Ušetřete za mobil celé tisíce

Chcete si pořídit nejnovější telefon se slevou a ještě před uvedením na český trh? Nakupujte na internetu, je to překvapivě jednoduché!

Pokud rádi nakupujete nejrůznější zboží na internetu, možná využíváte aukční servery, kde lze sehnat zajímavé zboží s výhodnou cenou. V internetových aukcích se objevují jednotlivci i firmy, všichni většinou nabízejí různé produkty, včetně nových mobilních telefonů nejrůznějších značek a původu.

Jestliže vás napadlo navštívit zahraniční internetové aukce, např. americkou mutaci serveru eBay, objevili jste mezi tisíci nabídkami i žhavé mobilní novinky, na jejichž uvedení do prodeje u nás si ještě pár týdnů počkáme nebo se s nimi ani nesetkáme. Typickým hitem eBay byl a stále je iPhone, dobře se prodávají nejrůznější čínské napodobeniny i originální telefony, nezapomeňme na mobilní příslušenství. Při pohledu na ceny v dolarech a stále výhodnějším směnném kurzu s českou korunou, je myšlenka k nákupu telefonu za oceánem více než lákavá. Jaká jsou úskalí takové koupě?

Daně řídí obchod

Jestliže nepatříte mezi šťastlivce, kteří mají v USA příbuzné či známé, případně se tam nechystáte služebně nebo na výlet, musíte využít možnost zaslání zakoupeného přístroje poštou domů. V porovnání s převozem v osobním zavazadle, který je zcela zdarma a bez komplikací, musíte najít prodejce podporující zasílání prodaného zboží do Evropy nebo využít specializovaných služeb pro posílání zásilek do Česka.

Dle nařízení Celní správy ČR platí pro nákupy zboží po internetu, že zboží doručené z tzv. třetích zemí (tj. zemí mimo EU) je pod celním dohledem a před vpuštěním do volného oběhu podléhá vyměření celního dluhu. Celním dluhem je clo, daň z přidané hodnoty a další poplatky vyměřované při dovozu zboží. Aktuální celní sazebník Evropské komise je k dovozu mobilních telefonů smířlivý, nevyměřuje mu totiž žádné clo.

K ceně zakoupeného zboží se tak musí připočítat „jen“ poštovné a daň z přidané hodnoty (DPH), to je vše. Poštovné se zpravidla projeví do aktuální ceny výrobku již při zakoupení na eBay, 19% DPH se připočítává až v celním skladu a vy jej zaplatíte podobně jako dobírku při doručení kurýrem či pošťákem. Výpočet DPH se počítá z celkové částky za zboží a poštovné. Z tohoto faktu vyplývá, že pokud se vám podaří prodejce mobilu přesvědčit, aby zásilku označil co nejnižší pořizovací cenou, zaplatíte za nový mobil ještě méně. Ze zkušenosti českých nakupujících však plyne, že američtí obchodníci toto dělají jen výjimečně, na rozdíl třeba od jejich čínských kolegů.

Zajímavým řešením je popsání balíku jako dar „Gift“, celníci totiž pak nutně nezapočítávají do celkové ceny poštovné, pouze cenu zboží. Tento trik však funguje pouze při použití klasické pošty, nikoli zásilkové služby.

Při nákupech v evropských aukcích či obchodech se již nemusíte obávat doplácení DPH při příjmu zboží. Díky našemu členství v EU jej totiž jednoduše zaplatíte v zemi nákupu zboží. Je tedy jedno, zda budete nákupy realizovat v britském či německém internetovém obchodě.

Při nákup mobilu v USA platí, že na něj nelze uplatnit záruku v autorizovaných servisech v Evropě. Tento faktor pravděpodobně představuje nejviditelnější mínus, jen někteří výrobci vybraných produktů (většinou jde o drahé výrobky jako jsou notebooky, fotoaparáty apod ) totiž nabízejí mezinárodní záruku. U levných výrobků (to jsou i mobily) by se výrobcům tzv. international guarantee jednoduše nevyplatila, proto bývají označeny nálepkami s textem „only for U.S. market“.

Zbývající část článku si můžete přečíst v Mobilitách 4/2008, které vyjdou už tento čtvrtek 17. dubna. Předplatitelé časopisu k němu mají přístup již nyní – stačí kliknout na následující odkaz.

Diskuze (1) Další článek: Experiment: napodobili jsme, jak výrobci tvoří ceny

Témata článku: Apple iPhone 4GB, Tisíc, Tis, Celníci, MOBI, Zakoupené zboží, Vybraný produkt, Mobil