United Mobile změnil ceník, vyplatí se?

United Mobile snížil ceny volání u 90 států světa. Vyplatí se nebo jsou výhodnější roamingové tarify našich operátorů?

V úvodu jen malá rekapitulace. United Mobile je nadnárodní virtuální operátor, který se specializuje na volání v zahraničí a ve světě již působí několik let. Konkrétně od roku 2001, kdy byl založen. Své služby poté začal veřejně nabízet o rok později. Od té doby neustále rozšiřuje své působení a v současné chvíli umožňuje levné volání mezi 140 státy světa. United Mobile má nyní u nás nejen „pokrytí“, ale také oficiální české zastoupení.

Tip: Přehled zemí, kde je možné využívat služby operátora naleznete zde.

Nové SIM karty

United Mobile nemá vlastní síť, využívá sítí partnerských operátorů po celém světě. Domovskou sítí je pro něj lichtenštejnský Mobilkom, jehož SIM karty využívá. Na SIM kartách United Mobilu sice najdete typické zelené logo, mezinárodní předvolba telefonního čísla +423 však jasně poukazuje na lichtenštejnský původ SIM karty.

Operátor nyní nabízí všem svým stávajícím zákazníkům výměnu SIM karty za novou karu Plus. Nová SIM karta s anglickou předvolbu +44, oproti původní SIM kartě (+423) je menu telefonu v českém jazyce a veškerý zákaznický servis také. Další výhodou nové SIM karty bude již v nejbližší době možnost využívat i datové služby. Výměna SIM karet je do konce měsíce srpna zdarma.

Kartu si můžete vyměnit pouze on-line na webu operátora po přihlášení do on-line účtu „Můj přehled“ – kliknutím na nabídku „upgrade your card for free“. Poté obdržíte do 14 dnů poštou novou SIM kartu Plus. Po aktivaci nové karty a převedení zbylého kreditu na novou SIM kartu bude původní SIM karta s předvolbou +423 deaktivována.

Změny v ceníku služeb

Na začátek bych chtěl poznamenat, že ceník služeb United Mobile je na první pohled poměrně složitá záležitost. V dalším textu budu používat slova zóna a oblast, je to kvůli snazší orientaci v ceníku, jinak pro nás mají obě slova shodný význam. Celý svět je nově rozdělen do šesti zón (místo sedmi), přičemž vždy záleží na tom v jaké zóně se právě nacházíte a do jaké oblasti směřujete svůj hovor, respektive ho přijímáte. Státy v jednotlivých zónách ovšem není vůbec snadné nějakým jednoduchým způsobem zobecnit. Například v zóně první nalezneme spolu se sousedním Rakouskem či Francií také například Seychely nebo karibský Trinidad a Tobago.

Důležité je, že do zóny jedna a dva spadá drtivá většina ze 140 států, ve kterých je možné s United Mobile telefonovat, také se zde neplatí za příchozí hovory. Další důležitou skutečností je pro našince fakt, že nejvíce jeho hovorů do mobilní sítě (možná všechny) se budou řídit voláním ze zóny dva nebo jedna do oblasti dva. Do té spadají i české mobilní sítě, pevné sítě jsou zařazeny do jedničky. Pro toto schéma jsem vytvořil následující tabulku:

United Mobilezóna 1zóna 2
příchozí hovory0 Kč0 Kč
spojovací poplatek při odchozím hovoru7 Kč7 Kč
odchozí hovory*16 Kč22 Kč
SMS11 Kč11 Kč

*odchozí hovory jsou směřovány do oblasti 2 (mobilní sítě drtivé většiny států)

Volání ze zóny jedna do oblasti dva vyjde stejně jako dříve na 16 Kč za minutu, z 11 Kč na 8 Kč byla snížena sazba za volání ze zóny jedna do oblasti jedna a v rámci vlastní sítě v oblasti jedna. Tím došlo k ohlášenému zlevnění volání u devadesáti států. Operátor se ovšem již nechlubí dalšími změnami: zdražením příchozích hovorů v zóně pět o 12 Kč na aktuálních 28 Kč a přesunutí některých zemí do nejdražší zóny šest, kde minuta příchozího hovoru vyjde na 42 Kč.

Ceník vzhledem k dlouhým seznamům států a typu sítí působí poněkud nepřehledně. Zajímavostí je zařazení Spojených států amerických současně do zóny pět i jedna. Ke každému odchozímu hovoru je ještě nutné připočíst jednorázový poplatek 7 Kč. Pro představu můžete sami nahlédnout do nového ceníku služeb United Mobile, pro zvědavce přidávám i odkaz na starší ceník.

Tip: Ceny za volání pro konkrétní situaci vám spočítá orientační kalkulačka na webu operátora.

Vyplatí se?

Další srovnání začnu u nás v Evropě. V důsledku regulace ze strany orgánů Evropské unie nyní můžeme v rámci 27 unijních států volat za ceny pohybující se pod 16 Kč a přijmout hovor za něco málo přes 8 Kč. Kromě Bulharska, které United Mobile řadí do zóny dva, spadají všechny země EU do zóny jedna. V zóně jedna dále najdeme téměř celý zbytek zemí Evropy, vybrané africké a asijské země a Austrálii. Jak naši operátoři, tak United Mobile účtuje roamingové hovory v intervalu 60 sekund. Srovnání s eurotarify našich operátorů naleznete v následující tabulce:

Operátor00O200T-MobileVodafoneUnited Mobile
odchozí hovor16,60 Kč16,54 Kč16,70 Kč16,00 Kč
příchozí hovor8,15 Kč8,09 Kč8,20 Kč0,00 Kč
spojovací poplatek 
při odchozím hovoru
0,00 Kč0,00 Kč0,00 Kč7,00 Kč
SMS*11,90 Kč9,52 Kč8,33 Kč11,00 Kč

*ceny za odeslání SMS se mohou u T-Mobile a Vodafone mírně lišit dle zóny

Srovnání s našimi operátory v dalších zemích světa už je téměř nadlidský úkol, zvláště vezmeme-li v úvahu roamingové zvýhodnění, která nabízejí. U O2 je to Smart Roaming, u T-Mobile Cestovatel a u Vodafone Passport. Běžné roamingové ceny našich operátorů jsou ve zbytku světa poměrně vysoko, najdete je zde v tomto článku. Vše je závislé na zemi, do které cestujete. Pro cestování po Evropě se United Mobile nevyplatí, i když to může být individuální. U ostatních zemí světa naopak ano. Napříkad příjem hovorů zdarma v Austrálii už je důvod pro koupi předplacené karty United Mobile. Cena SIM karty s kreditem ve výši 280 Kč je 790 Kč, objednat si ji můžete na webu operátora. Ovšem nikdy nesmíte zapomínat na to, že SIM karta nemá české telefonní číslo a volajícímu budou hovory účtovány jakoby volal do Anglie (popř. do Lichtenštejnska).

Tip: Na toto téma probíhá diskuze na našem fóru.

Po roamingové smršti vyvolané EU už má United Mobile daleko menší sílu zaujmout. Usiluje však o další razantní snížení cen mezinárodního volání a hodlá svým zákazníkům nabídnout nové služby. Za tímto účelem navázal operátor spolupráci se společností Skype. Konkrétní nabídka nových služeb bude představena začátkem října.

Diskuze (12) Další článek: Resco obnovuje řadu populárních programů pro Windows Mobile

Témata článku: , , , Unit, Mezinárodní předvolba, MOBI, Seychely, United, Tobago, Mobil, Trinidad a Tobago