US Army vyvíjí dron, který nestartuje. Do vzduchu jej vystřelí ruční granátomet

Aberdeen Proving Ground pracuje na malém dronu, který se bude do vzduchu vystřelovat z ručního granátometu M320. Dron vydrží kroužit nad bojištěm až 90 minut a vojákům poskne cenné informace o situaci. Takový malý špionážní letoun pro malé skupiny vojáků. Něco takového dosud měli k dispozici pouze vysoce postavení důstojníci.

Systém nese název Grenade Launched Unmanned Aerial System, čili GLAUS. O vystřelení dronu se postará německý granátomet Heckler & Koch M320 (ráže 40 mm), který lze připojit k útočné pušce M16 (vč. verzí M4 a CAR-15, dalším podobným typům nebo samostatně. M320 se obvykle používá k palbě vysoce výbušných, osvětlovacích či slzných granátů, až do vzdálenosti 400 metrů. Využití osvědčené zbraně k odpalování dronu je podstatnou výhodou systému.

M320 je vcelku „měkké“ odpalovací zařízení. Vypálený granát opouští hlaveň rychlostí 76 metrů za sekundu, což je pomaleji než u zbraní na paintball. Díky tomu je granátomet M320 dobrým kandidátem na odpalování relativně křehkých objektů, jako je právě elektronikou napěchovaný drone.

US Army pracuje na dvou verzích. První je kluzákový systém s křídly, druhá spoléhá rotory. Po vystřelení by měl dron aktivovat příslušný letový systém a letět vzduchem stálou rychlostí. Jeden z vojáků ho bude ovládat ze země, kamera bude přenášet video v reálném čase. Energii zajistí baterie, dosah je 2 km, maximální letová výška 600 metrů a výdrž až 90 minut.

GLAUS může hledat optimální pozici pro umístění odstřelovače nebo jiného vojenského specialisty. Stejně tak by mohl vytyčit bezpečnou trasu pro průchod rizikovou oblastí. Dokáže vystopovat vojáky protivníka, stejně jako vlastní vojáky, pokud se ztratí anebo jsou zranění.

Diskuze (1) Další článek: Samsung Galaxy Z Flip 2 by mohl dostat tři foťáky a větší vnější displej

Témata článku: , , , , Vzduch, Vystřelení, Odpalování, Granátomet, CAR, NÉST, US army, PAI, Vojáci, Dron,