UNU: herní konzole, televize a tablet v jednom [CES]

Placka s dotykovým displejem? Nuda. Snakebyte přidává dock, televizní/QWERTY a herní ovladače, které jeho UNU promění na centrum domácí zábavy.

Na letošním CESu byla vidět silná snaha výrobců vymanit se z šedi hranatých, placatých a veškeré konkurenci podobných tabletů. Někdo na to šel přes hry, jiný přes televizi, německá firma Snakebyte představila multifunkční kombinaci UNU. Základem je tablet s operačním systémem Android, dostanete k němu dock s přímým připojením na televizi (zesilovač, reproduktory atd.) a dva dálkové ovladače.

Klepněte pro větší obrázek

Jeden z nich připomíná televizní DO, díky funkci Air Mouse (funkce názorně vysvětlena níže na videu) ale ovládnete kurzor a celý operační systém, na zádech pak je QWERTY klávesnice pro pohodlné vkládání textu. Druhý ovladač je herní, výsledkem pak má být, že si sednete k televizi, v ruce držíte gamepad a celý zážitek připomíná hraní na konzoli. Tenhle prvek také odkazuje na kořeny firmy Snakebyte, protože ještě donedávna byly herní ovladače jejím hlavním prodejním artiklem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snakebyte UNU a jeho multimediální dock
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Air Mouse má na zadní straně QWERTY klávesnici. Dostanete také bezdrátový gamepad
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí Androidu je uzpůsobené pro snadné ovládání „vzdušnou myší“, UNU tak poslouží jako Smart TV

Ne všechny hry jsou kompatibilní s bezdrátovým gamepadem, a tak tablet obsahuje speciální tlačítko, které umožní spárování softwarových tlačítek ve hře se skutečnými tlačítky na herním ovladači. Když si uvědomíme, že Android poslouží i jako hudební přehrávač, internetový terminál atd, v mnoha domácnostech by mohl Snakebyte UNU posloužit jako obývákový počítač.

Na CESu společnost vystavovala pouze maketu, přístroj tedy ještě není hotový, ale na trh se prý dostane ještě v roce 2013. O technických parametrech se Snakebyte nechce příliš bavit, a tak můžeme posloužit pouze odhadem úhlopříčky displeje: 8 palců a poměr stran 4:3.

Na první pohled jde o docela obyčejný tablet s haldou příslušenství, které si můžete koupit i k jiným přístrojům. Na druhou stranu je celá kombinace odladěná, příslušenství funguje a uživatele, který nemá chuť na nákupní experimenty, nečekají žádná nepříjemná překvapení. Nebo se to alespoň předpokládá – jak tahle kombinace bude fungovat ve skutečnosti, ale uvidíme, až se nám dostane do rukou.

Diskuze (5) Další článek: Operátorská amnestie: utečte z okovů díky změně DPH

Témata článku: , , , , , Herní konzole, Herní, Obyčejný tablet, Televize, Německá firma, Tab, Konzole, Internetový terminál, Prodejní artikl,