Google | Mapy Google | Mapy

Uživatelé sobě: v Mapách Google bude možné kreslit chybějící cesty a nahrávat aktuální fotky

Google představil několik nových způsobů, jak se uživatelé budou moci podílet na udržování mapových podkladů Map Google v aktuální podobě. Cílem je poskytovat přesnější mapy s více informacemi, přičemž jejich zdrojem mají být dobrovolníci, jež se pohybují v terénu.

Uživatelé z USA se zařízeními s operačním systémem Android se v dubnu budou moci zapojit do výzvy Local Love challenge. V sekci Přispět budou moci, kromě hodnocení a recenzí, také potvrzovat a aktualizovat podrobnosti o firmách, podnicích a institucích, jako je například otevírací doba.

Uživatelé Map Google sobě

Další novinkou, která by se měla objevit v nadcházejících týdnech, bude možnost nahrát do Map aktuální fotografie. Důležitou roli zde budou hrát krátké popisky – uživatelé takto budou moci sdílet například informaci, že restaurace má venkovní zahrádku nebo novou fasádu.

Zásadním rozdílem proti současnosti je skutečnost, že snímky bude možné nahrávat bez nutnosti psát recenzi a hodnotit hvězdičkami. Fotografie poté budou k dispozici ostatním uživatelům při vyhledání podniku v sekci Aktualizace.

Hlavní pointou je poskytování aktuálních informací rychlou a snadno stravitelnou formou. Zatímco dnes zůstávají mnohdy užitečné aktuality utopené v desítkách recenzí, nově dostanou samostatný prostor, kde tak snadno nezapadnou.

Nový editor mapových podkladů

Asi největší novinkou bude možnost provádět změny v mapách pomocí editačního nástroje ve webové aplikaci. Například chybějící silnice bude možné přidat přes položku Upravit v postranní nabídce a následným nakreslením čáry. Dále bude editor moci zadat jméno či označení cesty a přidat volitelnou poznámku.

Nástroj také umožní mazat již neexistující cesty, přejmenovávat je a v případě jednosměrných ulic měnit jejich směr. Veškeré změny budou pochopitelně podléhat kontrole, aby se zamezilo možnému zneužití či přidávání nepravdivých informací. Editor map bude zpřístupněn v nadcházejících měsících v 80 zemích.

Google v minulosti poskytoval možnost komunitní editace svých Map. I přes kontrolní mechanismy však došlo k opakovanému zneužívání – například v roce 2015 se v podkladech objevil les v podobě figurky Androida, močícího na nakousnuté jablko. Kromě toho se v mapách objevilo například logo Skype či nejrůznější vzkazy.

Diskuze (13) Další článek: Sledujte start mise Starlink 1-21: Falcon 9 vynese do vesmíru dalších 60 satelitů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,