UMPC mivvy UM470: dojmy ze žhavé novinky

Kapesní komunikátor, nebo dospělý počítač? Co takhle oboje naráz? Vyzkoušeli jsme nové UMPC mivvy UM470.

Společnost mivvy je na českém trhu zastoupena poměrně širokou paletou zařízení, ve které nechybí zajímavé mobilní telefony (mivvy music či mivvy ch@t), hudební přehrávače a také UMPC. Novinka s označením UM470 je nástupcem modelu UM400, oproti kterému přidává několik vylepšení. Starší čtyřstovka se v České republice začala prodávat zhruba před rokem a díky přijatelné ceně a dobrým hardwarovým parametrům se dočkala úspěchu, a tak bylo jasné, že výrobce brzy přijde s něčím novým. Nám se podařilo dostat k předprodukčnímu vzorku nového UMPC, který jsme si pečlivě vyzkoušeli, zde jsou naše první dojmy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
UMPC mivvy UM470 na oficiálních fotografiích

Pokud vám zkratka UMPC není příliš známá, pak vězte, že se jedná o zařízení, která se v malých rozměrech snaží nabídnout stejné funkce, jako notebooky nebo běžné počítače. Jde o poměrně specifickou skupinu produktů, která jsou nejčastěji vybavená dotykovým displejem pro snazší ovládání a dostatečně velkým akumulátorem zajišťujícím dlouhou výdrž v terénu.

Změny spíše kosmetické...

Pokud bychom oba modely postavili vedle sebe, všimli bychom si pouze nepatrných změn; UM470 se po stránce designu liší pouze v předním krytu, zadní část a výsuvná hardwarová klávesnice zůstaly stejné, jako u starší UM400. Dotykový displej s úhlopříčkou sedm palců je lemován stříbrným rámečkem, do kterého jsou zapuštěné některé funkční klávesy a malý touchpad, který oceníte v případě, že k UMPC nemáte připojenou myš. Jednotlivá tlačítka na pravé straně slouží například pro spuštění aplikace webové kamery, regulaci podsvícení displeje (lze měnit v osmi krocích) či změnu rozlišení displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostatek ovládacích prvků vždy po ruce

Na levé straně najdeme dvojici malých kláves, které simulují pravé a levé tlačítko myši. V horní lince nad displejem má své místo webová kamera, která nově nabízí rozlišení 1.3MPx, starší model disponoval pouze VGA snímačem. V pravém rohu přibylo několik nových signalizačních diod, které informují o aktivních komunikačních modulech, nabíjení či vybité baterii. Zadní strana počítače nabízí dvojici mono reproduktorů a výklopný stojánek, který je možné oddělat. Pod ním se nachází speciální BAY konektor, do kterého lze osadit externí GPS modul nebo digitální televizní tuner. Ve spodní části najdeme Li-Pol baterii s kapacitou 3900mAh. Při běžném používání bez aktivního Wi-Fi nám UMPC vydrželo nabité přes 4 hodiny, podsvícení bylo nastaveno na střední úroveň, v případě aktivního bezdrátového připojení klesne výdrž na necelé tři hodiny.

Levý bok je osazený slotem na paměťové karty SDHC/MMC a své místo zde má i první USB konektor. Ten druhý najdeme na spodní hraně výsuvné klávesnice a jeho umístění by rozhodně mohlo být vyřešeno lépe. Pokud si UMPC opřete o zadní stojánek a do USB připojíte nějaké zařízení, bude konektor namáhán celou vahou počítače a ještě se vám bude plést. Na spodní hraně dále nechybí VGA-Out a speciální konektor pro připojení k dokovací stanici, která nabízí další konektory a také síťovou přípojku RJ-45.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozšiřující konektory a kryt baterie na zádech přístroje

Pravá část ukrývá konektor pro připojení napájecího kabelu, vstup na externí mikrofon a 3,5mm výstup na sluchátka. Pod ním se nachází mále tlačítko simulující stisk kláves Ctrl + Alt + Delete. Pro zapnutí, uspání nebo uzamčení počítače využijete polohovatelného posuvníku a malé dvojtlačítko vám pomůže s regulací hlasitosti.

