Už žádné výpadky a přeslechy. Snapdragon Sound pohlídá kvalitu bezdrátového zvuku

Zcela bezdrátová sluchátka (tzv. TWS – true wireless) jsou čím dál populárnější. Nikoli jen díky poslechu hudby, ale protože pandemie koronaviru vedla mnohé k práci z domova, sluchátka se stala nutností k vyřizování videohovorů. S kabely se v dnešní době už nechce nikdo obtěžovat.

Ovšem u méně kvalitních bezdrátových sluchátek, na rozdíl od těch kabelových, se můžeme častěji setkat s výpadky zvuku, zkreslením nebo zpožděním. Na eliminaci nežádoucích jevů a poskytnutí garantované kvality bezdrátového zvuku se zaměřuje nový projekt Snapdragon Sound od známého výrobce (nejen) mobilních čipsetů Qualcomm.

Pod hlavičku Snapdragon Sound se řadí hned několik technologií, od mobilních a sluchátkových procesorů, přes DAC (digitálně analogové převodníky), ANC (aktivní potlačení hluku), až po kodeky. Cílem společnosti je, aby se zákazník u sluchátek a připojených zařízení označených „nálepkou“ Snapdragon Sound mohl spolehnout na určité minimální kvalitativní standardy.

Qualcomm uvádí, že takto vybavené produkty mohou poskytovat podporu 24bitového 96kHz signálu pro vysoce věrnou kvalitu zvuku. Přítomna je i 32kHz vzorkovací frekvence pro lepší kvalitu hovoru. To zase zabrání výpadkům spojení během hovorů. Latence (zpoždění) u streamování videa a hraní her je pak 89ms.

Mezi první společnosti, které budou Snapdragon Sound pro vylepšení svých produktů používat, patří Xiaomi a Audio-Technica. Dá se ale předpokládat, že brzy se zástup značek rozšíří. Qualcomm tímto značně upevňuje svou pozici, protože už teď jeho kodek aptX/aptX HD patří ve světě Android zařízení a Bluetooth sluchátek k těm kvalitnějším.

Zdroj: Qualcomm

Váš názor Další článek: Sourozenci Redmi Note 10 a 10 Pro: na pohled skoro stejní, uvnitř přesto rozdílní

Témata článku: , , , , , , , , DAC, Africký národní kongres, Kvalita, Bezdrátová sluchátka, Zvuk, Sluchátko, Pandemie, Hudba,