U:fon přinese do Česka čtvrtou mobilní síť

V České republice se již brzy dočkáme čtvrtého mobilního operátora. Přinese především rychlý mobilní internet na celém území.

Zaběhnuté trojce O2, T-Mobile a Vodafone přibude brzy nový konkurent. Vedle zvučných jmen nadnárodních společností bude se svým jménem U:fon působit možná trochu komicky, ale o to větší oblibu si může získat u českých zákazníků. Ti mohou malého národního operátora vnímat stejně, jako kdysi Oskara. A pokud U:fon nasadí podobně přátelskou marketingovou strategii a lákavé ceny, může za čas dosáhnout podobného úspěchu.

S běžným mobilem si nezavoláte

Operátor bude provozovat svoji síť na základě technologie CDMA 2000, revize A. Od českého telekomunikačního úřadu má přiděleno frekvenční pásmo 410 až 430 MHz. Jedná se tedy o příbuznou technologii, kterou nabízí u svého mobilního vysokorychlostního internetu operátor O2. Jeho síť CDMA však pracuje na frekvenci 450 MHz.

Ufon_logo (2).jpg
Logo nového operátora

Technologie CDMA nabízí vyšší kapacitu než současné sítě GSM. Jedná se o síť třetí generace a je základem všech ostatních řešení sítí třetí generace včetně UMTS. Úspěšně se provozuje zejména v Japonsku, Jižní Koreji a v USA. Evropě v současnosti funguje šest sítí typu CDMA (Rumunsko, Portugalsko, Lotyšsko, Bělorusko, Moldavsko, Norsko). S běžným mobilním telefonem určeným pro sítě GSM nebo UMTS si v síti CDMA ale nezavoláte, tyto technologie nejsou kompatibilní.

Také proto nebude U:fon zpočátku nabízet klasické mobilní hlasové služby a bude se specializovat převážně na vysokorychlostní mobilní internet. Klasické hlasové služby se však mohou časem objevit. Mobilní telefony pro sítě CDMA se totiž běžně vyrábí. Hlavní odbyt mají v Asii nebo v Americe, kde se sítě CDMA pro hlasové služby běžně používají. U:fon však nevyužívá standardní frekvenci sítě a tak je nutná drobná úprava těchto telefonů. Při zajištěném odbytu by to však pro asijské výrobce neměl být problém.

U:fon také hodlá spustit službu celoplošných digitálních vysílaček. To je možná mezistupeň před nabídkou klasických hlasových služeb. Podobně jako služba Push to talk v sítích GSM mohou fungovat i vysílačky U:fona, které využijí mobilní sítě a datových přenosů.

Internet rychlý, celoplošný, mobilní

Prioritní službou, kterou nový operátor nabídne, bude vysokorychlostní mobilní internet. Operátor buduje vlastní celoplošnou síť a plánuje nabídnou cenově dostupné neomezené připojení k internetu nebo vysokorychlostní mobilní internet.

Ale ani volání se operátor nevyhýbá, naopak. Bude nabízet hlasové služby poskytované prostřednictvím internetové sítě, tedy klasické VoIP. V nabídce U:fona proto najdete například také bezdrátové domácí telefony. Stěžejními produkty však pochopitelně budou modemy a datové karty.

Technologie CDMA 2000 revize A umožňuje teoreticky zajistit rychlost stahování až 3,1 Mb/s, upload má hranici na 1,8 Mb/s. Skutečné hodnoty jsou zpravidla o něco nižší, závisí na dostupnosti signálu a vytíženosti sítě. Každopádně se můžeme těšit na nejrychlejší mobilní internet – teoretické hranice 3,1 Mb/s nedosahuje ani Internet 4G od T-Mobilu ani současná verze technologie HSDPA nabízená O2.

U:fon přilétne v létě

Nový operátor hodlá pokrýt celé území Česka svojí sítí do konce roku 2007, služby však začne nabízet už v průběhu roku. Přesné datum spuštění není známo, operátor poskytl pouze velmi nekonkrétní časový údaj „v létě“. Včera však již spustil své internetové stránky www.ufon.cz. Zatím na nich ale najdeme jen velmi strohé informace o plánech operátora.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Internetové stránky operátora U:fon

Kromě nové mobilní sítě začne U:fon budovat i síť obchodní. „Původně jsme nepočítali s rozsáhlou prodejní sítí prodejen, ale zájem lidí předčil naše očekávání. Rozhodli jsme se jim proto vyjít vstříc, a nyní hledáme partnery, kteří by naše služby nabízeli exkluzivně v jednotlivých regionech,“ říká Marek Sláčík, výkonný ředitel pro marketing a prodej ze společnosti U:fon.

Síť operátora U:fon provozuje společnost Mobilkom. Ta byla založena v březnu roku 1993 na základě firem Motorola Inc., ConnecTel Inc. a KonekTel. Hlavním účelem nově vzniklé firmy bylo zajištění provozu veřejných rádiových sítí v České republice. V roce 1998 obdržel MobilKom od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolení k propojení do veřejné telefonní sítě. V květnu roku 2001 získal od ČTÚ licenci pro provozování mobilní sítě v pásmu 410 – 430 MHz.

Na jaře 2006 koupila firmu Mobilkom, a.s, od společností Motorola Inc. a Connectel Inc. česko-slovenská finanční skupina Penta.

Diskuze (68) Další článek: První telefon s prostorovým zvukem 7.1

Témata článku: , , Drobná úprava, Mobil, MOBI, Finanční skupina, Motorola Inc, Moldavsko, F +, Mobilní síť, Sít, Fon, Nový konkurent, Čtvrt, Síť