Dobrý výkon v malém balení

Výrobce nový model UM470 osadil stejným procesorem, jako v případě staršího brášky. 1,2GHz procesor VIA ULVC7-M se 400MHz sběrnicí není žádný slaboch a testovaný vzorek s předinstalovaným operačním systémem Windows XP Home SP3 běhal opravdu svižně. Staršímu modelu byla často vytýkána velikost operační paměti RAM, ale zde se bohužel kvůli omezení chipsetu žádná změna nekoná. Spokojit se tedy budete muset s 768 MB, ze kterých je ještě 64 MB sdíleno s grafickou kartou s jádrem UniChromePro. Pro operační systém Windows XP je to dostačující, Vista je ale v tomto směru mnohem náročnější.

Kapacita pevného disku dozrála na hodnu 60 GB, připojený je přes PATA rozhraní a nabízí maximálně 4200 otáček za minutu, což u platformy UMPC zcela dostačuje. Výrobce si zaslouží pochvalu za nový displej, který nyní podporuje hardwarové rozlišení 1024 × 600 bodů, softwarovou emulací je pak možné přepnout se na ještě vyšší hodnoty. Na přímém sluníčku by čitelnost displeje rozhodně mohla být lepší, to je ale problém většiny UMPC.

Určitě je škoda, že počítač v základu neobsahuje žádný telefonní modul či podporu přenosů přes UMTS/HSDPA sítě, výrobce však nabízí externí EDGE modul do USB. Tento neduh ale vyvažuje bezdrátový Wi-Fi modul podporující standardy 802.11b/g a Bluetooth ve verzi 2.0. Prohlížení internetu přes Wi-Fi je díky dobrému rozlišení displeje velice pohodlné, stejně jako práce s kancelářskými aplikacemi či sledování filmů. Mivvy si přitom zachovává přijatelné rozměry 190 × 120,8 × 30mm a hmotnost 720 gramů včetně akumulátoru.

Na videu si nové mivvy můžete prohlédnout pěkně z blízka, podíváme se také na hardwarovou klávesnici a vyzkoušíme si funkční tlačítka (regulace podsvícení, změna rozlišení). Reakce operačního systému a dotykového displeje jsou opravdu rychlé.

Za cenu levného notebooku

Mivvy UM470 se na našem trhu začne prodávat v druhé polovině srpna ve třech různých variantách. Za samotné zařízení bez operačního systému zaplatíte 15 999 Kč, s předinstalovanými Windows XP Home edition vás přijde na 17 499 Kč a s Vistou Home Premium na 17 999 Kč. V balení kromě zařízení samotného naleznete baterii, cestovní nabíječku, náhradní stylus a CD s ovladači a uživatelským manuálem v češtině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

mivvy UM470 ve zkratce:

  • Operační systém: bez OS / Windows XP Home / Windows Vista
  • Procesor: VIA ULVC7-M, 1,2GHz, 400MHz FSB
  • Paměť: DDR2-533, 768MB RAM
  • Chipset: VX700
  • Grafický čip: UniChromePro, integrovaný v VX700
  • Displej: Dotykový 7" LCD, WSVGA (1024×600), LED podsvícení
  • Pevný disk: PATA 60GB, 1,8" HDD, 4200RPM
  • Baterie: Li-Pol s kapacitou 3900mAh, 28.86W
  • Wi-Fi: 802.11 b/g
  • Bluetooth: ano, 2.0 + EDR
  • Webová kamera: 1,3Mpx, použitelná pro VoIP
  • Reproduktory: Mono, 1W
  • Rozměry: 190mm x 120.8mmx 30mm
  • Hmotnost: 720g
  • Konektory/porty: 2x USB 2.0, SD(HC)/MMC čtečka karet s podporou SDIO, VGA out, výstup na sluchátka, mikrofon nebo reproduktory
  • Volitelné příslušenství: Dokovací kolébka, GPS navigace, digitální TV tuner
  • Stránky výrobce: www.mivvy.eu
Diskuze (29) Další článek: Letní výprodej: Mobilní divize Motoroly k mání s 90% slevou

Témata článku: Mivvy, Mivvy Music, Mivvy Music+, Velký akumulátor, Externí mikrofon, Webová kamera, Malé balení, Novinky, Dokovací kolébka, Malý touchpad, Speciální konektor, Dobré rozlišení, Nov, Náhradní s