Už v létě dostaneme LTE. S ovacemi opatrně

O2 spustí LTE ještě v červnu, T-Mobile to odpálí v červenci. Jak je to možné, když aukce o „LTE frekvence“ teprve začíná?

S odstupem dvou dní rozeslali Telefónica O2 a T-Mobile pozvánky na tiskové konference, kde oznámí spuštění technologie LTE v České republice. O2 se chlubí, že tahle rychlá data rozjede jako první v ČR. Pilotní provoz začne v zatím blíže neurčené vísce 10 Km od Prahy a spouštět se bude 19. června. T-Mobile se trochu opozdí, zato prý nabídne to nejrychlejší, co dnes existuje. Pilotní provoz proběhne přímo v Praze, začne 11. července a ostrý start LTE je naplánován na podzim.

Máme důvod k radosti? Operátoři způsobí mediální poprask, formálně se přidáme na seznam zemí s LTE, ale jak bude vypadat praxe? Rozhodně nejásejte předčasně, tohle se daleko za rámec „pilotního provozu“ nedostane.

Klepněte pro větší obrázek
Operátoři se budou v příštích měsících tak trochu vytahovat

LTE před aukcí o „LTE frekvence“?

Možná vás teď napadla prostá otázka: Jak je možné, že operátoři spouští LTE, zatímco aukce kmitočtů pro LTE teprve začíná? Jednoduše. Operátoři u ČTÚ požádali (O2 zde a zde, T-Mobile zde a zde) o tzv. technologickou neutralitu v pásmech, která už vlastní (900 a 1 800 MHz). Úřad jim po vzoru jiných evropských trhů vyhověl, frekvence už nejsou omezené co do provozované technologie, takže je spuštění LTE možné.

Možná vás i teď napadají otázky: Není to klička, která operátorům umožní obejít přísná rozvojová kritéria aukce? Nezačnou teď stavět LTE v Praze a dalších lukrativních oblastech? Nebudou tak zvýhodněni proti případnému čtvrtému operátorovi, který by s vydraženými frekvencemi musel LTE stavět na venkově?

Na tohle už tak jednoduchá odpověď není, ale nemělo by se to stát. Spuštění LTE, o kterém se píše v úvodu článku, bude opravdu jen ukázkou síly. Na celoplošné LTE budou operátoři potřebovat obrovskou kapacitu spektra, kterou dnes nemají a mohou ji získat až v aukci. Teoreticky by to šlo, operátor by mohl celou svou GSM síť na frekvenci 1 800 MHz přepnout na LTE. Ale za současné situace by se to rovnalo ekonomické sebevraždě. Operátor by tak přišel o zákazníky, kteří platí za hlasové služby a znamenají nosnou část jeho příjmů. LTE zatím hlasové hovory neumí, lidé dnes nemají techniku, se kterou by LTE využili, a tak by v naší hypotetické situaci odešli ke konkurenci.

Diskuze (57) Další článek: Motorola Motoluxe: netuctová kráska [recenze]

Témata článku: , , , , Klička, Jednoduchá odpověď, DOS