Užitečné tipy a triky pro Sony Ericsson T610

Víte určitě, že umíte používat svůj Sony Ericsson T610? Zkuste využít jeho potenciál naplno a přečtěte si náš článek s tipy a triky. Najdete v něm jistě několik zajímavých doporučení a rad.
Kapitoly článku

Společnost Sony Ericsson zrovna nechrlí telefony jako na běžícím pásu, ale když už vyjde z její dílny nějaký nový model, vždy to způsobí malé pozdvižení minimálně mezi příznivci této značky. Jedním z posledních počinů je model T610, který přitáhl ke značce Sony Ericsson i některé zaryté uživatele konkurenčních značek. Vzhledem k tomu, že každý výrobce má ve svých modelech specifické rozhraní, činí uživatelům takový přechod větší či menší problémy. Proto se vám možná bude hodit několik dobrých rad a triků.

Sony Ericsson T610 Sony Ericsson T610 patřil mezi největší události minulého roku.

Tip: Nenechte si ujít jeho rozsáhlou recenzi.

Zjištění verze firmwaru v rámci servisního menu

Přístup k těmto informacím, tedy ke skrytému menu Služba, bývá prakticky vždy označován takto: >*<<*<*, přičemž šipky znázorňují směr pohybu joysticku. Prakticky to znamená: 1x pohyb joystickem doprava, zmáčknutí klávesy s hvězdičkou (nedbejte na menu Připojitelnost a v klidu pokračujte dál), 2x pohyb joystickem doleva, opět klávesa s hvězdičkou, ještě 1x pohyb joystickem doleva a ještě jedna hvězdička. Pak by se mělo objevit menu Služba. Zvolením Informace o službě a poté Informace o softwaru se dostanete k požadované verzi firmwaru nahrané ve vašem telefonu.

Rychlý pohyb v menu

Podobně jako u většiny modelů ostatních značek, také T610 podporuje číselné zkratky pro rychlejší pohyb v menu telefonu. Základní matice ikon odpovídá svým počtem a rozmístěním rozložení jednotlivých kláves. Zmáčknete-li tedy za sebou např. klávesy 0, 1 a 3, dostanete se přímo na zobrazení měsíce v rámci kalendáře.

Klávesové zkratky v pohotovostním režimu

Aktivace a deaktivace tichého režimu: stiskněte a podržte klávesu C.

Ukázka screensaveru přibližně na 12 sekund (pokud je aktivován): stiskněte a podržte klávesu #.

Aktivace hlasového příkazu: stiskněte a podržte některou z postranních kláves pro ovládání hlasitosti. Pozor, ozve se velmi tiché pípnutí vyzývající k vyřčení hlasového příkazu, které uslyšíte pouze s telefonem přiloženým k uchu.

Vyhledání kontaktu začínajícího určitým písmenem: zmáčkněte a podržte některou z kláves 2 až 9. Vstoupíte do telefonního seznamu na pozici písmene, které je na klávese na prvním místě.

Zjištění kódu IMEI: napište *#06#.

Načtení vlastního menu z pohotovostního režimu

V rámci položky Vlastní menu potvrďte volbu Upravit vlastní. Z nabízených možností vyberte jednu, která není momentálně používána (např. Příslušenství), a současně přepište nabízené číslo na 1 – to je nezbytné. Vše potvrďte pravým kontextovým tlačítkem. Nyní se při pohybu joysticku doleva v pohotovostním režimu současně s tónem doprovázejícím hlášku Momentálně nedostupné načte celé Vlastní menu.

Kopírování a vkládání čísel v rámci úpravy kontaktu

Pokud z nějakého důvodu chcete změnit typ čísla v rámci jednoho kontaktu, nemusíte všechno složitě mazat či přepisovat. Stačí, když najedete nad typ čísla, respektive číslo, které chcete změnit, pak podržíte klávesu s hvězdičkou a současně zmáčknete:

  • klávesu 1 pro vyjmutí
  • klávesu 2 pro kopírování
  • klávesu 3 pro vložení

Vložení pauzy do telefonního čísla

Pokud nechcete při volání na nějaký hlasový automat neustále potvrzovat tutéž volbu, můžete si do telefonního čísla vložit pauzu a za ni příslušnou číselnou volbu. Pauza se vloží stisknutím a podržením klávesy s hvězdičkou. Telefonní číslo pak může vypadat např. takto: *11p1 v případě, že nechcete neustále potvrzovat volbu českého jazyka na infolince Eurotelu.

