V Asii používá mobil k placení více než polovina lidí, Evropa silně zaostává

Asijské země předstihly zbytek světa v další disciplíně, která souvisí s chytrými mobilním telefony. Tentokrát jsou to platby mobilem z mobilní peněženky (u nás např. MasterPass, PayPal, Google Pay, Sejf a další). V Číně a Indii tento druh plateb podle analytické společnosti GlobalData používá každý druhý majitel smartphonu, Evropa je naopak hodně pozadu.

Vysvětlení je poměrně prosté. Zatímco mnoho asijských zemí vyměnilo platby v hotovosti za platby mobilem a zcela tak přeskočilo bankovní platební karty, v Evropě i dalších západních zemích je platba kartou stále oblíbený a silně zakořeněný nástroj, proto na přechod k platbám mobilem nemají tyto země takovou motivaci.

Klepněte pro větší obrázek
V Asii jsou mobilní platby mnohem oblíbenější než ve zbytku světa (Zdroj: GlobalData)

Podle GlobalData platbu mobilem využívá v Číně 65 % uživatelů, kteří k tomu mají vhodně vybavené zařízení s mobilní peněženkou a polovina z nich tak činí denně. Naopak ve Velké Británii a Německu je to podle průzkumů zhruba jen 10 % uživatelů, velká většina z nich pak ale mobilní platby využívá na denní bázi. O moc lépe na tom nejsou ani Spojené státy.

Jak fungují platby mobilem:

Diskuze (18) Další článek: Google zaplatí Applu 200 miliard za to, že bude výchozím vyhledávačem v prohlížeči Safari

Témata článku: , , , , , , , , , , Denní báze, Velká Británie, Velká většina, Platba, PLA, Lid, Banka, Oblíbený nástroj, Zbytek světa, Vybavené zařízení, Síl, Mobilní peněženka, Pláč, Asie, Placení