Ubiquam U-400: se mnou si zavolají U:foni (test)

Ubiquam U-400 je první U:fonův mobil. Budete muset oželet pokročilé funkce světa GSM, vše ostatní ale zůstává téměř stejné.
Kapitoly článku

Procházení menu rychlé a přehledné

Pokud po úspěšném zadání PIN kódu přečkáte 13 sekund s hláškou "Zjišťování karty" a můžete se levou kontextovou klávesou hned pustit do hlavní nabídky. Ta má podobu šesti ikon v jedné řadě s aktuální ikonou vyobrazenou ve zvětšenině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu je děleno přehledně na sekce Zprávy, Kontakty, Nastavení, Profily, Displej a Užitečnosti, kde se seskupilo vše, co nepatřilo ani do jedné z prvních pěti kategorií

Při procházení textových podnabídek můžete pro zrychlení využít číselné volby, kurzorovými směry do stran se dostanete do předešlé, resp. další kategorie, což procházení menu ještě zrychluje. Co bych dále vyzvedl je možnost tvorby vlastního menu stiskem kurzorové klávesy směrem dolů, i ostatní směry však slouží pro rychlý přístup k některým volbám (zprávy, kalendář a profily). Uživatelská nabídka je laděna do šedo-zelené kombinace, kterou nelze díky absenci grafických témat nijak pozměnit. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky nastavení telefonu

Hovory počítám od vytočení, ne od zvednutí

Jak již bylo zmíněno mnohokrát, s Ubiquamem U-400 si zavoláte pouze v síti Ufona. Nejde jen o užívání sítí CDMA, ale o frekvenci 430 MHz, která je pro ČR unikátem. S ufonem jste tak vázáni na pokrytí sítě, které není stoprocentní, ale dle slov operátora se na rozšiřování neustále pracuje, což lze vidět i na aktualizovaných mapách na jeho webových stránkách. V místě mého bydliště je naznačeno pouze venkovní pokrytí, byl jsem ale mile překvapen, že mám uvnitř budov stejnou intenzitu signálu jako na okolních otevřených prostranstvích.

Samotné vytáčení hovoru funguje tak, jak jste zvyklí, vytáčet můžete z vícepoložkového seznamu o kapacitě 500 jmen. Při vybrání kontaktu jste před vytáčením vyzvání aby jste si vybrali, na které číslo ze tří možných chcete zavolat. Hovory v CDMA síti Ufonu jsou však odlišné od těch v GSM sítích. Při hovoru je na pozadí slyšet znatelný šum, druhou stranu slyšíte "plechově". Co mě ještě nepříjemně překvapilo, je fakt, že čas hovoru se počítá již od vytočení čísla, ne od jeho uskutečnění. Všechny časové záznamy hovorů jsou tedy včetně doby, po kterou vyzváněl telefon, než jej protistrana zvedla; čas hovorů mi tedy v tomto případě přijde jako zbytečná a zkreslená informace. V průběhu hovoru vám navíc zhasne displej, takže se nelze jedním pohledem přesvědčit, jak dlouho voláte, musíte stisknout boční klávesu. Pokud budete jen prozvánět, při položení vám přístroj hlasitě pípne do ucha. Přijetí hovoru je standardně zeleným sluhchátkem, můžete si ale nastavit přijetí telefonátu jakýmkoli tlačítkem. Samozřejmě lze i použít hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kontakty tak, jak je známe z běžných low-endů

Slovník T9 umí česky a zkracuje zprávy

Zprávy zabírají v menu hned první položku a tak to vypadá, že je na ně kladen velký důraz. Telefon si však poradí pouze s klasickými textovými zprávami, obohacení o obrázky a melodie nečekejte. Samotný editor je prostý, můžete psát klasicky nebo pomocí slovníku T9. Ten ochotně nabízí česká slova s diakritikou, posílá je jako unicode, čímž se zkracují zprávy na 70 znaků. Pokud rádi píšete se slovníkem T9, musíte si jej po každém zapnutí editoru manuálně nastavit.

Při čtení a psaní textovek máte na displeji k dispozici 5 řádků, v pravém rohu vždy vidíte kolik znaků můžete ještě napsat. Počet znaků se odečítá od 160, takže dlouhé zprávy podporovány nejsou. Pokud vám však nějaká takováto přijde, rozdělí se na daný určitý počet zpráv. Pokud vám např. přijde zpráva sestávající se z pěti částí, na telefon dorazí 5 SMS, čísla určující, která zpráva je první a která poslední chybí, takže musíte sami zjistit jak vlastně patří. Melodie oznamující přijetí zprávy se může ozývat  jednou, každé dvě nebo pět minut, takže je nelze přehlédnout. Doručenky chodí v podobě klasických SMS a ukládají se do doručených zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přes síť CDMA zatím projdou pouze jednoduché SMS

Všelijaké užitečnosti nejsou na škodu

Přestože má přístroj omezenou funkční výbavu, disponuje i základními organizačními funkcemi a pobaví nás jednou hrou (ale nezabaví). Dragon Girl je jakási variace na arkanoid. Nečekejte žádnou převratnou rychlost. Míček, tedy spíše žlutý motýl odrážející se od „dračí dívky“, létá opravdu pomalu.

Oproti jednoduché hře je budík nevídaným kontrastem. Můžete sice nastavit jen jeden, ale může být i opakovaný podle vámi zadaných kritérií (jednou, každý den, po-pá, po-so, neděle). Je zde sice ještě možnost nastavění opakování budíku (až 5x za sebou), ale ve své podstatě nemá smysl. Pokud si nastavíte budík např. na 7:23 a nevzbudí vás, automaticky se přenastaví o sedm minut později. Jenže, na displeji svítí čas 7:24, když už je půl osmé, to proto, aby jste nezaspali do práce... Pamatovák poslouží k uložení poznámek, schůzky je možno ukládat do kalendáře, který může být umístěn i místo tapety na pozadí displeje, avšak bez opakování. Světový čas zobrazí aktuální čas ve vybraných metropolích světa, kalkulačka zvládne základní operace a stopky až 10 mezičasů. Můžete využít až šest přednastavených profilů, z nichž lze pět upravit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Jednoduché aplikace najdete v menu pod názvem Užitečnosti

Víc už nic

Tím jsme vyčerpali všechny možnosti Ubiquamu U-400. Nenabídne toho moc, zvládne volat a psát zprávy, které zkracuje a pokud chcete použít slovník T9 při psaní na nepříliš povedené klávesnici, musíte si jej vždy zapínat manuálně. Integrovaná hra vás pobaví, s okolím se nijak nespojíte a ani se nepřipojíte na internet. Na multimédia se úplně zapomnělo, snad jen při nastavení profilů si můžete vybrat z přednastavených polyfonních melodií. Budík píše jiný čas než kdy zvoní, v kapse se náhodným stiskem může nastavit hlasitý tón kláves. Aspoň, že funguje vibrační vyzvánění a telefon dlouho vydrží na příjmu. Nabídne vícepoložkový seznam a základní organizační funkce.

Jsme zhýčkaní vzrůstající kvalitou GSM telefonů a proto Ubiquam-U400 nedokáže ničím překvapit. Pokud chcete využít možnosti volat s U:fonem zadarmo, je jedinou volbou (zatím). Jeho výhodou je však celková jednoduchost.

Témata článku: , , , , Přednastavený profil, Ostatní směry, Vibrační vyzvánění, F +, Jediná hra, Střídmý design, Test, MNO, Rychlé procházení, Vybitý telefon, Dětská hra, Fon