V Alze pomáhá obsluhovat robotický pes. Dali mu jméno Dášeňka

Alza je další z českých technologických firem, které v retailu využijí pomoci robota. V případě největšího tuzemského e-shopu jde konkrétně o robotického psa Spot americké společnosti Boston Dynamics. Nový pomocník pobíhá na prodejní ploše v pražských Holešovicích a dostal jméno Dášeňka.

„V Alze máme rádi inovace a chceme být těmi, kdo nová témata otevírá. I proto jsme nesmírně rádi, že se nám celosvětově známou značku podařilo do České republiky přivést, věříme totiž, že robotika bude stále populárnější a užitečnější. Příkladem mohou být stále oblíbenější robotické vysavače nebo sekačky,“ uvádí Jan Sadílek, marketingový ředitel Alza.cz.

Nejlepší přítel člověka za 2 miliony

Dášeňka je zhruba metr dlouhá a váží více než 30 kilogramů. Jako pes se pohybuje po čtyřech končetinách a zvládne chůzi po různém povrchu od hladkých podlah po koberce. Maximální rychlost chůze je až 6 km/h. Díky několika zabudovaným kamerám umí monitorovat okolí pod úhlem 360°. V košíku na zádech může přenést až 14kg náklad a nevadí jí ani déšť nebo velké výkyvy teplot. Vestavěná baterie slouží na 1,5 hodiny provozu, poté se musí nabít nebo vyměnit za jiný článek.

Alza plánuje robotického psa testovat v různých prostředích a situacích. Díky tomu, že Dášeňka zvládne i chůzi po schodech nebo terénních nerovnostech a robotickou končetinou dokáže otevřít dveře, může posloužit k doručování zásilek zákazníkovi nejen v rámci výdejny, ale teoreticky klidně až do bytu. Alza zároveň rozšíří nabídku robotů na svém e-shopu, takže vybrané modely i z dílny Boston Dynamic si zájemci budou moci zakoupit. Cena za Dášeňku (robot typu Spot) zatím stanovena nebyla, pořizovací cena od výrobce podle Alzy činí zhruba 2 miliony korun.

Roboti na prodejnách nebo v showroomech technologických společností nejsou v posledních několika letech ničím výjimečným. V českých podmínkách zkoušel robota humanoidního typu už před dvěma lety operátor T-Mobile. Jeho T-Dee Pepper dokázal na prodejnách konverzovat se zákazníky v českém jazyce a poskytovat základní informace o produktech a nabídkách.

Diskuze (6) Další článek: OnePlus slaví 7 let. Připomeňte si nejdůležitější modely jeho nedávné historie

Témata článku: , , , , , Boston Dynamics, Robot, Chůze, Holešovice, Holešov, Končetina, Retail, Pes, Česká republika, Human, Poma, T-Dee Pepper,