U:fonovy vysílačky: když se zastaví čas [retro]

Velké, netradiční, přerostlé, nestandardní ale stále funkční. Vysílačky U:fona v redakčním retro testu.

Operátor U:Fon se na český trh dostal v roce 2007. Již v té době se odlišoval od ostatních operátorů sítí CDMA. Pokud jste chtěli volat se zeleným mužíčkem, museli jste si pořídit zařízení z e-shopu operátora. Pokud se vrátíme až do roku 2008, nabízel U:Fon jednoduché modely Aiji AM110 nebo Ubiquam U400.

Před šesti lety jsme také zkoušeli rychlost základních dat. Dnes testované CDMA modely se začaly prodávat ve stejném roce jako výše zmiňované telefony, v síti operátora jsou nabízeny dodnes, jedná se však o neveřejné produkty. Abyste vysílačku koupili, musíte si ji vyžádat. Co vše tedy zahrnuje podpultová nabídka?

Velké, těžké, s anténou

Vysílačky U:Fon mají výrobní označení ZTE G420, z pohledu mobilů je to designový návrat o řadu let zpět, z pohledu vysílačky je to však v pořádku. Zařízení je masivní, na poměry dnešních štíhlých zařízení poměrně tlusté a nechybí ani výrazná anténa, potěší však zvýšená odolnost zařízení vůči pádům, prachu a vlhkosti, což se bude hodit zejména při pobytu v terénu. Přístroj je vyroben z lesklého černého plastu, na kterém ulpívá mastnota z prstů, v oblasti, která je v kontaktu při držení v ruce, je však umístěn zdrsněný šedý plast. Celkově však model vypadá jako vysílačka, mobilní funkce a SIM kartu by tipoval málokdo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Otestovali jsme dvojici U:fon vysílaček, šest let starý model se opět vrací do prodeje

Displej má rozlišení 128 × 128 pixelů, jedná se o pasivní TFT, který zvládne až 65 tisíc barevných odstínů. Displej je poplatný době vzniku: je pomalý, překreslování není plynulé a vidíme „duchy“. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrová kurzorová klávesa, které citelně chybí potvrzovací střed. Potvrzovat tak musíte dvojicí kontextových tlačítek. Sluchátka pak slouží k ovládání hovorů. Alfanumerickou klávesnici doprovází slyšitelné cvakání, všechna tlačítka jsou modře podsvětlena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve všech směrech se jedná o velké zařízení, potěší snad jen zvýšená odolnost 

Na levém boku je umístěna klávesa PTT (Push To Talk). Nechybí zde ani regulátory hlasitosti. Na horní hraně je gumovou záslepkou kryt 3,5mm jack, červené tlačítko má pro nás neznámou funkčnost. Na stisk ani delší držení nijak nereaguje, dle manuálu by se mělo jednat o tlačítko tísňového volání, to se však nikdy neuskuteční. Pouze pro otrlé je možnost pověšení vysílačky na krk, za poutko jej ale můžete pověsit třeba na batoh. Široký systémový konektor je kryt jednorázovou záslepkou, která není k tělu nijak připevněna, její ztráta je tedy jen otázkou času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - anténa, klávesnice, sluchátkový konektor a červené tlačítko, klávesa PTT, regulátory hlasitosti, záslepka systémového konektoru a pohled do útrob na slot pro SIM kartu

Na staromódně vypadajících zádech je umístěn hlavní reproduktor a baterie. Jedná se o Li-Ion akumulátor o kapacitě 1 700mAh. Potěšitelnou zprávou je, že v základním balení najdete i druhou baterii spolu s externím dobíječem, samozřejmě ani nechybí standardní nabíječka do sítě. V tomto by se mohli inspirovat i renomovaní výrobci GSM telefonů. Slot pro CDMA SIM má pochopitelně standardní velikost. V základním balení nechybí ani jednoduché mono sluchátko a uživatelský manuál v češtině.

