Udělejte si ze svého smartphonu legendární Gameboy

Pro herní konzoli Gameboy byly vytvořeny stovky kvalitních her a mnohé z nich jsou přímo revoluční. Chcete si zahrát tyto hry také na svém telefonu? Cestu vám otevírá Symbian a potřebný emulátor.

Hry se začaly v mobilních telefonech objevovat už před mnoha lety a prošly od té doby znatelným vývojem. Od „herního pravěku“ v podobě slavného hada z prvních Nokií až po dnešní propracované 3D hry pro Symbian a pro Javu. Bokem těchto snah však stojí již po řadu let přenosná zařízení, zaměřená primárně na hraní. Jedním z nich je i Gameboy od společnosti Nintendo.

Mario a spol

První Gameboy spatřil světlo světa v roce 1987, prodávat se ale začal až v roce 1989 a na svou dobu uměl nevídané kousky. Byl vybaven černobílým displejem schopným zobrazit čtyři stupně šedi na ploše o rozlišení 160 × 144 pixelů. Disponoval 8 kB paměti RAM a byl vybaven osmibitovým procesorem pracujícím s taktem 4,19 MHz. Napájení zajišťovaly čtyři běžné tužkové baterie, vrcholem výbavy byl stereofonní zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Gameboy první generace

Gameboy se stal velmi rychle hitem, v prvních třech letech od jeho uvedení se prodalo více než 25 miliónů kusů a postupem času bylo vydáno více než 650 herních titulů. První Gameboy se dočkal podobně úspěšných nástupců – Gameboy Color a Gameboy Advance.

Společnosti, které vyvíjejí a vyvíjely hry pro Gameboy, nejsou žádnými začátečníky. Většina her překvapí svým zpracováním, délkou, nápadem a zábavností. Platí to i o hrách pro původní černobílý Gameboy, který mnohé dnešní „javovky“ pro mobily strčí do kapsy. Na platformě Gameboye navíc vznikly i tak legendární herní hvězdy jako například Mario a Luigy.

Jak udělat Gameboy ze smartphonu

Výkon dnešních chytrých mobilních telefonů několikrát převyšuje výkon herní konzole Gameboy a proto si prostřednictvím vhodného emulátoru s hrami pro Gameboy lehce poradí.

Původně byly k dispozici čtyři takové emulátory, dnes jsou komerčně dostupné pouze dva, ale k danému účelu bohatě dostačují. Jsou to emulátory VBoy a Supergoboy a oba běží na jakémkoliv smartphonu Series 60. Pochopitelně ale platí, že čím novější (rychlejší) telefon máte, tím lépe.

VBoy

VBoy je produktem firmy Vampent a bez problémů si poradí s téměř všemi hrami pro původní, černobílý Gameboy, a dokonce i pro nový Gameboy Color s barevným displejem. Velice se mi líbí, jakým způsobem si autoři poradili s umísťováním her do telefonu. Stačí příslušný soubor ROM se hrou odeslat například přes infraport nebo přes Bluetooth do telefonu. Po jejím otevření přímo z aplikace zpráv si emulátor soubor zkopíruje do svého vlastního adresáře na paměťové kartě a zeptá se, zda chcete hru spustit. Ze zpráv ji pak můžete klidně vymazat. Bez problémů si poradí i se soubory ROM zkomprimovanými do balíčku ZIP.

 
  
Návrat do černobílého světa

K testu jsem měl Nokie 6600 a 6630. Emulace byla v obou případech rychlá, bez chyb v obrazovém ani zvukovém výstupu a bez známek sebemenšího zpomalení.

Nová verze 1.3 navíc umí dokonce na vybraných smartphonech Nokie emulovat stereovýstup do sluchátek. Oproti starší verzi 1.21 ovšem nespustila hry, se kterými si předchozí verze poradila. Z dalších funkcí VBoy umí:

  • používat skiny
  • kdykoli uložit a nahrát hru
  • nahrávat hrající zvuk
  • uložit otisk obrazovky
  • definovat klávesy (zda mají velkou výhodu majitelé N-gage, jejich telefon totiž má ovladač, který stejně jako Gameboy umí i šikmé směry; ne v každé hře je ale potřeba)

Plná verze emulátoru stojí 9,90 dolarů, zkušební verze běží pouze několik minut a nelze ukládat a nahrávat pozici hry.

Stáhnout zkušební verzi i zakoupit plnou můžete na stránkách výrobce.

Super GoBoy

Super GoBoy je produktem firmy Wildpalm a je pokračováním jejich původního emulátoru GoBoy. Stejně jako pro VBoy není pro něj problém spustit hry z černobílého i barevného Gameboye, rychlost je také stoprocentní. Občas se mi ovšem z neznámého důvodu stalo, že se emulátor na chvilku „zadrhl“. Super GoBoy neumí snímat obrazovku, nahrávat zvuk a nemá podporu stereo zvuku.

 
 
Legendy se vrací

GoBoy je levnější, plná verze emulátor stojí 4,95 eura. Zkušební verze sice běží neomezeně dlouho, ale lze spustit pouze jednu zkušební hru, přibalenou přímo k emulátoru.

Stáhnout zkušební verzi i zakoupit plnou můžete na stránkách výrobce.

Do víru mobilní zábavy

Mezi oběma emulátory jsem osobně zvolil VBoy. Subjektivně je rychlejší, nezadrhává a podpora stereofonního zvukového výstupu je velkým lákadlem. Cena 10 dolarů (přibližně 250 korun) za přístup k dalším stovkám velmi povedených her stojí.

Hry na vyzkoušení můžete stahovat z následující stránky. Upozorňuji ale, že se jedná o volné hry zdarma, komerční „pecky“ zde proto nečekejte:

Diskuze (7) Další článek: Výherci kontaktováni

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, SMA, Game, Vybraný smartphone, Gameboy