U Applu navrhoval iPhony, teď Jony Ive připravil přírodní logo korunovace krále Karla III.

Sir Jonathan „Jony“ Paul Ive byl dvorní designer Steva Jobse. Pro Apple navrhl řadu jeho nejznámějších produktů, v roce 2019 ale ze společnosti odešel. Nyní se jeho jméno znovu objevilo na veřejnosti v souvislosti s autorstvím loga, které bude provázet korunovaci krále Karla III.

Klepněte pro větší obrázek

Jak uvedl oficiální profil The Royal Family na Twitteru, emblém se bude objevovat během událostí souvisejících s korunovací, která je naplánovaná na 6. května 2023, včetně pouličních slavností, komunitních setkání a na oficiálním zboží.

Na motivu je anglická růže, skotský bodlák, velšský narcis a severoirský šater, které mají vzdát hold králově lásce k přírodě. Společně vytvářejí tvar koruny svatého Eduarda, kterou bude Karel III. v květnu korunován.

Jony Ive vytvořil korunovační logo ve svém sdružení LoveFrom, do kterého z Applu odešel. O emblému říká: „Je mi velkou ctí, že jsem mohl přispět k této národní události, a náš tým je na tuto práci velmi hrdý. Návrh byl inspirován láskou krále Karla k planetě, přírodě a jeho hlubokým zájmem o svět přírody. Znak vypovídá o radostném optimismu jara a oslavuje začátek nové éry Spojeného království.“

Tip: Prohlédněte si dokument s pravidly použití emblému (PDF)

Protože Jony Ive nastoupil do Applu už v roce 1992, během dvaceti sedmi let se zúčastnil vývoje všech ikonických produktů z druhé éry Steva Jobse po jeho návratu k Applu v roce 1997.

Ive stál u průhledných počítačů iMac G3 (1998) a iBook G3 (1999), z jeho dílny byl přehrávač iPod (2001), telefon iPhone (2007) a tablet iPad (2010). V roce 2013 se účastnil vývoje designu iOS 7, tenkrát to byla obrovská změna. V roce 2014 navrhl hodinky Apple Watch, které si dodnes drží takřka stejný design, a podílel se i na návrhu kampusu Apple Park.

V roce 2003 byl Jony Ive ve Velké Británii jmenován královským designérem pro průmysl a v roce 2006 čestným členem Královské akademie inženýrství. Ve stejné roce získal Řád britského impéria a v roce 2012 hodnost rytíře.

Diskuze (11) Další článek: Nabídky zařízení u operátorů v únoru: Nové Samsungy v akci, slevy na sluchátka a soutěž o Xiaomi

Témata článku: , , , , , , , Velká Británie, PDF, Jon, Spojené království, Jon Ivo, Logo, Příroda, Designer,