Úřad pro Galileo nabízí vysoké platy. Přesto netáhne

Úřad pro dohled nad evropským navigačním systémem Galileo (GSA), který má od prvního září začít pracovat v Praze, Čechy neláká. „Na aktuálně vypsaných osm míst se do včerejška přihlásilo z Česka šest uchazečů,“ sdělil deníku E15 státní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš, který má informace od pracovníků GSA. Poptávku ze strany občanů jiných členských států agentura neprozradila. Od loňského září bylo na nové pozice vyhlášeno 15 výběrových řízení.

Platy, které Evropská unie nabízí, jsou přitom lákavé. U neukončených soutěží se pohybují od 2500 do 8000 eur, v přepočtu 62 500 až 200 000 korun. Jsou sice menší o částku, jež zohledňuje, že Praha patří do jiné nákladové kategorie než Brusel, ale i tak jde o násobky tuzemských platů. Průměrná česká mzda loni stoupla na 24 319 korun, v hlavním městě na 29 744. „Myslím, že může jít o kombinaci nezájmu, nevědomosti a strachu z neúspěchu, stejně jako o pesimismus,“ řekl Dobeš.

Klepněte pro větší obrázek

Problém je také v Bruselu, kde GSA sídlí. Do Česka nechce přejít pětina ze 42 pracovníků. Odrazují je nižší platy a absence Evropské školy, na níž se vyučují tři hlavní evropské jazyky. Se stěhováním se počítá v létě. Doplnit lidské zdroje, jichž má být v Praze padesát až šedesát, se pokusí nové tendry. A to jak na neobsazené pozice, tak na doplnění počtu. Příležitost ke stážím, konkrétně v oboru IT, mají také studenti a absolventi odpovídajících oborů.

O přidělení správní části systému Galileo do Česka rozhodli ministerská rada pro konkurenceschopnost za přítomnosti tehdejšího šéfa rezortu průmyslu a dopravy Martina Kocourka v prosinci 2010, předchozí snažení zabralo více než čtyři roky. Výhodou Prahy se stala předem vybraná budova bývalé ČKA, za niž bude GSA platit nájem v symbolické výši 1 euro.

Po uplynutí této doby poskočí poplatek na 75 procent tržní ceny. V objektu nyní vrcholí stavební činnost, která skončí začátkem května. Okna musí chránit bezpečnostní fólie, přenos dat zajistí optické kabely, jež neumožňují elektromagnetické záření, a tudíž odposlech nežádoucích dat.

Práce platí Česká republika, výši investic ministerstvo financí s ohledem na jejich zvláštní režim neuvádí. Poté přebírá štafetu GSA, jež vypíše zakázky za své peníze. Půjde třeba, jak už bylo oznámeno, o vybavení nábytkem za pět milionů korun.

Přesvědčit personál v Bruselu, že se jim v Praze může líbit, se mezitím snaží příslušná ministerstva ve spolupráci s dalšími institucemi a firmami. Na základě osobního formuláře, který zaměstnanci agentury v Belgii vyplňují, se jim pokouší sehnat odpovídající ubytování, předplatné jízdenky na městskou dopravu, dává se dohromady soupiska příležitostí pro kulturní a sportovní vyžití.

Váš názor Další článek: Android 4.0 pro Samsung Galaxy Note s novými grafickými funkcemi

Témata článku: , , , Tehdejší šéf, GAL, Pře, Net, Úřad, Loňské září, Rezort, PLA, Plát, Sportovní vyžití, Elektromagnetické záření, Pro +, GSA, Mzda