Uživatelé iPhonů začali odkládat aktualizace. iOS 16 je jen na 70 procentech iPhonů, čtvrtina stále váhá

  • Poslední dva roky už nejsou uživatelé iPhonů vzorní tak, jako dříve
  • Hlavně uživatelé starších modelů mají velké obavy
  • Očekávají propad výkonu iPhonu i pomalejší načítání aplikací

Uživatelé iPhonů byli ještě před pár lety „za vzorňáky“. Spousta z nich stáhla a instalovala softwarovou aktualizaci systému hned, jakmile to bylo možné. V předchozích dvou letech však nastává zásadní zlom, konkrétně v letošním roce uživatelé odkládají aktualizaci na iOS 16, která byla vydána 12. září společně s uvedením iPhonů 14 na trh.

Data pocházející od analytické společnosti Mixpanel (3,4 miliony záznamů) uvádí, že k 5. prosinci letošního roku má iOS 16 nainstalováno 69,45 % uživatelů iPhonů, na nichž je tato softwarová aktualizace k dispozici. Už druhým rokem tak pokračuje, na poměry Applu, vcelku pomalá transformace na novou verzi systému. Pokud se podíváme na data získaná stejnou metodikou u iOS 14, dojdeme k závěru, že před dvěma lety v prosinci byla tehdy aktuální verze systému na 80 procentech iPhonů.

Klepněte pro větší obrázek
Co by za to Androidy daly! iOS 16 je „jen“ na 70 procentech iPhonů, ještě před dvěma lety na tom byl iOS 14 o deset procent lépe. Ti, kteří dosud neaktualizovali, tak dělají proto, že se bojí nižší výkonu telefonu, větších nároků na hardware i pomalejšího načítání aplikací

Nejen Apple zdůrazňuje, že systémové aktualizace jsou důležitou součástí životního cyklu všech iPhonů, navíc se v nových verzích systému postupně objevují i nové funkce, opravy chyb či aktualizace zabezpečení. Uživatelé však v posledních dvou letech začali s aktualizacemi otálet. Už je neinstalují okamžitě, ale čekají na zpětnou vazbu od přátel a lidí, které sledují na internetu, a update softwaru tak odsouvají na druhou kolej. Byť poslední verze iOS nepřinesly žádné výrazné chyby ve stylu iOS 7 či iOS 13 (problémy s Bluetooth, Wi-Fi a abnormální vybíjení baterie), uživatelé mají nepovedené aktualizace stále v paměti.

Proč neaktualizovat na iOS 16?

Pokud si do vyhledávače zadáte slovní spojení „Proč neaktualizovat na iOS 16“, možná budete překvapeni, kolik aktuálních příspěvků a článků najdete. Uživatelé update cíleně odkládají z mnoha různých důvodů, a to i několik měsíců po zpřístupnění nové verze systému. 

Uživatelům se zdá rok na vývoj a doladění nové verze systému málo. Po updatu se navíc bojí poklesu výkonu, protože u starších zařízení může iOS 16 snížit rychlost načítání aplikací. Pod nižší výkon se může ostatně podepsat i starší baterie. Např. u iPhonu 11 či u zařízení se zdravím baterie pod 86 procent může update na iOS 16 způsobit nečekané restarty a s nimi spojenou nutnou výměnu baterie. iOS 16 také po vývojářích vyžaduje aktualizaci stávajících aplikací, takže je možné, že méně známé aplikace či hry od malých vývojářských studií prostě nerozjedete. 

A jak jste na tom vy? Přešli jste na iOS 16 ihned, co to bylo možné, nebo stále používáte iPhone se starším iOS 15? Pokud ano, proč aktualizaci stále odkládáte? A pokud jste úspěšně aktualizovali, pozorujete od instalace iOS 16 snížený výkon či pomalejší reakce iPhonu?

Zdroj: Mixpanel

Diskuze (47) Další článek: iPhone 14 rozpoznal dopravní nehodu a přivolal pražské hasiče. Na infolinku nahlásil přesnou polohu

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Nová verze, Aplikace, Načítání, Verze systému, Uživatelé, Verze,