US Army má novou zbraň. Zabíjí veškerou elektroniku

Boeing vyvinul elektromagnetickou zbraň pro US Army. Nezabíjí protivníky po tisících, zaměří se na elektroniku v řídícím centru a omezí tak jejich bojeschopnost.

Zbrojní divize společnosti Boeing vyvíjí pro americkou armádu nový druh zbraně. Její funkčnost v úterý úspěšně otestovala v Utahu. Nebezpečnost zbraní se od dávných věků odvozovaly od toho, jak vysoký ničivý účinek zbraň má. Od nožů, pušek a granátů se lidstvo propracovalo až k jaderné bombě schopné zničit a zamořit radioaktivitou mnohakilometrové území. Nová zbraň takové ambice nemá. Cílí na to, co je v dnešní době pro člověka jen stěží nahraditelné a bez čeho se moderní armáda a stát jen stěží obejde - na elektroniku.

Ožívá tak vize z vědeckofantastických filmů, kdy bude možné vyřadit protivníkovi jeho elektrotechnickou infrastrukturu pomocí takzvaného elektromagnetického pulsu. Raketa toho dosahuje vypuštěním vysoce výkonných radiových vln. V prvním testu se střela pohybovala na dvoupatrovou budovou a střela pak pomocí vyslaných mikrovln shodila místnost plnou počítačů. Během testování vyřadila i kameru, která natáčela výsledky uvedeného testu.

Ačkoli má nová zbraň podobu rakety, její zásah je pouhým okem nepozorovatelný. Vše se odehraje ve zlomku sekundy bez výbuchu nebo nějakého viditelného projevu. Až na to, že vaše elektronika umře. Název projektu CHAMP tvoří zkratka z poněkud delšího názvu „Counter-electronics High-powered Advanced Missile Project“, což by se dalo přeložit jako „Projekt na elektroniku cílené vysokovýkonové pokročilé rakety“.

„Tato technologie představuje novou éru v současné války,“ řekl v prohlášení Keith Coleman, programový manažer CHAMP. „V blízké budoucnosti, může tato technologie být použita k tomu, aby se nepřátelské elektronické a datové systémy staly nepoužitelné ještě před tím, než na místo dorazí první vojáci nebo letadla.“ Americká armáda již v minulosti elektromagnetické zbraně použila například ve válce v Perském zálivu. Vlnění vysokých radiových frekvencí poškozuje elektroniku a může ovlivňovat i mozkovou činnost lidí.

Klepněte pro větší obrázek

Vliv tohoto druhu zbraní na lidský organismus není doposud podrobně prozkoumán. Lékaři ale míní, že tyto zbraně dokáží narušit činnost mozku a centrální nervové soustavy. Zásah může lidem způsobovat poruchy vnímání, únavu a ospalost nebo naopak neklid a stres, pocity hladu, žízně, bolesti, svědění, teploty, chladu a podobně.

Diskuze (29) Další článek: Sony Xperia T: kdo chce být James Bond? [recenze]

Témata článku: , , , , Samsung Champ Duos, Lidský organismus, US army, Vojáci, Střela, Nov, Buk, Elektron, Americká armáda