Týden: Nokia a Siemens recyklují mobily a Oskar tomu nasadil korunu

Minulý týden byl ve znamení nových mobilů od finské Nokie, pomůžeme vám udělat jasno v novinkách. Také jste si mohli přečíst recenze na dva nové Siemensy a Philips Fisio.

Nestihli jste si přečíst MobilManii minulý týden? Nabízíme vám souhrn nejdůležitějších událostí a článků, o které byste v žádném případě neměli přijít.

Novinky od Nokie

Hned na začátku týdne se finská Nokia pěkně rozšoupla a představila celou řadu nových mobilů. Stalo se tak v pondělí a to v Barceloně a v Hong Kongu. Představeno bylo dohromady šest nových modelů. Bohužel ne všechny se dostanou na evropský trh. První fotografie nových mobilů jsme vám přinesli ještě v ten samý den, kdy byly představeny. Hned další den jste si mohli přečíst podrobnější informace o všech představených novinkách.

 

Ve čtyřčíselném označení finských mobilů už ovšem začíná být pěkný zmatek, tak si udělejme v číselných označeních mobilů pro evropský trh jasno:

 

  • Nokia 5210 - odolnější mobil pro uživatele vyznávající aktivní způsob života, bohužel nepodporuje GPRS, ale zato má plno blbůstek jako teploměr, čínský lunární kalendář, editor obrázků, takže hračičky si vyhrají.
  • Nokia 6510 – konzervativní bratříček křiklavé Nokie 8310, který je pouze o tři milimetry tlustší a nehýří tolika barvami, ale jinak je téměř dvojčetem.
  • Nokia 7650 – kombinace mobilu a kapesního počítače vybaveného kamerou a barevným displejem, je zde použit operační systém Symbian.

Náš kolega z Hong Kongu se zúčastnil také pondělního představení Nokií pro asijský trh a tak jsme vám mohli ukázat exkluzivní fotografie dalších nových mobilů Nokia 3350, 6500 a 8855. Na tyto modely si ovšem budete muset nechat zajít chuť, protože do Evropy se zřejmě nedostanou.

Taky od Siemensu a Philipsu

Siemens také nezůstal minulý týden pozadu, a tak jste si mohli přečíst recenzi na modely SL45i a SL42. Již z názvů je patrné, že se jedná o nástupce SL45. Oproti němu nepřináší téměř nic nového, až na jednu maličkost, a to podporu aplikací v Javě u SL45i. SL42 je pak ochuzená verze SL45.

 

Philips se také nedávno pochlubil jednou novinkou. Philips Fisio 311 je obyčejný mobil, který ovšem padne skvěle do ruky, má dobře čitelný displej a dlouho vydrží. Kupte ho své mamince, určitě se jí bude líbit.

 

Koncem týdne nám pak do redakce dorazila již dříve představená Nokia 5510 a tak jste si již v neděli mohli přečíst recenzi na tento recyklát. Jedná se totiž o postarší Nokii 3330, kterou konstruktéři šikovně zabalili do nového, velmi nezvyklého kabátku a tak má přehrávač empétrojek, rádio přijímač a hlavně o pár kláves navíc. Uvidíme, zda to byl geniální tah a nebo naprostý úlet, jakým se stala koncepčně podobná Motorola V.100.

 

Pokud vám všechny tyto novinky nestačily, můžete se podívat na další zajímavé mobilitky. Exklusivní fotografie přímo z Comdexu vám přivezl náš šéfredaktor.

Jsou novinky opravdu nové?

Jak je patrno, minulý týden nás zasypalo překvapivé množství nových mobilů. Ale jsou tyto mobily opravdu nové, tedy lepší, výkonnější, ergonomičtější, mají více funkcí a nebo se jen převlékly do nového kabátu? Zřejmě se budeme muset smířit s tím, že do světa mobilních telefonů na delší dobu žádné velké inovace nevstoupí. Ostatně tomuto trendu odpovídá i celosvětový pokles prodeje mobilních telefonů. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku klesl prodej mobilních telefonů na celém světě o deset procent oproti stejnému období minulého roku. Zajímá vás ještě, které mobily jsou nejprodávanější? Je již trh mobilními telefony nasycen? Jaký podíl mají jednotliví výrobci mobilů na trhu? Budeme mobily skutečně recyklovat?

Pokud vás nezajímají nejnovější mobilní výstřelky a spíše vám jde o ceny, pak mám pro vás dobrou zprávu. Oskar tomu opravdu nasadil korunu a od pondělí nabízí mobily za nejvýhodnější ceny ve své historii. Určitě si vyberete, tak proč si neudělat na Vánoce radost? Že už mobil máte? Ale vždyť vánoční Oskartu si můžete pořídit i bez mobilu. A pokud už máte i tu, tak se odvažte s Paegasem a třeba něco vyhrajete. co třeba twistující létající talíř?

 

Váš názor Další článek: Nokia 7650: čtyřicet unikátních obrázků

Témata článku: Nokia, Siemens, , , , Nokia 5210, Nokia 5510, Nokia 6510, Nokia 7650, Philips Fisio 311, Mobil, Tom, Oskar, Recyklát, Týden, MOBI