Poznámka: Nepoužívejte Upravit kontakt!, přímo v pohotovostním stavu napište číslo (např. *11p1), po té potvrďte pravou kontextovou Další, Uložit číslo, a vyberte, zda chcete uložit Nový kontakt, nebo Přidat k existujícímu. Pokud u existujího vyberete pozici, kde už máte ono číslo, ovšem bez pauzy, oznámí vám T610 "Na této pozici již existuje číslo", a zároveň se zeptá "Nahradit?". Potvrdíte Ano a máte to.

Za jedním číslem může být pochopitelně použito i více pauz. Číslo pak bude vypadat např. takto: *11p1p2.

Rychlé vytáčení čísel

V pohotovostním režimu zadáte některou z kláves 1 až 9, a poté odešlete levým kontextovým tlačítkem (Volat). Čísla, která telefon pro tuto volbu používá, však musí být uložena na SIM kartě. Pokud vám tedy telefon při zkoušce této funkce hlásí "Na této pozici není žádné číslo", nemáte na SIM kartě na pozicích 1 až 9 žádná čísla, která by telefon mohl použít pro rychlé vytáčení.

Protože telefony této značky neumožňují editovat kartu SIM, musíte si pomoci jiným, poněkud komplikovaným způsobem. Přes nabídku Telefonní seznam – Upřesnit – Seznam pozic si nejprve uspořádáte telefonní čísla na pozicích 1 až 9. A to tak, že např. kliknete na jméno, respektive číslo, které leží např. na pozici 59 (to změní barvu na šedou), najedete na pozici 1 a opět kliknete – čísla na pozicích 1 a 59 se prohodí.

Tip: co lidem na Sony Ericssonu T610 nejvíce vadí? Čtěte v našem dalším článku.

Poté, co tímto způsobem nastavíte všech devět pozic, zmáčknete klávesu Zpět (se šipkou) a telefon se vás zeptá: "Změny se projeví po zkopírování telefonního seznamu. Kopírovat na kartu SIM?". Potvrdíte levým kontextovým tlačítkem, a telefon vás bude obtěžovat další hláškou: "Varování! Všechna čísla na kartě SIM budou nahrazena. Kopírovat nyní?". Opět potvrdíte a necháte telefon pracovat – mých 120 čísel trvalo přibližně půl minuty.

Máte-li kontakty v telefonním seznamu uloženy s diakritikou, budou po zkopírování neúplná. Většinou se nepřenese více než sedm znaků jednoho jména. Při samotném telefonování to však příliš nevadí, protože pokud máte číslo uloženo také v telefonním seznamu, T610 si ho načte a na displeji (a také v seznamu hovorů) se zobrazí jméno celé, jak je uvedeno v seznamu telefonu.

Změna velikosti písma při psaní s T9

Pokud již máte napsaný text zprávy a chcete dodatečně změnit např. malá písmena na velká, nemusíte mazat a znovu psát celé slovo. Stačí, když se s kurzorem vrátíte za slovo tak, aby bylo podtrženo, a poté mačkáte klávesu s hvězdičkou. Písmena se mění v sekvenci: všechna malá, První velké, VŠECHNA VELKÁ. Přechod na velká písmena se neuplatňuje u znaků s opačnou čárkou, tj. u „a“ a „i“. Pokud chcete rychle napsat se slovníkem T9 smajlíka, zmáčkněte třikrát za sebou klávesu 1. Nyní můžete pohybem joysticku dolů vybírat dostupné smajlíky.

Formátování textu při psaní zpráv

Máte-li napsán delší text, stačí umístit kurzor na místo, odkud chcete formátovat. Pak zmáčknete jednu z kláves pro ovládání hlasitosti a pohybem joysticku doprava, doleva, nahoru nebo dolů označíte požadovaný rozsah textu. Když následovně potvrdíte pravým kontextovým tlačítkem volbu Další a dále nabízenou volbu Formát textu, můžete měnit velikost, styl i zarovnání textu, popř. vkládat nový odstavec s odlišným formátováním oddělený podélnou čarou.

Tyto úpravy dovedou zobrazit všechny telefony podporující službu EMS, tedy jakési rozšířené SMS, obohacené o formátování textu a vkládání jednoduchých monochromatických obrázků a zvuků či melodií. Vybrání delší pasáže textu můžete pochopitelně použít také pro rychlé smazání textu pomocí klávesy C, pokud např. při odpovídání na zprávu zvolíte možnost Vložit tuto zprávu, ale chcete z ní citovat pouze část.


Článek ještě nekončí, čeká vás druhá kapitola, kde naleznete tipy a triky pro kalendář, wap, fotoaparát hodiny, hry a seznam volání.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson T610, TRI, Tip, Funkce najít, Trik, Komplikovaný způsob, Celé slovo, Pro +, Son, Eri