Uživatelé Androidu řídí bezpečněji než ti s iOS. Nehledě na věk či vzdělání, tvrdí průzkum

Mezi uživateli Androidu a iOS panuje odvěká rivalita, ačkoliv každý systém má své přednosti i nevýhody. Zejména v USA situaci vyostřila i drobná banalita jakou jsou různé barvy zpráv v iMessage pro uživatele iOS a Androidu. Někteří uživatelé iPhonu dokonce odmítají majitelům Androidu odepisovat. A podobných situací je mnoho.

Klepněte pro větší obrázek
Z analýzy americké auto pojišťovny Jerry vyplývá, že majitelé Androidu jsou výrazně lepší řidiči než ti s iOS.

Nyní se objevila analýza, která mapuje chování samotných uživatelů. Stojí za ní americký poskytovatel autopojištění - Jerry. Analýza se tak netýkala ničeho jiného než chování uživatelů Androidů a iOS během řízení a výsledek možná některé překvapí. Vyšlo v ní, že majitelé smartphonu s Androidem celkově řídí mnohem bezpečněji než iPhonisti.

Platí pro různý věk i vzdělání

Největší rozdíl v chování byl v používání telefonu za jízdy, kde uživatelé Androidu dokázali více udržet ruce na volantu, aniž by si hráli s mobilem. Lépe si vedli také v rychlosti jízdy, kdy většina jela pomaleji, tedy bezpečněji. V dalších sledovaných kategoriích jako je brždění, zrychlování či zahýbání už byly výsledky vyrovnanější, ač stále ve prospěch majitelů Androidu.

Uživatelé Androidu dopadli v řízení lépe i napříč jejich vzděláním. Nejlépe si u obou systémů ale vedli držitelé vysokoškolského doktorátu. Paradoxem je, že i lidé s doktorskými titulem používající iPhone dopadli znatelně hůře než Androidisté bez středoškolského diplomu.

Když vše shrneme, možná odpověď lze nalézt v tom, že uživatelé zapojení do testu byli mladší, tudíž i více riskují. Z grafu lze totiž u obou systémů vyčíst, že čím je uživatel starší, tím bezpečněji řídí. Uvedené výsledky vychází z průzkumu od 20 tisíc řidičů, kteří během 14 dní dohromady najezdili v rámci této analýzy 13 milionů kilometrů. Nutné však zmínit, že skupina uživatelů s iPhonem byla 2× větší, než ta s Androidem.

Smartphonová navigace v autě od Mapy.cz:

Zdroj: Jerry

Diskuze (13) Další článek: Tecno Camon 18 Premier je pravá exotika. Vrtí se jako na houpačce a láká na svůdný bloatware

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , , , Uživatelé, Banalita, IPhonisti, Vzdělání, Androidisté, Chování, Jerry,