Úvod do světa patchování: mobily umí víc, než tušíte

Vadí vám některé funkce telefonu nebo jejich nabídka? Obtěžuje vás mobil neustálými potvrzovacími dotazy? Chtěli byste změnit software svého mobilního přístroje k nepoznání? Řekneme vám, jak na to, a zasvětíme vás do tajů mobilního tuningu.
Kapitoly článku

Systémové patche

Jsou asi alfou a omegou patchování. Jde opravdu o funkční změny, které nemají většinou ani vzhledové efekty, ale pouze zpříjemňují a ulehčují práci. Jejich instalace se řadí k těm nebezpečným. Rozhodně se nedoporučuje je aplikovat přes sebe. Například mám-li patch, který mi umožní zamezení zobrazení všech dotazovacích hlášek a aplikuji ho na fullflash, ve které je patch, který odstraňuje dotazovací hlášku před smazáním SMS, pak by to nemuselo dělat dobrotu. Proto by se měl nejdříve již nainstalovaný patch odstranit a následně aplikovat ten první.

Tato vylepšení mohou být opravdu velmi zásadní. Příkladem je zvětšení paměti telefonu o několik megabajtů umazáním nepotřebných souborů. Velice zajímavá je také možnost vytvoření tzv. blacklistu, což je speciální skupina lidí. Pokud vám zavolá některý z kontaktů, který v ní je, pak bude provedena automatická akce, např. odmítnutí hovoru. Na druhou stranu jsou ale i malinkaté patche, které odstraňují různé drobné neduhy mobilu, které se nedají nastavit nebo vypnout v nastavení. Těmi může být například vypnutí vibrací při budíku nebo již zmiňované odstranění různých potvrzovacích hlášek, které jen pijí krev.

Grafické úpravy

Grafické patche jsou jakýmsi bonbónkem. O jejich funkčních přínosech by se dalo spekulovat, ale za to přinášejí to, co si každý „tuner“ přeje nejvíce: obdiv a odlišení se od ostatních. Jednou z nejznámějších úprav softwaru v této kategorii je odstraňování obrázků operátora z nejrůznějších nabídek telefonu. U nás je to především T-Mobile, který instaluje do mobilů své nastavení. Může jít také o změnu fontu písma nebo všech ikonek. Dnes již existují programy, které vytáhnou z fullflash veškeré obrázky, které obsahuje a nahradí je jakými budete chtít. Takže grafické patche si můžete vlastně vyrobit sami.

 
Patche: změna ikonek v menu • indikátor stavu sítě •  hodiny jako spořič obrazovky

Programy, bez kterých to nejde

Patchovací program je velký pojem. Je jich mnoho a liší se podle typu mobilu i podle nabízených funkcí. Proto nechci propagovat jeden konkrétní. Jeho výběr ale přizpůsobte jednoznačně svým potřebám. Na internetu o nich najdete mnoho informací a opět ve fórech mnoho zkušeností. Vyzkoušejte jich klidně více, ale používejte především jeden, protože fullflash a patche většinou fungují a jsou určeny pouze pro jeden konkrétní program. Důležité je také jeho správné nastavení. Je lépe otestovat spojení nejdříve na klasických programech pro správu telefonu a teprve potom se pouštět do samotných úprav. Zjistíte tím totiž, zda je tok dat nepřerušovaný a jak přesně má být spojení nastaveno.

A jdeme na věc

Teorii již znáte. Jakmile budete mít vše potřebné, můžete se do úprav svého mobilu pustit naostro. Vypnete telefon a ještě lépe vyndáte SIM kartu. Poté připojíte mobil k počítači pomocí kabelu a spustíte proces v programu. Ten vás pravděpodobně vyzve ke krátkému stlačení červeného tlačítka, čímž získá kontakt s telefonem a pak již můžete začít s vylepšováním podle instrukcí v programu. Nezapomeňte na zálohu! Až aplikace patche skončí, nikdy ne dříve, odpojíte telefon v programu tlačítkem odpojit (pokud program neprovedl odpojení sám po dokončení). Nikdy ne přímo kabelem. Pokud vše proběhlo v pořádku, můžete zapnout mobil a využívat výhod nového patche.

Mně to nejede

Pokud se telefon po aplikaci patche nechce spustit nebo dělá telefon zásadní chyby, nepanikařte. Zkuste nejdříve vyjmout a znovu vložit baterku a poté zapnout. Pokud to nepomůže a váš program umožňuje i odstranění patche, pak této funkce využijte. Jestliže to neumí nebo to nepomohlo, vraťte se k záloze fullflash a zkuste ji znovu nahrát do telefonu. Pokud ani to nezabere začíná být situace poněkud vážná. Můžete vyzkoušet další programy, zda se nespojí s telefonem a nebudou umět pomoci. Na internetu se dá najít i software pro opravu takto poničených mobilů. Rady můžete najít také v diskuzních fórech a jakmile budete úplně bezradní, můžete zkusit štěstí v servisu.

Názor a zkušenosti

Každý patchuje na vlastní riziko, zodpovědnost a s vědomím, že mu v nouzi nikdo zadarmo nepomůže. Sám si tímto způsobem telefon vylepšuji a problémy jsem nikdy neměl a pokud ano, dokázal jsem si s nimi poradit. Ale na druhou stranu jsou lidé, kteří se pokusili jen jednou telefon upravit a byl nenávratně ztracen. Softwarové úpravy telefonu jsou jakousi sázkou do loterie, nikdy nevíte, co se vám může pokazit. Výhra je však jako vždy lákavá.

Myslím si, že při patchování v rozumné míře a s rozvahou je riziko poškození telefonu minimální. Je nutné mít velkou dávku trpělivosti. Například stažení nebo nahrání fullflash trvá okolo 30 minut, kdežto nahrání patche se vejde většinou do jedné minuty. To svádí k aplikaci více patchů najednou a tím se samozřejmě šance na poškození zvyšuje. A proto buďte trpěliví a nespěchejte, vše si důkladně pročtěte, promyslete, vyzkoušejte a teprve poté se do toho pusťte.

Témata článku: , MOBI, Imei čísla, Mobil, Svět, Patch, Nepotřebný soubor, Kompletní změna, Úvod