, Česká republika, Samsun, Anglicko, Medvěd, Cable, Trapas, T Mobil, Finsko,