Umí Alcatel? – Delší zkušenosti s mobilem Alcatel One Touch Club

Pro pořízení telefonu Alcatel OTC jsem našel dva důvody: design a cenu, protože loni na podzim to byl opravdu jeden z nejlevnějších mobilů na trhu.
Pro pořízení telefonu Alcatel OTC jsem našel dva důvody: design a cenu, protože loni na podzim to byl opravdu jeden z nejlevnějších mobilů na trhu.Vyhovovalo mi, že ačkoli jde o plastový telefon, je poměrně pevný a snese i hrubší zacházení. Není sice nejmenší a do kapsy u kalhot ho neschováte, v pouzdře na opasku je však jako doma. Telefon někdy vidíte s krytem klávesnice, jindy je na obrázku bez něj a to může potenciálního kupce zmást. Kryt totiž není prakticky použitelný, slouží pouze na okrasu. Ale tato vlastnost se někdy hodí – odejmete kryt a hned máte jiný telefon.

Signále, signále kde jsi?
S Alcatelem OCT jsem se dovolal i tam, kde ostatní mobily selhaly na celé čáře; pro místa se slabým signálem je telefon jak dělaný. Ačkoli anténa vypadá jako pevná, lze ji ještě vysunout, čímž by se měl příjem signálu ještě zlepšit, ale protože se mi toto zlepšení nezdálo výrazné, anténu nevysunuji. Po delším používání telefonu se projevila jediná vada: začal vrzat kryt od baterie, což mi vadilo při psaní textovek, ale spravil to kousek papíru. Kromě této drobnosti je funkčnost stejná, jako když jsem telefon pořídil.

Displej je bohužel textový a pouze dvouřádkový, což může být pro někoho málo. Přestože ale posílám hodně textových zpráv, zvykl jsem si. Také díky tlačítkům, které jsou velká, dobře se tisknou a jsou vydatně podsvícená.

Začátky jsou těžké
Práce s menu není pro začátečníka zrovna jednoduchá. Vzhledem k jednořádkovým nabídkám se v něm špatně orientuje a nezachrání to ani jednoduchá nápověda (pomocí hvězdičky). Pro některé funkce se manuál prostě musí číst, ale protože je srozumitelně napsaný, není to taková oběť.

Při běžném provozu menu téměř nepoužívám, vystačím si se dvěma klávesami okolo klávesy „Menu”. Pro rychlé napsání textovky stačí dlouze podržet levé tlačítko (symbol obálky), jeho krátkým stiskem se dostanete do seznamu SMS. Pravé tlačítko (symbol knihy) slouží pro rychlou práci s telefonním seznamem. Zprvu jsem si myslel, že telefon nemá seznam textových zpráv. Až potom jsem přišel na to, že po stisku příslušného tlačítka se musí začít hned posouvat seznamem, jinak se zobrazí první textovka. To mně trochu vadí. Naopak mě potěšilo, že když se kdekoli v textovce objeví telefonní číslo, jedním delším stiskem pravého tlačítka jej můžu uložil do paměti. Telefon také umí automatické potvrzování doručení SMS, stačí tuto funkci zvolit v menu. K zobrazení stavu doručení textovky pak slouží ikonka v seznamu SMS před samotnou textovou zprávou.

Je k něčemu servisní menu?
Nedá mi, abych se nezmínil o servisním menu Alcatelu. I pro obyčejného uživatele se v něm najde použitelná funkce: přesný stav baterie. Můžete sledovat podíl vybití nebo aktuální hodnoty napětí. Této funkce hojně využívám, protože čárkám na displeji se nedá věřit. Servisní menu je lehce přístupné, stačí zadat v klidovém stavu telefonu kód 000000*. V menu se pohybujete pomocí bočních šipek, stav baterie je pod položkou “CTRL CHARGE”. Baterie jsou jinak výborné, vydrží 130 hodin čistého času s občasným voláním a spoustou textovek. Nabíjení je velmi rychlé, trvá něco málo přes hodinu a díky podpoře inteligentního vybíjení (najdete ho v menu telefonu) bych řekl že baterie i dlouho vydrží.

Další informace o servisním menu a o dalších „tajných“ funkcích Alcatelu najdete na Internetu: http://www.geocities.com/SouthBeach/Palms/4090/AlcOTC.htm.

Takže mám ho brát?
Když teď po čase přemýšlím, jestli bych si stejný telefon pořídil znovu, musím odpovědět kladně. Tehdy za takové peníze lepší mobil snad neexistoval a i když je dnes nabídka telefonů nejnižší třídy odlišná, o telefonech Alcatel pořád stojí za to uvažovat. V nabídce operátorů jich najdete více, prakticky se ale liší jen barvou a drobnostmi v designu, funkčně jsou téměř stejné. Doporučuji však poohlédnout se po duálním modelu.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (5) Další článek: Ekonomické řešení – Alcatel One Touch Max db

Témata článku: Alcatel, , , Krátký stisk, Mobilita, Klidový stav, Menu, Slabý signál, Telefonní číslo, Občasné volání, Tlačítko, Nejlevnější mobil, Duální model, Ostatní mobily, Přesný stav, Celá čára, Dlouhá zkušenost, Čistý čas, Použitelná funkce, OTC, Telefon, Plastový telefon, Textová zpráva, Telefonní seznam, Club