Účtování hovorů: můžu nechat o pár sekund víc?

Víte za co platíte? Víte kolik vás stojí tak zdánlivá drobnost jako je způsob účtování? Po minutách, půlminutách, sekundách...
Klepněte pro větší obrázek
Článek vyšel v červnovém čísle časopisu Mobility

Většina lidí vůbec netuší, jakého mají operátora. Ti co to vědí, pak třeba zase netuší, jaký mají tarif a co je kolik stojí. O takovou drobnost jako je účtovací schéma se většinou nezajímají ani lépe informovaní majitelé mobilů. Přitom právě způsob účtování může výrazně ovlivnit výši útraty.

Klepněte pro větší obrázek
Nechat si platit za neposkytnuté služby se tuzemským operátorům tuze zalíbilo • zdá se že zcela férová sekundová tarifikace je v našich končinách v nedohlednu

Spotřebitelé se udržují ve stavu racionální nevědomosti, který ovšem nemusí být tak výhodný jak si možná myslí. Jednou z těch důležitějších podmínek jejich tarifu je bezesporu účtování hovorů, nechvalně proslulý trend našich operátorů, kteří pod jeho rouškou skrývají skutečné minutové sazby. V souvislosti s uvedením nových NEONových tarifů O2 jsme totiž byli svědky dalšího „pokroku“ ve vývoji způsobů účtování u nás. Nyní už zaběhlá tarifní rodina včetně mlaďáckého tarifu [:kůl:] je totiž účtována po celých minutách, což má neblahý dopad jak na počet volných minut, tak na minutovou sazbu jako takovou.

Co je to účtovací schéma

Účtovací schéma  je způsob, jakým operátor zpoplatňuje vaše hovory. Pokud například hovoříme o schématu 60+30, znamená to, že prvních šedesát sekund hovoru je účtováno vždy, i když třeba provoláte jen pět sekund; následně se účtuje každá započatá půlminuta.

Na našem trhu se vyskytují ještě další typy účtování hovorů, kreditní tarify O2 a T-Mobilu jsou účtovány systémem 60+30, tedy v intervalu třicet sekund po první provolané minutě, jejich starší minutové tarify a kreditní tarify Vodafonu (včetně předplacenek) jsou účtovány po sekundách po první provolané minutě (60+1). Nejvýhodnější je samozřejmě poslední uvedená varianta, jelikož v podstatě zaplatíte tolik, kolik provoláte. Nejspravedlivější by samozřejmě bylo opravdové sekundové účtování, ale o něco takového u našich operátorů prostě ani nezavadíme.

Účtování dělá divy

Předchozí text už vás možná dovádí k otázce, jaký cenový vliv mají jednotlivá účtování. Ještě než se dostaneme ke konkrétním číslům, chtěl bych poznamenat, že na tuto otázku neexistuje žádná objektivní odpověď, která by byla na 100 % správná. Vše totiž záleží na tom, jak dlouho člověk průměrně volá a zda má více kratších nebo spíše delších hovorů. Samotní operátoři uvádějí, že většina hovorů padne do intervalu 70 až 100 sekund, tuto skutečnost proto v analýze zohledním. Řekněme tedy, že pro náš účel si zvolíme interval 0 až 170 sekund, přičemž délky hovorů kopírují Gaussovu křivku (pro statistiky - jedná se tedy o normální rozdělení) se střední hodnotou 85 sekund.


Pro popis rozdělení trvání hovorů jsem zvolil normální rozdělení, dle operátorů trvá hovor nejčastěji od 70 do 100 sekund

A nyní k rozdělení délek hovorů, podle normálního rozdělení připadá na každý z intervalů 0 až 70 a 100 až 170 sekund 35 % hovorů, z čehož vyplývá, že na zbývající půlminutovou mezeru zůstává 30 procent. Dále bylo nutné celý interval rozkouskovat kvůli účtování a vypočíst kolik procent hovorů kam padne, jelikož třeba dvacetisekundový interval od 100 do 120 sekund, obsahuje stejné množství hovorů jako půlminutový interval 120 až 150 sekund, více už prozradí tabulka:

Výpočet koeficientu prodražení
účtovánípodíl60+160+3060+60
hovory končící v intervalu 0-7035%2 1302 2502 400
hovory končící v intervalu 70-10030%2 5503 0003 600
hovory končící v intervalu 100-17035%4 4404 9505 400
sekund celkem100%9 12010 20011 400
koeficient 1,001,121,25

A nyní přistupme k počítání, mým cílem je vyjádřit koeficient prodražení minutových sazeb pomocí součtu délek všech hovorů ve všech intervalech pro každý způsob účtování a na základě toho stanovit univerzální koeficient pro přepočet použitelný pro všechny minutové sazby. Jako základ jsem si zvolil sto hovorů a rozdělil je podle modelu, pak už jen počítám jednotlivé délky v sekundách, přičemž jsem pro drobné zjednodušení stanovil, že podíl hovorů v intervalu je rozložen rovnoměrně. Jak je patrné z tabulky s výpočty, nejvíce se prodraží účtování po minutách. Vztaženo k účtování 60+1 činí prodražení závratných ale velmi reálných 25 %.

Kdo jak účtuje?

O2

  • tarify NEON a [:kůl:] 60+60
  • tarify Simple a v současnosti nabízené předplacené tarify 60+30
  • Magnetické tarify, tarif Pohoda a starší předplacenky (už se nenabízí) 60+1

T-Mobile

  • Kreditní tarify a Twist 60+30
  • Minutové a staré předplacené tarify 60+1

Vodafone

  • Nabité tarify i předplacené karty 60+1

U:fon

  • Všechny tarify 60+1

Za hranicemi hlídejte čas

V případě tarifů NEON toto znamená nejen navýšení minutové sazby, ale také snížení počtu minut v rámci tarifu o čtvrtinu – víc jich prostě kvůli účtování v praxi nevyužijete. Poněkud snesitelnějším se ukázalo býti účtování 60+30, zde prodražení vychází opět na velmi reálných 12 %. Jak sami vidíte, účtování hovorů není žádná zanedbatelná maličkost a v případě tarifů NEON představuje ohromný rozdíl mezi tím, co udává operátor a tím co za své peníze opravu dostanete. A na závěr ještě jedna informace pro dovolené, minutovou tarifikaci (60+60) používá celá naše operátorská trojce pro odchozí roamingové hovory, což při sazbách v řádech několika desítek korun není žádná maličkost.

Takže pozor na účtování!

Diskuze (50) Další článek: Vodafone e-shop: K vybraným Nokiím stylová taška zdarma

Témata článku: , , , , , , Gauss, Hovor, NEC, Účtování hovorů, Majitel mobilů, Pár, Pár sekund,