Vysílačka s voláním do GSM

Hlavní nabídka je poměrně jednoduchá, vše se podařilo dostat do šesti ikon. Najdeme zde základní organizační funkce, několik profilů a pak uživatelské nastavení týkající se PTT a volání. Samotná Push To Talk byla v roce 2005 zařazena do ceníku tehdejšího operátora Eurotel jako nová funkce, u které se očekávalo, že se postupně prosadí do více mobilních zařízení. Posléze se ceníky začala propadat, v roce 2008 z nich vymizela úplně. Zůstala snad jen u operátora Airtelecom (dříve U:fon) a jeho vysílaček, byť jejich pořizovací cenu v cenících nikde nenajdete. Poskytovaná služba ale nadále funguje. Samotný Push-To-Talk značí semiduplexní komunikaci vysílačkového typu. V jednu chvíli je možná komunikace pouze jedním směrem, chce-li uživatel mluvit, může až po stisknutí a držení tlačítka, jakmile jej pustí, je nastaven na poslech.

Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je modře podsvětlena, u kurzorového tlačítka citelně chybí potvrzovací střed

Na první pohled to může vypadat jako popis „walkie-talkie“ vysílaček, tedy jednoduchých obousměrných zařízení, které jsou nastaveny na vzájemnou komunikaci na určitém kanálu. Ty se dnes dají pořídit již za několik stokorun, komunikují sice na zabezpečeném kanálu, ale není možné zaručit absolutní soukromí, navíc jsou vysílačky omezeny limitovaným dosahem. ZTE G420 s Push-to-talk ale využívá ke komunikaci infrastrukturu operátora pro přenos vysílačkového volání, takže je zaručena stejná bezpečnost, jako v případě GSM volání a z našich zkušeností i kvalita hovoru. V komunikaci však často dochází ke výpadkům a zpožděním, nevýhodou je samozřejmě i to, že nelze vést plnohodnotnou konverzaci s rychlými reakcemi, než odpovíte, musíte počkat, až vaše protistrana přestane mluvit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní obrazovka a hlavní nabídka

Tlačítko rychlé volby na boku ustavuje automaticky skupinové spojení v rámci oblasti, ve které se nacházíte. Jedná se tedy o spojení s vysílačkami v lokální oblasti pro poslech, pro mluvení je třeba počkat až některá z protistran dohovoří, vy stisknete tlačítko a můžete hovořit. V nastavení můžete jeho roli změnit na soukromé volání, kdy spojíte hovor pouze ze dvou vysílaček. Určíte si tedy číslo skupiny, číslo protějšího mobilního zařízení (Airtelecom má předvolbu 790) a delším podržením tlačítka uskutečníte hovor. Alternativně můžete na displeji napsat číslo nebo jej vybrat ze seznamu kontaktů a stisknout boční tlačítko pro uskutečnění PTT hovoru. Protože komunikace probíhá na CDMA síti Airtelecom, můžete být s jedním zařízením třeba v Praze a s druhým v Ostravě a i přesto půjde vysílačkový hovor úspěšně sestavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na ZTE G420 můžete psát i běžné SMS zprávy

V nastavení telefonu jsou přítomny doplňkové služby, ve kterých můžete nastavit přesměrování PPT, odmítat příchozí PTT hovory, skrýt své PTT číslo, spojovat PTT hovory a další. Tato nastavení jsou však možná jen pro uživatele s příslušným oprávněním. To se týká i dynamické správy, ve které můžete přidávat a mazat účastníky hovorů. Volání mohou mít i různé priority, tu největší má pochopitelně tísňové volání, dále je zde úroveň prioritní následována normální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Organizační funkce, možnosti PTT a volání a výpis hovorů. V protokolech volání jsou vysílačkové hovory odlišeny symbolem P

