Týden: recenze Ericssonu T29, Oskar má SIM Toolkit, operátoři mění ceny

Ericsson T29 už je na trhu. Kladivo na Sagemy přináší výsledky. Se začátkem nového měsíce se můžeme těšit na nové a ještě lepší produkty našich operátorů. Jen ty ceny se příliš nemění.
Nestihli jste si přečíst MobilManii minulý týden? Nabízíme vám souhrn nejdůležitějších událostí a článků, o které byste v žádném případě neměli přijít.

Ericsson T29 a kladivo na Sagemy

Informace o nástupci úspěšné T28 byly k dispozici již dávno, ale telefon stále nikde. Nyní je konečně v prodeji a mohu s klidem říci, že Ericsson T29 toho oproti konkurenci mnoho nového nepřináší . Telefon má sice miniaturní rozměry, ale ty jsou vykoupeny pouhými třemi řádky na displeji, což je docela málo. Oproti T28 přidává WAP, ojedinělou funkci EMS (Enhanced Messaging Service), která umožňuje posílat přes textovky obrázky a vyzváněcí melodie, dále přidává spořiče obrazovky, možnost psaní dlouhých textovek a stále populárnější chat. Žádné GPRS, ani HSCSD, chybí i IrDA, případně bluetooth a dokonce neumí ani prediktivní vkládání textu. Navíc nemá telefon organizér. Nejde tedy o manažerský mobil, ale o mobil pro reprezentaci. Výhodou ale zůstávají malé rozměry, tradičně kvalitní zpracování, včetně kovového rámu z hořčíkové slitiny a výdrž baterie. Někoho tyto výhody neoslní, ale jiným jsou dostatečným důvodem k tomu, aby za tento telefon utratili dvanáct tisíc korun. Za tolik se totiž u nás první kousky prodávají.

Tak, jak jsou Ericssony spolehlivé, tak jsou Sagemy nespolehlivé. Už několikrát jsme psali o tom, že tyto francouzské telefony jsou velmi poruchové a navíc průběh reklamace je mnohdy velmi neuspokojivý. Nyní by se měla situace zlepšit. Díky Sdružení na ochranu spotřebitelů, které vydalo počátkem letošního roku výzvu pro majitele těchto mobilních telefonů, se hnuly ledy. Podle informací od spotřebitelů došlo k výraznému zlepšení služeb servisního střediska a vyřizování reklamací těchto telefonů je v poslední době již rychlé a reklamace jsou často řešeny výměnou celého telefonu. Uvidíme, zda nové Sagemy napraví reputaci této značky. Jenomže mnoho zákazníků, kteří si v dobré víře Sagem dříve koupilo, jistě nikdy nezapomene na dlouhé měsíce, které strávili vyřizováním reklamací.

Co nás čeká v červnu?

A je to tady. Oskar nabízí bankovní SIM Toolkit. Dokázal tak v tomto ohledu předběhnout konkurenční síť Eurotelu, kde se GSM banking slibuje už věčnost, ale stále se v tomto ohledu nic neděje. Detaily o Oskarově bankoví aplikaci budou zveřejněny na úterní tiskovce, ale už nyní víme, že výměna obyčejné SIM karty za bankovní bude zdarma a první bankou, která si bude tykat s Oskarem bude Komerční banka. Největší lahůdka na závěr: s pomocí SIM Toolkitu půjde dobíjet kredit!

Oskara má od 1 července také nová kontaktní telefonní čísla. Nějak se mu zalíbila předvolba 77. Takže si poznamenejte:

  • OskarKontakt (Prodej všech produktů po telefonu) – 0800 77 77 77
  • OskarLinka (Linka péče o zákazníky) – 0800 77 00 77
  • OskarLinka pro volání ze sítě Oskar – *077

Ty starší jsou v provozu až do odvolání a ještě že tak, protože na ty nová se ze sítě Českého Telecomu ani z Paegasu nedovoláte. Že by chytrý protiútok?

A co si na nás připravil Eurotel? Snížil cenu aktivačního poplatku při nákupu nedotovaného telefonu. Namísto původních 1595 Kč na 495 Kč. Oskar, a už ani Paegas tento poplatek nepožadují, takže nechápu, proč to Eurotel také nezrušil úplně. Nicméně je tu možnost, jak tuto necelou pětistovku ušetřit. Kupte si Go sadu a přejděte na tarif. Přechod je totiž zdarma.

Léto je čas dovolených a tak operátoři přicházejí s výhodnými nabídkami na roaming. Eurotel má dvě novinky: Pokud máte Go kartu a využíváte službu Eurotel Asistent, pak se této služby nemusíte v zahraničí vzdávat. Jenomže třebas z USA vás přijde minuta hovoru na 70 Kč. Ještě, že je možné u Eurotelu nakupovat na úvěr, a to díky Eurotel OK kartě. A když jsme u toho nakupování, tak pokud investujete v létě 3800 Kč do Go kupónu, získáte navíc bonus. 500Kč na Go roaming. No nekupte to, když je to tak drahé!

A ještě jednou Eurotel. Jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Wapový portál Juice je zase o něco lepší. A ta špatná? Dobíjení kreditu přes operátorky na Go lince stojí 15 Kč. Jo, holt ty holky musí někdo platit.

Paegas se chce stát profesionálem. Prozrazuje to svojí novou značkou. Konečně totiž prozrazuje, jaké výhody mohou očekávat jeho velcí a ještě větší zákazníci. Pokud netušíte význam služeb Paegas Locator, Paegas SMSC Direct, Paegas Change, pak zkuste pátrat na nových internetových stránkách Paegas Professional. Taky tady zjistíte, za kolik byste nakupovali telefony, kdyby jste měli ve firmě více jak 30 mobilů. A vězte, že ty ceny jsou docela zajímavé.

Nezapomeňte zkontrolovat nové ceny mobilů na měsíc červen:

Opět se nejen zlevňovalo, ale i zdražovalo. A Oskar doplňoval ceny o dvě sedmičky.
Váš názor Další článek: Eurotel DataSet: opravdu výhodná nabídka?

Témata článku: , , , Eri, Oskar, SIM Toolkit, Tool, Týden