Bonusovou funkcí vysílačky je možnost psaní textových zpráv, které dojdou na telefon v CDMA i klasické GSM síti. Zvuk doručené zprávy je frekvenčně postaven poměrně hodně vysoko, může být nepříjemný, ale zato zprávu bez problémů uslyšíte i v hlučnějších prostředích. Dovolat se můžete i na zařízení v GSM síti, spojení trvá trochu déle, avšak kvalita hovorů je srovnatelná s hovory v GSM sítích. Pozor si ale dejte na tlačítko na boku, kterým můžete regulovat hlasitost sluchátka, protože na stisk reaguje hlasitým pípnutím, což s uchem přilepeným na telefonu není moc příjemné. Zmatená je i samotná evidence doby volání, než začne GSM telefon vyzvánět, na displeji vysílačky se dozvíte, že už pět vteřin telefonujete.

Všestranné využití, cena vysoká

Vysílačky ZTE G420 na českém trhu zažívají po šesti letech znovuzrození, ceny se ale moc nezměnily. Samotné U:Fon vysílačky na e-shopu operátora chybí, takže jej musíte vysmlouvat individuálně. Airtelecom cílí spíše na B2B segment, takže se ceny pohybují v závislosti na tom, kolik přístrojů a jaké doplňkové služby si objednáte. Cena za jeden přístroj je stanovena na 2 400 Kč s DPH, což je oproti původním šesti tisícům před šesti lety znatelný posun.

Radost však neudělají měsíční poplatky, služba je určena pro firmy, takže jsou v ceníku všechny další položky uváděny bez DPH. Měsíční paušál je stanoven na 500 Kč, v čemž jsou integrována bezplatná vysílačková volání. Přístup do dispečinku a pokročilé správy čísel je pak zpoplatněn tisícikorunou za měsíc. Za hlasové služby k vysílačce si připlatíte rovnou stokorunu, hlasové hovory v rámci sítě jsou zdarma, mimo síť stojí 2,90 Kč, do pevných sítí 0,60 Kč, za SMS zprávu zaplatíte 1 Kč. Za 150 Kč si navíc můžete pořídit internet, v dnešní době ale již nikoho nezaujmou mobilní přenosy s maximální rychlostí 80 Kb/s. Výše uvedený ceny pocházejí z ceníku, dle objemů objednaných služeb a počtu přístrojů se může paušál pohybovat od 390 do 700 K, záležet bude na individuální domluvě.

Klepněte pro větší obrázek
Ceník paušálu k vysílačkám je na dnešní poměry neomezených hlasových tarifů značně nadsazený

U:Fon vysílačky rozhodně nejsou pro každého, velká a neforemná zařízení se nemohou srovnávat s dnešními funkčně nabitými smartphony. Jejich využití je spíše lokálního charakteru v rámci bezpečnostních složek, stavebních dělníků, ostrahy, taxislužeb, doručovacích poslíčků, kamionové přepravy a mohou zabrousit i do dalších oblastí. Vysílačky můžete využít při hraní airsoftu v lese nebo při cestě na dovolenou dvěma vozidly. Potěšitelná je přítomnost druhé baterie v základním balení, takže můžete být bez přístupu k elektřině déle na příjmu. Vadí nám však poměrně přemrštěné ceny měsíčního paušálu a doplňkových služeb, které jsou ve srovnání s dnešní nabídkou neomezených hlasových tarifů značně nadsazené.

Diskuze (12) Další článek: Vyzkoušejte nové Mapy.cz, Seznam spouští veřejnou beta verzi

Témata článku: , , , Čas, Výpis hovorů, Ret, PPT, Mluvení, Boční tlačítko, Dispečink, Poskytovaná služba, Lokální charakter, Ufon, Mobilní přenos, PTT, Výrazná anténa, Standardní velikost, Vysílač, Ostatní operátoři, Walkie Talkie, Kurzorová klávesa, Podpultová nabídka, Fon, Šedý plast, Červené tlačítko